نساجی و مردم

آموزش پارچه شناسی

تقسیم بندی پارچه ها و الیاف و شناخت آن منجر به کیفیت طراحی ها شده و نتیجه کار را به صورت دلخواه در می آورد.

آموزش پارچه شناسی در دوره طراحی لباس

تقسیم بندی پارچه ها و الیاف و شناخت آن منجر به کیفیت طراحی ها شده و نتیجه کار را به صورت دلخواه در می آورد.

به طور کلی پارچه ها با الیاف طبیعی و یا الیاف مصنوعی تولید می شوند که از این میان می توان به پارچه های نخی، کتان، ابریشم، ویسکوز، لاکرا، لنین، جین، پلی استر، ریون و انواع دیگر پارچه اشاره کرد. هر کدام از این پارچه ها برای نوع خاصی از لباس و تن پوش مناسب می باشند.

آموزش انواع پارچه

در تولید انبوه شناخت پارچه و تناسب با کاربری نقش مهمی را ایفا می کند. در نظر داشته باشید که برخی از پارچه ها قابلیت ارتجاعی داشته و در اصطلاح کش می آیند. در طراحی لباس نادیده گرفتن این موضوع منجر به دوخت نهایی مشکل داری شده و طراح می بایست آموزش پارچه شناسی و کاربرد پارچه ها را به درستی فرا گرفته باشد.
بافت پارچه یک مبحث مهم در دوره های آموزش پارچه شناسی است که می تواند در طراحی لباس اثرگذار باشد. ضروری است بدانید در هنگام طراحی پارچه چه نوع بافتی مورد استفاده قرار گرفته است.بافت پارچه در استحکام تأثیر مستقیم دارد بر این اساس می توان در هنگام برش و دوخت پارچه نیز با توجه به بافت، کار نهایی قابل قبولی را ارائه داد.

انواع پارچه

انتخاب نادرست جنس و یا بافت پارچه در هنگام طراحی لباس، برش و مرحله دوخت تمام زحمات و تلاش های دست اندرکاران در این صنعت را از بین خواهد برد و از زیبایی لباس آماده شده به شدت کم خواهد کرد. برخی از بافت ها مناسب برای همه موارد نیستند.

اصطلاحات اولیه در پارچه شناسی

تار و پود پارچه چیست؟ تار پارچه در واقع همان راه های موازی در طول پارچه است که به صورت سرتاسری در همه قسمت های پارچه وجود دارد. پود پارچه نیز به صورت موازی در عرض پارچه دیده می شود. اگر تکه ای پارچه را در دست بگیرید به خوبی می توانید تار و پود را در پارچه تشخیص دهید.
در امتداد دو طرف پارچه یا همان عرض و پود، بافت به صورت تار و پودی بافته شده و در هنگام برش باز نمی شود به این قسمت از پارچه در اصطلاح ترکی پارچه گویند.

همانطور که می دانید هر پارچه دو طرف دارد. به یک سمت رو و به دیگری پشت پارچه گویند. روی پارچه قسمتی است که پس از دوخت لباس دیده خواهد شد و پشت پارچه با بدن در تماس است. این قسمت در اغلب پارچه ها کمرنگ تر بوده و به سادگی تشخیص داده می شود.
راستای پارچه خطی است که به طور فرضی در نظر گرفته می شود و طول لباس در طراحی است. به طور معمول طراحی لباس در راستای پارچه برای قد لباس در نظر گرفته می شود و به جز موارد خاص همواره لباس از راستا طراحی می شود.
شناخت قسمت اریب پارچه در طراحی لباس و برش بسیار مهم است زیرا اغلب پارچه ها از خط اریب قابلیت کشسانی داشته و بدون در نظر گرفتن این مورد دوخت نهایی با اشکال مواجه می شود. خط اریب پارچه خط کجی است که انتهای طول و عرض پارچه را به هم متصل می کند.

نکته : در هنگام طراحی توجه به بافت پارچه، جنس، رنگ و طرح از اهمیت بسیاری برخوردار است. برای مثال در دوخت لباس های مجلسی و یا لباس شب از پارچه های مخصوصی استفاده می شود که اغلب ریز بافت می باشند و یا پارچه هایی با طرح های راه راه در هنگام طراحی و برش ظرافت هایی دارد که باید به آن توجه کرد.

بهنام قاسمی

فارغ التحصیل رشته تکنولوژی نساجی

Recent Posts

کاهش ۱۲ درصدی صادرات ماشین‌آلات نساجی ایتالیا در ۹ ماهه اول ۲۰۲۴

براساس گزارش‌های منتشرشده، صادرات ماشین‌آلات نساجی ایتالیا در ۹ ماهه نخست سال ۲۰۲۴ نسبت به…

3 ساعت ago

دریافت بلیط رایگان نمایشگاه فرش و کفپوش استانبول

نمایشگاه فرش و کفپوش (2025 CFE) از تاریخ 18 تا 21 دی ماه در مرکز…

9 ساعت ago

فروش ماشین‌آلات نساجی دست دوم باکیفیت

شرکت ترکیه ایی Uğurteks Tekstil Makina Parkı با افتخار ارائه‌دهنده ماشین‌آلات نساجی دست دوم با…

3 روز ago

برنامه ریزی کامل سرویس و نگهداری پیشگیرانه ماشین آلات ریسندگی – کاردینگ

مهندس قاسم حیدری، کارشناس ارشد تکنولوژی نساجی با توجه به اینکه ماشین آلات خط تولید…

5 روز ago

نساجی زیر تیغ واردات

سید شجاع‌الدین امامی رئوف، دبیر انجمن صنایع نساجی ایران، بیان کرد: برنامه هفتم توسعه در…

1 هفته ago

رشد ۱۳ درصدی صنعت نساجی کشور

ابراهیم شیخ، معاون صنایع عمومی وزارت صنعت، معدن و تجارت، اعلام کرد: در هشت‌ماهه نخست…

1 هفته ago