Categories: اخبار نساجی

افشای رانت‌خواری مافیای واردات خودرو از بیت‌المال

 

واردات خودرو سواری در نیمه اول امسال در حالی به ۱۹هزار و۳۸۰ دستگاه به ارزش بیش از ۴۲۹میلیون دلار رسید که دو عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس با افشای پشت‌پرده مافیای واردات خودرو از رانت‌خواری گسترده واردکنندگان آنان از بیت‌المال خبر دادند

در چند روز گذشته اخبار گوناگونی از سود هنگفت واردکنندگان خودرو منتشر شده است؛ ثروت باد آورده‌ای که خیلی از فعالان اقتصادی آن را رؤیا می‌دانند.

این در حالی است که محاسبه قیمت خودروهای وارداتی با قیمت فروش این خودروها در بازار از آن حکایت دارد که واردکنندگان از واردات هر دستگاه خودروی لوکس بین ۱۰تا ۵۰ ‌میلیون تومان سود خالص به جیب می‌زنند!

کارشناسان بر این باورند دلارهایی که باید صرف اشتغال، رونق تولید داخلی و توسعه اقتصاد در سال «تولید ملی» شود، دو دستی تقدیم بیگانگانی می‌شود که جز منافع خود به چیز دیگری نمی‌اندیشند.
از سوی دیگر شواهد می‌گوید سود هنگفت واردات خودرو در حالی به جیب شرکتهای خارجی و شمار معدودی از واردکنندگان می‌رود که تنها اقشار مرفه توان خرید این خودروهای لوکس و گرانقیمت را دارند.

نگاهی به آمار

بررسی‌های انجام شده نشان می‌دهد از ۱۹هزار و۳۸۰ دستگاه خودروی سواری وارد شده به کشور در نیمه اول امسال، ۹هزار و۴۴۷ دستگاه به ارزش بیش از ۲۴۶میلیون دلار از مبدأ امارات متحده عربی، ۷هزار و۱۶۹ دستگاه به ارزش بیش از ۱۲۰میلیون دلار از مبدأ جمهوری‌کره، ۷۱۰ دستگاه به ارزش بیش از ۱۴میلیون دلار از مبدأ کویت و ۲هزار و۵۴ دستگاه به ارزش بیش از ۴۷میلیون دلار از مبدأ سایر کشورها بوده است.

در همین حال، میانگین قیمت هر خودروی سواری در شش ماهه اول امسال بیش از ۱/۲۲هزار دلار (نزدیک به ۹۱/۳ برابر هر خودروی سواری صادراتی) بوده که نسبت به مدت مشابه در سال گذشته با افزایش ۴۶/۳درصدی مواجه شده است.
در حال حاضر اکثر خودروهای سواری که وارد ایران می‌شوند، چون پورشه و بنز خودروهای لوکس هستند و قیمتهای بعضاً چند صد میلیون تومانی دارند. بر همین اساس، وقتی میانگین قیمت هر خودروی سواری وارداتی ۱/۲۲هزار دلار می‌شود، در واقع می‌تواند دو اتفاق افتاده باشد؛ نخست اینکه اکثر این خودروها با ارز دولتی ۱۲۲۶تومان وارد کشور شده‌‍اند و دیگر اینکه احتمال کم اظهاری خودروی سواری در گمرک وجود دارد.

از افشاگری تا تحقیق

نادر قاضی‌پور، عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس دیروز با افشای پشت‌پرده مافیای واردات خودرو، خواستار برخورد جدی سازمانهای متولی با آنان شد.

وی درباره نحوه ورود خودروهای لوکس به کشور اظهار داشت: ابتدا باید به این موضوع توجه داشت که هرکسی نمی‌تواند خودروی لوکس به کشور وارد کند و اساساً به هرکسی مجوز واردات خودرو از سوی دولت داده نمی‌شود.
وی افزود: بر این اساس، یک مافیا برای واردات خودرو تشکیل شده است که برخی از آنها مرتبط با بدنه دولت هستند و با استفاده از نفوذی که دارند، مجوزهای زیادی را برای واردات خودرو با استفاده از ارز مرجع اخذ کرده‌اند.

وی با بیان اینکه متأسفانه این خودروها با ارز مرجع وارد کشور شده‌اند و اما قیمت آنها در بازار بسیار بالاست، گفت: این موضوع نشان‌دهنده فعالیت گسترده مافیای خودرو در کشور است که از این طریق سود هنگفتی به جیب می‌زنند.

