نویسنده: حانیه حسینی یزد
استان با وجود جایگاه خوبی که در تولید منسوجات دارد، در تولید برخی محصولات دچار ضعف است که البته این نقیصه تنها محدود به استان نیست و کشوری است.
این ضعفها سبب شده است که برخی از منسوجات مصرفی کشورمان با وجود ظرفیتهای مناسب داخلی از خارج از کشور تامین شود که از جمله این منسوجات، پارچههای جین است.
تولید پارچه جین، متفاوت از سایر محصولات نساجی است و این تفاوت نشات گرفته از شیوه رنگرزی نخ این نوع پارچه است به طوری که این عملیات نیازمند پردازش روی نخ است.
به عبارت دیگر نخ پارچه جین باید به گونهای تولید شود که لایههای درونی نخ، بدون رنگ و سفید و لایههای بیرونی آن رنگ یکنواخت مناسب به خود بگیرند.
همین موضوع نیز در پروسه رنگرزی نخ پارچه جین تفاوت عمدهای را با سایر نخها ایجاد میکند چرا که باید ضمن پیوسته بودن سیستم تولید و رنگپذیری نخ، به تدریج و همراه با کنترلهای دقیق کششی، دما و فشار، رنگ و مواد شیمیایی و تیتراسیون انجام شود. رعایت این الزامات، نیازمند تکنولوژی بسیار پیچیده است که ۲ مبتکر یزدی برای دستیابی به آن کمر همت بسته و نهایتاً نیز موفق به انجام آن شدهاند.
«سید علیاکبر ساداتاخوی» متولد ۱۳۵۰ دارای مدرک کارشناسی برق الکترونیک و «علیرضا محتاجعلی» متولد ۱۳۴۳ و دارای مدرک کارشناسی متالورژی است که هر ۲ در واحد نساجی یزدباف مشغول به کار هستند. با «علیرضا محتاجعلی» در مورد اختراعشان، هدفشان و مشکلاتی که در راه دستیابی به این فناوری داشتند به گفتوگو نشستیم که در زیر میخوانید.
«ایندیگو» نام دستگاه رنگرزی نخ تار است که در رنگرزی نخهای خاص به ویژه نخهای پارچههای جین با تنوع رنگهای مختلف قابل استفاده است.
با توجه به اینکه در این روش رنگرزی، امکان توقف ماشین در هنگام تولید وجود ندارد، سیستم ذخیره نخ در این دستگاه طراحی شده است و این امکان را به اپراتور میدهد که بدون توقف در قسمت رنگرزی، جلوی ماشین تعویض چله کرده و آن را بهصورت مجدد راهاندازی کند.
خلق ایده از شناسایی مشکل شروع میشود. در واقع به دلیل فعال بودن و پویایی صنعت نساجی و تعامل آن با انواع مسائل و نیازهای فناورانه این صنعت، همیشه به دنبال شناسایی چنین فرصتی بودیم.
این موضوع بهویژه در مورد محصولاتی که بیشتر وارداتیاند و سبب خروج ارزش افزوده از کشور میشوند، حائز اهمیت بود بنابراین با در نظر گرفتن ظرفیتهای نساجی استان و ضعف فناوری موجود در این صنعت، درصدد طراحی و ساخت ماشین ایندیگو به عنوان حلقه مفقوده تولید پارچه جین به عنوان یکی از پرکاربردترین پارچههای وارداتی نساجی برآمدیم.
البته دستگاه ایندیگو حوزه کاربرد محدودی دارد و تنها در کارخانههای تولید پارچه جین کاربرد دارد ولی اهمیت دستگاه در این است که ترکیبی از تکنولوژیهای مختلف و پیچیده در آن استفاده شده که قابلیت تعمیم به سایر حوزههای نساجی را نیز دارد.
مهمترین مشکل در کارآفرینی تکنولوژیک، مبهم بودن فضای توسعه ایده و فناوری است که شناسایی مراحل انجام کار را دشوار میکند اما مهمترین مسألهای که ما با آن مواجه بودیم ایجاد شراکتهای راهبردی با کارآفرینان و سرمایهگذاران بود. به عبارتی سرمایهگذاران درک مناسبی از ارزش آورده مخترعان که همان ارزش غیرملموس دانش فنی است، ندارند و به همین علت نیز در فرایند کار با مشکل تامین سرمایه و شراکت با سرمایهگذاران مواجه بودیم.
اصولاً رمز موفقیت در شناسایی فرصتهای فناورانه و تصمیمگیری سریع برای طراحی و تولید فناوریهای مرتبط و در زمان اجرای آن نیز همت و تلاش و پشتکار برای پیشگام بودن در عرضه این فناوریها به بازار و جامعه و رفع نیازهای مردم است.
بله، علاوه بر فعالیت در طراحی و ساخت ماشینآلات نساجی، بهتازگی تمرکز خود را بر بازیافت پسابهای نساجی معطوف کردهایم چرا که از یک سو در حفظ محیط زیست و پایداری تولید تاثیر مثبتی دارد و از سوی دیگر به لحاظ اقتصادی میتواند منافع مالی و اقتصادی شایان توجهی برای صنعتگران داشته باشد. همچنین این موضوع میتواند در حفظ سرمایههای زیستی و مالی ملی تاثیر چشمگیری داشته باشد.
مسئولان فرابخشی استان با برگزاری همایشها، جشنوارهها و نشستهای مشترک با نخبگان، موجبات تعامل بیشتر و بهتر نخبگان با مسئولان و سایر نخبگان را فراهم میکنند. مسئولان نهادهای مرتبط اعم از پارک علم و فناوری و بنیاد نخبگان استان نیز در تامین بخشی از منابع مالی مورد نیاز برای تجاری سازی طرحهای دانش بنیان همکاریهایی دارند که صد البته با توجه دولت، نیازمند تقویت بیشتر و جدیتر است.
جهت عضویت در کانال تلگرام مجله کهن برروی لینک زیر کلیک کنید
براساس گزارشهای منتشرشده، صادرات ماشینآلات نساجی ایتالیا در ۹ ماهه نخست سال ۲۰۲۴ نسبت به…
نمایشگاه فرش و کفپوش (2025 CFE) از تاریخ 18 تا 21 دی ماه در مرکز…
شرکت ترکیه ایی Uğurteks Tekstil Makina Parkı با افتخار ارائهدهنده ماشینآلات نساجی دست دوم با…
مهندس قاسم حیدری، کارشناس ارشد تکنولوژی نساجی با توجه به اینکه ماشین آلات خط تولید…
سید شجاعالدین امامی رئوف، دبیر انجمن صنایع نساجی ایران، بیان کرد: برنامه هفتم توسعه در…
ابراهیم شیخ، معاون صنایع عمومی وزارت صنعت، معدن و تجارت، اعلام کرد: در هشتماهه نخست…