بنا به شواهد تاریخ، کشف و پرورش کرم ابریشم برای نخستینبار در چین باستان آغاز شد. چینیها پس از کشف ابریشم و استفاده از آن در تهیه انواع پارچهها و پوشاک توانستند سالها آن را از دیگر کشورها پنهان کنند اما پس از سه هزار سال پنهانکاری کشورهایی مانند ژاپن و ایران به این اطلاعات دست یافته و این صنعت گسترش یافت. صنعت ابریشمبافی در ایران از سابقه طولانی برخوردار است و آثار بهدست آمده از حفاریهای تپههای مارلیک و چراغعلی این ادعا را تایید میکند. در گذشته پارچههای ابریشمی با تارهای طلا و نقره در شوشتر، شیراز، فسا و اصفهان بافته میشدند. در حال حاضر نیز از مراکز ابریشمبافی ایران رامیان، مینودشت و ترکمن صحرا در استان گلستان و روستای زاوین، کلات نادری، راز، جرگلان، مانه و سملقان در استان خراسان میتوان نام برد
بافت پارچههای ابریشمی دارای سه مرحله، چلهکشی، آمادهسازیدار و بافت است.
چلهکشی: برای چلهکشی در بافت پارچههای ابریشمی از روش چله دوانی استفاده میشود و به تعداد مورد نیاز پایههای چوبی در زمین نصب میکنند فاصله میان دو میله ۲۰ سانتیمتر در ۵/۱ متر است نخهای ابریشمی رنگین را با هم کشیده و به ترتیب از میله اول پیچیدن را آغاز میکنند (این عمل را آنقدر ادامه میدهند تا تعداد تارهای آنها به ۸۰ تار برسد در پایان کار تارها را به صورت یک کلاف بزرگ جمعآوری کرده و به روی دستگاه ابریشم بافی سوار میکنند.) سپس تارهای ابریشم گلوله شده را میان نخهای پنبهای که به دورنی متصل است عبور میدهند. آماده سازی و بافت: پس از این که تارها طبق نقشه طراحی شده از گورد و شانه عبور کرد انتهای تارها به نورد، چوب گردی که به دار سوار است متصل میشود. تارهای ابریشم را به صورت ضربدری از میان نخهای پنبهای رد میکنند. پس از آماده شدن دستگاه، بافنده به روی صندلی دستگاه نشسته و پاهای خود را روی پدال قرار میدهد. بافنده با پای راست بر پدال فشار وارد میکند این کار باعث میشود هر بار یکی از نیهای گورد بالا رود و نخهای متصل به خود را نیز بالا بکشد و این کار موجب باز شدن تارها از هم میشود و راه را برای عبور باز میکند. پس از باز شدن تارها پود ابریشم که بر ماسوره پیچیده و در ماکو قرار گرفته از میان تارها عبور میکند. بعد از عبور ماکو با پای چپ بر پدال فشار آورده جهت تارها عوض میشود پس از این کار با شانه محکم روی پود کوبیده میشود یک بار دیگر روی پدال فشار آورده و پس از باز شدن تارها ماکو را از آن عبور میدهند به این ترتیب با تکرار این مرحله طرح یا نقش خاصی که از قبل طراحی شده بافته میشود.
صنایع ابریشمبافی به لحاظ ارزش افزوده فراوانی که حاصل میکند در جهان بویژه در کشورهای دارای صنعت ابریشم اهمیت ویژهای دارد. سرمایهگذاری در این رشته در مقایسه با دیگر فعالیتهای تولیدی کمتر بوده و زمان بازگشت سرمایه آن سریعتر است. بهبود هوای محیط و جلوگیری از فرسایش خاک را میتوان از ویژگیهای زیست محیطی آن نام برد. اهمیت اقتصادی این فعالیت از آن جهت مورد تاکید است که میتواند با تامین مواد اولیه برخی از صنایع مانند نساجی، پزشکی، نظامی، دامپروری و طیور و بافت فرش، موجبات کسب درآمد ارزی قابل توجهی برای کشور داشته و اشتغالزایی بالایی را بهوجود آورد.
براساس گزارشهای منتشرشده، صادرات ماشینآلات نساجی ایتالیا در ۹ ماهه نخست سال ۲۰۲۴ نسبت به…
نمایشگاه فرش و کفپوش (2025 CFE) از تاریخ 18 تا 21 دی ماه در مرکز…
شرکت ترکیه ایی Uğurteks Tekstil Makina Parkı با افتخار ارائهدهنده ماشینآلات نساجی دست دوم با…
مهندس قاسم حیدری، کارشناس ارشد تکنولوژی نساجی با توجه به اینکه ماشین آلات خط تولید…
سید شجاعالدین امامی رئوف، دبیر انجمن صنایع نساجی ایران، بیان کرد: برنامه هفتم توسعه در…
ابراهیم شیخ، معاون صنایع عمومی وزارت صنعت، معدن و تجارت، اعلام کرد: در هشتماهه نخست…