عده ای عقیده دارند تکنولوژی های موجود در صنعت نساجی به اندازه کافی به بلوغ رسیده اند و در بسیاری از بخش های سنتی نساجی از جمله بافندگی، ریسندگی، رنگرزی و … کارشناسان و مهندسین نساجی، مکانیک، سیالات، الکترونیک و … توانسته اند این تکنولوژی ها را به حدی از اشباع برسانند و نمی توان تغییرات انقلابی در اغلب بخش ها انتظار داشت. اما قطعا این صنعت نمی تواند در جا بزند و باید رو به جلو حرکت کند. هرچند در حال حاضر تکنولوژی هایی مانند چاپ دیجیتال لوکوموتیو تحول و تغییر در صنعت نساجی است اما تا چند سال دیگر این تب هم فروکش خواهد کرد. سوال این است که چه چیزی و چه کسی انقلاب جدید را رقم خواهد زد و اینجاست که به اعتقاد بسیاری برای بدست آوردن سر نخ های انقلاب بعدی به سراغ واژه ای برویم که در سال ۱۹۹۰ در یک لابراتوار مهندسی مکانیک در ژاپن به وجود آمد و آن واژه ای است به نام میکرو فکتوری!
این واژه راز آلود ظاهری ساده دارد اما در واقع همه چیز را در صنعت نساجی زیر رو خواهد کرد و بسیاری از ساختارهای قبلی را خواهد شکست. همانطور که از ظاهر این کلمه هم مشخص است میکرو فکتوری طبق تعریف ویکیپدیا عبارتست از یک کارخانه در ابعاد کوچک که قادر به تولید محصولاتی در ابعاد کوچک است و این یعنی یک صرفه جویی باورنکردنی در مصرف انرژی، وقت، مواد اولیه و فضا. یک کارخانه میکرو به دلیل کوچک بودن باید دارای اتوماسیون بسیار دقیق و کارآمدی باشد. ایده ایجاد میکرو فکتوری ها در حال حاضر در اروپا بسیار مورد توجه قرار گرفته است چرا که این سیستم دقیقا با رویکرد کشورهای اروپایی برای حرکت به سمت کالاهای صد در صد قابل بازیافت و پایدار و بدون آسیب به محیط زیست هم راستا است. یکی دیگر از موارد بسیار مهمی که در این بحث مطرح می باشد بحث تولید منطقه ای محصولات است و این مجددا یکی از موارد مهم برای دولت های اروپایی است چرا که به این ترتیب بسیار راحت تر و مطمئن تر می توانید در مورد منشاء تولید و شرایط تولید مواد اولیه و محصول نهایی اطلاعات کسب کنید و این به تولید محصولات پایدار و مطمئن بسیار کمک خواهد کرد.
یکی از کارشناسان آلمانی صنعت نساجی در این مورد می گوید : مثلا در حال حاضر یک کاپشن فروخته شده در یک فروشگاه آلمانی مجموعه ای است از پارچه های هندی، آستر بنگلادشی، خز مصتوعی چینی، دکمه ترکیه ای، زیپ های پاکستانی و دوخته شده و اسمبل شده در ویتنام… اما اگر میکرو فکتوری ها این امکان را به ما بدهند که حداقل بتوانیم بخش دوخت و اسمبل نهایی را به یک کشور اروپایی منتقل کنیم و یا در یک حلقه کوچکتر همه مواد اولیه را از تولیدکنندگان اروپایی تهیه کنیم محصول نهایی که در فروشگاهی در برلین عرضه می شود بسیار به هدف نهایی ما یعنی تولید محصول ۱۰۰درصد پایدار ، نزذیک تر خواهد بود.
همچنین انتظار میرود این ترند جدید بیشترین تاثیر را برروی تولیدکنندگان پوشاک و مد و فشن بگذارد. به نظر میرسد انقلاب میکرو فکتوری ها این بار هم از قاره اروپا یا ژاپن آغاز شود چرا که این نوع تولید همانطور که قبلا هم اشاره شد نیاز به سیستم های اتوماسیون بسیار دقیق و حساب شده ای دارد که تنها نمونه های آنرا در کشورهای توسعه یافته و سطح اول جهان از نظر تکنولوژیهای های تک می توان سراغ گرفت.
میکرو فکتوری ها مدل کاری آینده صنعت نساجی هستند. اگر به موضوع میکرو فکتوری ها علاقه مند هستید و دوست دارید نمونه های عملی و کارامد آن که در حال حاضر در اروپا مشغول فعالیت هستند را از نزدیک ببینید توصیه می کنم حتما از نمایشگاه تکس پروسس در فرانکفورت بازدید نمایید .
سرمقاله شماره ۵۱ مجله نساجی کهن- بهنام قاسمی
[instagram-feed]راهحل ارزانقیمت بازیافت پلاستیک و منسوجات؛ یک تیم از شیمیدانان از ژاپن و مالزی روشی…
فناوری پارچههای خنککننده ؛ افزایش بیوقفه دماهای جهانی ما را وارد دورانی از تابستانهای غیرقابل…
در دنیای امروز، توسعه روابط اقتصادی و صنعتی میان کشورها از اهمیت ویژهای برخوردار است…
تبلیغات روی جلد: کاوان شیمی فهرست مطالب شماره 89 مجله نساجی کهن تحلیل چالشها و…
لکسون بهعنوان یکی از برندهای معتبر در شانزدهمین نمایشگاه بین المللی فرش ماشینی تهران حضور…
نمایشگاه Garment Tech گردهمایی بزرگ فناوریهای پوشاک برای تقویت صادرات ترکیه نمایشگاه Garment Tech استانبول…