بررسی آمار ۲۲ ساله واردات کشور از سال ۱۳۷۱ تا ۱۳۹۲ نشان میدهد که میزان مصرف در ایران همواره سیر صعودی داشته است.
به گزارش ایسنا، در سال ۱۳۷۵ جمعیت کشور ۶۰ میلیون نفر و میزان واردات کالاها ۱۵ میلیارد دلار بوده است. در سال ۱۳۹۰ جمعیت کشور ۷۵ میلیون نفر و میزان واردات ۵۷ میلیارد دلار بوده است؛ این یعنی افزایش ۲۵ درصدی جمعیت و افزایش ۲۸۰ درصدی واردات. البته این بررسی گرایش به مصرف در ایران تنها مربوط به واردات است و اگر میزان مصرف محصولات داخلی در کشور را نیز محاسبه کنیم قطعا رقم بیشتری از میزان مصرفگرایی در ایران به دست خواهد آمد.
اوج رقم واردات در سال ۱۳۹۰ بود که به ۵۷ میلیارد دلار رسید و پس از آن در سالهای ۹۱ و ۹۲ به دلیل افزایش نرخ ارز و کاهش قدرت خرید ایرانیها با افت مواجه شد.
آمار نشان میدهد که از سال ۷۱ تا ۷۳ رقم واردات کاهش یافته و از سال ۷۴ به بعد هر ساله سیر صعودی داشته است. بیشترین آمار واردات هم مربوط به سالهای ۱۳۸۴ تا ۱۳۹۲ بوده است. کشورهای مبدأ واردات به ایران نیز طی این سالها متغیر بودهاند. طی سالهای ۷۱ تا ۸۱ بیشترین رقم واردات به ایران از سوی آلمان و ژاپن بوده و از ۸۲ تا ۹۲ امارات و چین جای این دو کشور را گرفتهاند. در سال ۱۳۹۰ میزان واردات از کشور امارات با رقم ۱۷ میلیارد دلار به بالاترین سطح خود رسید.
طبق آمار اتاق بازرگانی تهران، در سالهای ۹۱ و ۹۲ سطح واردات ایران به ترتیب ۵۱ و ۴۹ میلیارد دلار بوده که به گفتهی کارشناسان عمده دلیل این کاهش نسبت به سال ۹۰، پایین آمدن قدرت خرید ایرانیها به علت افزایش یکباره نرخ ارز بوده و نمیتواند ربطی به کاهش مصرفگرایی در ایران داشته باشد.
ابراهیم رزاقی، کارشناس اقتصادی در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: سال گذشته به اندازه ۲۰ سال واردات خودرو داشتیم که بیشتر آنها هم خودروهای لوکس بودند. این نشان میدهد که علاقه ما به کالاهای مصرفی افزایش یافته است. سوال من این است که چرا باید فرهنگ مصرف در کشور تا این حد رواج پیدا کند؟
وی افزود: ما به طور کلی از تولید غافل و با فروش نفت خام، به یکی از بهترین اهداف صادراتی کشورهای صنعتی تبدیل شدهایم. در حال حاضر ما در تولید موشک که ۵۰ هزار قطعه دارد خودکفا هستیم اما خودرو که ۳ هزار قطعه نیاز دارد را آنطور که باید نمیتوانیم بسازیم.
جمشید پژویان – کارشناس – هم در این باره گفت: اختلاف فاحش سود بانکی نسبت به سود بازار آزاد باعث شده تا بیشتر افراد با استفاده از اعتبارات بانکی در جهت تجارت و واردات سرمایهگذاری کنند که با این کار به صنعت و تولید ضربه میزنند.
طبق اهداف سند چشمانداز ۱۴۰۴ ایران باید تا آن سال به جایگاه اول اقتصادی، علمی و فناوری در سطح منطقهی آسیای جنوب غربی دست یابد که به اعتقاد کارشناسان اقتصادی با اتکای فعلی صرف به درآمدهای نفتی و افزایش روزافزون مصرف کالاهای خارجی این هدف دور از ذهن است.
به گزارش ایسنا آمار واردات کشور طی سالهای ۷۱ تا ۹۲ بدین ترتیب است:
سال ۷۱ : ۲۸ میلیارد دلار
سال ۷۲ : ۱۹ میلیارد دلار
سال ۷۳ : ۱۱ میلیارد دلار
سال ۷۴ : ۱۲ میلیارد دلار
سال ۷۵ : ۱۵ میلیارد دلار
سال ۷۶ : ۱۴ میلیارد دلار
سال ۷۷ : ۱۴ میلیارد دلار
سال ۷۸ : ۱۲ میلیارد دلار
سال ۷۹ : ۱۴ میلیارد دلار
سال ۸۰ : ۱۸ میلیارد دلار
سال ۸۱ : ۲۲ میلیارد دلار
سال ۸۲ : ۲۶ میلیارد دلار
سال ۸۳ : ۳۵ میلیارد دلار
سال ۸۴ : ۳۹ میلیارد دلار
سال ۸۵ : ۴۱ میلیارد دلار
سال ۸۶ : ۴۸ میلیارد دلار
سال ۸۷ : ۵۵ میلیارد دلار
سال ۸۸ : ۵۴ میلیارد دلار
سال ۸۹ : ۵۵ میلیارد دلار
سال ۹۰ : ۵۷ میلیارد دلار
سال ۹۱ : ۵۱ میلیارد دلار
سال ۹۲ : ۴۹ میلیارد دلار
تبلیغات روی جلد: ندتکس فهرست مطالب شماره 91 مجله نساجی کهن عدم برگزاری نمایشگاه دموتکس…
آقای مهدی جهانی نماینده شرکت نمایشگاهی تویاپ برگزارکننده نمایشگاه فرش استانبول در ایران چه…
براساس گزارشهای منتشرشده، صادرات ماشینآلات نساجی ایتالیا در ۹ ماهه نخست سال ۲۰۲۴ نسبت به…
نمایشگاه فرش و کفپوش (2025 CFE) از تاریخ 18 تا 21 دی ماه در مرکز…
شرکت ترکیه ایی Uğurteks Tekstil Makina Parkı با افتخار ارائهدهنده ماشینآلات نساجی دست دوم با…
مهندس قاسم حیدری، کارشناس ارشد تکنولوژی نساجی با توجه به اینکه ماشین آلات خط تولید…