Categories: اخبار نساجی

افزایش تبخیر از مهمترین علل خشکی دریاچه ارومیه است

 

تهران-مشاور معاون وزیر در امور مدیریت منابع آب، افزایش تبخیر را یکی از عوامل اصلی خشکی دریاچه ارومیه در سال های اخیر دانست.

به گزارش روز چهارشنبه ایرنا از وزارت نیرو، ‘علیرضا دائمی’ اظهار داشت: بر اساس تحلیل های علمی صورت گرفته، درجه حرارت دریاچه ارومیه هم اکنون دستکم دو درجه سانتیگراد در مقایسه با متوسط ۶۰ ساله افزایش یافته که این افزایش دو درجه ای دما، معادل با یک میلیارد متر مکعب افزایش تبخیر است.

وی افزود: به ازای هر یک درجه سانتیگراد که حوضه دریاچه ارومیه گرم می شود، حدود ۵۰۰ میلیون مترمکعب آب از این حوضه تبخیر می شود.

وی تصریح کرد: اگرچه در سال آبی جاری، حجم بارش های حوضه دریاچه ارومیه بهتر از گذشته بوده، اما این بارش ها همچنان ۱۳ درصد کمتر از دوره متوسط درازمدت است.

وی افزود: نکته قابل توجه در حوضه دریاچه ارومیه گرمای بسیار زیادی است که در زمان کنونی در این حوضه وجود دارد.

مجری طرح انتقال آب از رودخانه ارس به دریاچه ارومیه ادامه داد: اگرچه حجم بارش ها در حوضه دریاچه ارومیه در سال آبی جاری، نزدیک به حد طبیعی شده است، اما افزایش تبخیر و از دست دادن سالانه حدود یک میلیارد مترمکعب آب از دریاچه ارومیه بحث مهمی است که اکنون اتفاق افتاده است.

وی درخصوص وضعیت کنونی دریاچه ارومیه گفت: اکنون مدت چهار ماه است که تراز دریاچه ارومیه بر روی ترازیک هزار و ۲۷۱ وپنج دهم ثابت باقی مانده و این تراز تا پنج سانتیمتر بیشتر از آن در یک دامنه کوچک متغیر بوده است.

به گفته ی وی، روال هر ساله این بوده که تا اواخر دی ماه هر سال، کاهش تراز در دریاچه ارومیه وجود داشته و خوشبختانه ثابت ماندن تراز و یا افزایش ناچیز پنج سانتی متری، تحولی است که باید به فال نیک گرفته شود.

دایمی ادامه داد: در حقیقت مسیر کاهش که تا اواخر دی ماه هر سال ادامه داشته، امسال متوقف شده است و اضافه شدن پنج سانتی متر معادل ۳۰۰ میلیون مترمکعب آب است که حجم زیادی را نشان می دهد.

وی اضافه کرد: این در شرایطی است که وضعیت بارندگی بر روی دریاچه هنوز خیلی مناسب نیست و اگرچه در مقایسه با گذشته وضع بهبود پیدا کرده است، اما شرایط بارندگی ۱۴۵ میلیمتری بر روی دریاچه هنوز قابل قبول نیست.

وی اظهار داشت: حجم بارش های ۱۴۵ میلیمتری حوضه دریاچه ارومیه در شرایطی است که از ابتدای سال آبی جاری تاکنون در استان تهران ۲۶۳ میلیمتر بارندگی وجود داشته است.

مسئول بخش تدوین راهبردهای آب و آبفا ادامه داد: از یک گروه متخصصان و استادان دانشگاه شریف خواسته شده است تا مطالعاتی را به صورت تخصصی در بحث تبخیر آغاز کنند.

به گفته ی وی، خوشبختانه مطالعات بسیار فشرده ای در این بخش آغاز شده است و گزارش بسیار خوبی در کارگروه آب دریاچه ارومیه که روز هشتم اسفندماه جاری در شهر مهاباد تشکیل شد، ارایه داده شده است.

وی تشکیل گروه دیگری متشکل از متخصصان دانشگاه شریف در بحث شوری و نمک زدایی و تشکیل گروهی دیگر از موسسه تحقیقات آب در خصوص تغییرات گرمایش زیر سطحی دریاچه را از دیگر اقدام های مطالعاتی علاج بخشی دریاچه ارومیه عنوان کرد و گفت: یکی از تخمین هایی که زده می شود، این است که وجود ارتباط میان آتشفشان هایی مانند آتشفشان سهند در فاصله حدود ۱۲ کیلومتری دریاچه ارومیه و سازندهای زیردریاچه از دلایل گرم شدن حوضه دریاچه ارومیه است.

به گفته ی دایمی، مطالعات خوبی توسط کارشناسان و متخصصان بخش آب در موسسه تحقیقات آب در این زمینه آغاز شده است.

بهنام قاسمی

فارغ التحصیل رشته تکنولوژی نساجی

Recent Posts

سفارش قطعه در واحد فنی

نویسنده: قاسم حیدری، فوق لیسانس تکنولوژی نساجی کمپانی های سازنده ماشین آلات ریسندگی نیز در…

15 ساعت ago

شماره ۹۰ مجله نساجی کهن ویژه نامه آبان ماه منتشر شد

تبلیغات روی جلد: کاوان شیمی فهرست مطالب شماره 90 مجله نساجی کهن نمایشگاه پیشرفته‌ترین فناوری‌های…

5 روز ago

Heimtextil 2025: گسترش نوآورانه در صنعت فرش و کفپوش

در نمایشگاه Heimtextil 2025، بخش فرش و کفپوش به سطح جدیدی از گسترش و نوآوری…

6 روز ago

درباره رخدادی خوب در هنر فرش ایران

نویسنده:سیامک عیقرلو آری، تیتر این نوشتار درست نوشته شده است و به درستی آن را…

7 روز ago

فناوری در عصر هوش مصنوعی

فناوری‌های نوظهور و هوش مصنوعی با وجود همه اثرات مثبت و غیرقابل انکاری که برای…

7 روز ago

ایتما آسیا ۲۰۲۴؛ بررسی حضور پررنگ چینی‌ها و چالش‌های صنعت نساجی ایران (ویدیو)

ایتما آسیا ۲۰۲۴ فرصتی برای نمایش پیشرفت‌های چشمگیر صنعت نساجی چین بود، جایی که شرکت‌های…

1 هفته ago