در همین حال دیگر عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس دیروز در مصاحبه‌ای که با خبرگزاری مهر انجام داد، با بیان اینکه با واردکنندگان خودرویی که کم اظهاری شدید به گمرک کرده‌اند، برخورد خواهد شد، از احتمال انجام تحقیق و تفحص از دستگاه‌ها درباره واردات خودرو خبر داد.

رمضانعلی سبحانی‌فر درخصوص نحوه ورود خودروهای لوکس به کشور اظهار داشت: موضوع واردات خودروهای لوکس خارجی و گرانی غیرمتعارف آنها در بازار در دستور کار کمیسیون صنایع و معادن مجلس قرار دارد.

وی با بیان اینکه در شرایط فعلی نباید خودروی لوکس خارجی به کشور وارد شود، گفت: باید عوارض سنگینی برای واردات خودرو به کشور وضع شود تا هرکسی نتواند به راحتی این کار را انجام دهد.
این عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس تصریح کرد: اگر برای واردات این خودروها از ارز مرجع استفاده شده باشد، با مسببین امر برخورد خواهد شد، چون از حق بیت‌المال سوء استفاده کرده اند.

وی افزود: درصورتی که در این زمینه کم اظهاری از سوی واردکنندگان در گمرکات کشور صورت گرفته باشد، با آنها برابر مقررات برخورد خواهد شد.

سبحانی‌فر با تأکید بر اینکه نمایندگان مجلس با استفاده از اهرمهای قانونی که در اختیار دارند نسبت به برخورد با این موضوع مسامحه نخواهند کرد، گفت: احتمال دارد برای روشن شدن ابعاد این مسأله، طرح تحقیق و تفحص از وزارتخانه‌ها و سازمانهایی مانند گمرک را که در این امر مشارکت داشته‌اند، در دستور کار قرار دهیم.

جایزه واردات

در حالی گمرک ایران میانگین قیمت هر خودروی وارداتی در نیمه اول امسال را ۱/۲۲هزار دلار اعلام کرده است که قیمت همین خودروها در نمایندگی‌های مجاز در ایران از ۴۰‌تا ۶۴۰میلیون تومان قیمت‌گذاری شده‌اند.

پیش از این مسعود موحدی، قائم مقام وزیر صنعت، معدن و تجارت به خبرگزاری مهر گفته بود: به واردات خودروهای لوکس، به هیچ عنوان ارز دولتی یا ارز مبادلاتی تعلق نگرفته است، این در حالی است که گزارشهای منتشر شده نشان می‌دهد که ۷۸درصد از واردات خودرو کشور با ارز دولتی انجام شده است.

البته نکته حایز اهمیت در این میان آن است که سرانجام واردات خودروهای لوکس برای برخی‌ها در کشور محل کسب درآمدها و سودهای آنچنانی است و به نظر می‌رسد که حتی اگر ارز مرجع هم به آنها تعلق نگیرد، نوسانات نرخ ارز خود یک نوع جایزه وارداتی برای آنها محسوب می‌شود.

بهنام قاسمی

فارغ التحصیل رشته تکنولوژی نساجی

Recent Posts

سفارش قطعه در واحد فنی

نویسنده: قاسم حیدری، فوق لیسانس تکنولوژی نساجی کمپانی های سازنده ماشین آلات ریسندگی نیز در…

31 دقیقه ago

شماره ۹۰ مجله نساجی کهن ویژه نامه آبان ماه منتشر شد

تبلیغات روی جلد: کاوان شیمی فهرست مطالب شماره 90 مجله نساجی کهن نمایشگاه پیشرفته‌ترین فناوری‌های…

4 روز ago

Heimtextil 2025: گسترش نوآورانه در صنعت فرش و کفپوش

در نمایشگاه Heimtextil 2025، بخش فرش و کفپوش به سطح جدیدی از گسترش و نوآوری…

5 روز ago

درباره رخدادی خوب در هنر فرش ایران

نویسنده:سیامک عیقرلو آری، تیتر این نوشتار درست نوشته شده است و به درستی آن را…

6 روز ago

فناوری در عصر هوش مصنوعی

فناوری‌های نوظهور و هوش مصنوعی با وجود همه اثرات مثبت و غیرقابل انکاری که برای…

6 روز ago

ایتما آسیا ۲۰۲۴؛ بررسی حضور پررنگ چینی‌ها و چالش‌های صنعت نساجی ایران (ویدیو)

ایتما آسیا ۲۰۲۴ فرصتی برای نمایش پیشرفت‌های چشمگیر صنعت نساجی چین بود، جایی که شرکت‌های…

1 هفته ago