دستگاه نيمه صنعتي الكتروريسي چند نازله مجهز به سيستم مكش ساخته شد
دستگاه نيمه صنعتي الكتروريسي چند نازله مجهز به سيستم مكش براي اولينبار در ايران توسط پژوهشگران دانشكده مهندسي نساجي دانشگاه اميركبير ساخته شد.
به نقل از روابط عمومي دانشگاه صنعتي اميركبير، سيداحمد موسوي شوشتري عضو هيئت علمي دانشكده مهندسي نساجي با اعلام اين خبر اظهار داشت: اين دستگاه به منظور امكان تحقيقات در مقياس نيمه صنعتي بر روي الياف نانو، بيبافتهاي نانوليفي و مصارف متعدد آن به صورت سيستم چند نازله طراحي گرديده است و سيستم توزيع فشار پوماتيكي خاصي براي آن ابداع شده است.
وي ادامه داد: در اين دستگاه براي درك روابط متغيرهاي مختلف توليد از جمله تعداد نازلها، چيدمان و فاصله نازها از يكديگر، ابعاد و ساختار صفحه هدف، ميزان مكش در سيستم جمعكننده، ميزان فشار پنوماتيكي بر محلول پليمري و … سيستمهاي جداگانهاي طراحي و ساخته شده است كه بدين طريق امكان بررسي اثر اين متغيرها بر يكديگر و نيز بر فرآيند توليد فراهم شده است.
شوشتري ويژگيهاي دستگاه فوق را چند نازله بودن سيستم الكتروريسي و قابليت تحقيق بر روي سيستمهاي چند نازله الكتروريسي و توليد نيمه صنعتي الياف نانو و بيبافتهاي نانوليفي، قابليت و چيدمان مختلف نازلها و بررسي اثر اين متغير مهم بر فرآيند الكتروريسي و محصول توليد شده از آن، تعبيه سيستم كمكي مكش و افزايش يكنواختي برداشت و افزايش چسبندگي لايه نانوليفي بر زير لايه، به كارگيري سيستم ابداعي تامين فشار محلول پليمري به نام سيستم تامين فشار دو كپسوله امكان توزيع يكنواخت فشار به محلول پليمري را فراهم ميآورد و به دليل جايگزين شدن با سيستم سرنگ پمپ موجب كاهش بسيار زياد هزينه ساخت در دستگاه ميگردد، قابليت تغيير جنس، ساختار و ابعاد صفحه هدف، امكان بررسي آسان اثر اين متغير بر فرآيند الكتروريسي را ميسر ميكند؛ امكان تغيير دقيق و آسان فاصله الكتروريسي در حين انجام فرآيند الكترويسي موجب تسهيل كار با دستگاه و تنظيم آن براي توليد بهتر محصول ذكر كرد.
وي در مورد كاربردهاي اين اختراع اظهار داشت: اين دستگاه از قابليت بالايي براي توليد محصولات متنوع برخوردار است كه از آن جمله ميتوان به موارد توانايي تجهيز فيلترهاي صنعتي و نيمه صنعتي به لايههاي نانوليفي و ارتقاي كيفيت آنها به فيلترهاي با كارآيي بالا، توانايي توليد فيلترهاي كامپوزيت لايهاي با خواص عالي در جداسازي مايعات، توانايي تجهيز البسه نظامي و پزشكي به لايههاي نانوليفي با چسبندگي مناسب به پارچه مورد استفاده در لباسهاي ضد شيميايي نظامي و لباسهاي ضد ميكروبي بيمارستاني، توانايي تجهيز فيلتر ماسكهاي نظامي به الياف فانكشنال و توليد ماسكهاي ضد شيميايي و ضد ميكروبي، توليد انواع باند زخم با قدرت جذب بالا و خواص ضد ميكروبي بالا، توليد لايه ژئوتستايل با لايههاي مختلف پليمري، توليد انواع فيلترهاي هوا با كارآيي بالا مورد استفاده در صنايع تهويه هوا، و فيلترهاي خودروها، توليد لايههاي نانوليفي استخراج كننده مواد بسيار رقيق اشاره كرد.
مجري طرح در مورد مزاياي فني و اقتصادي اختراع نسبت به موارد مشابه داخلي و خارجي اظهار داشت: اين دستگاه در هنگام ثبت اختراع اولين سيستم الكتروريسي چند نازله داخل كشور بوده است و تمايز اصلي اين دستگاه در مقايسه با دستگاههاي خارجي، به كارگيري سيستم دو كپسوله تامين فشار محلول پليمري آ است كه علاوه بر بهبود و كنترل يكنواختي توزيع فشار بين نازلهاي مختلف، هزينه ساخت دستگاه را به مقدار چشمگيري كاهش ميدهد.
وي ادامه داد: اين دستگاه طي 3 مرحله به وضعيت كنوني فعلي رسيده است كه در مرحله اول با تعريف پروژه كارشناسي ارشد با حمايت ستاد ويژه نهاد رياست جمهوري ساخت دستگاه آزمايشگاهي توليد الياف نانو امكانپذير گرديد. در مرحله دوم طي يك پروژه كارشناسي ارشد عملكرد دستگاه بهبود يافت و به حالت نيمه صنعتي در آمد و در مرحله سوم باز هم طي يك پروژه كارشناسي ارشد امكان تهيه نخ از الياف نوع ميسر شد.
به گفته شوشتري از اين طرح 3 مقاله در مجلات داخلي، 2 مقاله در كنفرانسهاي داخلي، سه طرح اختراع به ثبت رسيده است. همچنين پيشنويس يك كتاب در زمينه فناوري نانولياف جهت انتشار آماده شده است.
معرفي و ارائه يك درس در زمينه فناوري نانوالياف و كاربردهاي آن براي مقاطع تحصيلات تكميلي از ديگر نتايج علمي اين طرح بوده است.