Categories: اخبار نساجی

اقتصاد از مذاکرات بغداد چه انتظاری دارد؟

هرچه به زمان برگزاری اجلاس۱+۵ و ایران که در سوم خردادماه است نزدیک می‌شویم انتظارات و برآوردها از نتایج این مذاکرات بیشتر به رأی و تفسیر گذاشته می‌شود. شاید علت بروز این توقعات نتایجی بود که از اجلاس استانبول انعکاس پیدا کرد، چراکه هم نمایندگان ایران و هم کشورهای غربی گفت‌وگوها را مثبت تلقی کردند. اما مثبت به چه معنی است؟ حداقل آنچه که می‌‌توان از جانب گروه ۱+۵ مثبت عنوان کرد علاقه‌مندی جدی غرب برای رسیدن به توافق با ایران است، و این تمایل را نمایندگان کشور باید مهم تلقی کرده ودر جهت مصالح ملی از آن حسن استفاده کنند. آنچه از نگاه ایران مثبت دیده شد این بود که تهدید‌ها و تهمت‌های رایج غرب، اکنون جای خود را به روابط دیپلماسی و استفاده از زبان دیپلماتیک داده است، که خود تغییری مهم در جهت رفتن به سمت حل اختلافات و تفاوت برداشت‌ها است.

جو روانی و فضای قبل از اجلاس بنا به اقتضای یک چنین مذاکرات مهمی می‌‌تواند صحنه جنگ الفاظ و کلمات از سوی هردو طرف و فشار هر طرف به دیگری به منظور داشتن دست بالا و کسب امتیاز از طرف مقابل باشد. آنکه ناگهان مساله پارچین و بازدید از آن مطرح شده یا گفته می‌شود غرب خواستار فعالیت‌های ملموس ایران بعد از مذاکرات بغداد است را باید از این جمله فشار‌ها تلقی کرد و به این پیغام‌ها نباید چنان وزنی داد که مبنای قضاوتی نهایی در مورد مذاکرات شود. ایران هم البته در جایگاهی است که به امکانات خود نظیر نیاز دنیا به صادرات نفت کشور و اثر متقابل تحریم بر روی خود کشور‌های تحریم‌کننده وقوف کامل دارد. شرایط بحرانی اقتصادی در اروپا و در حوزه یورو و جا‌به‌جایی احزاب سیاسی در اداره امور در برخی از این کشور‌ها و سیاست‌های ریاضتی اقتصادی که اکثر کشورها مجبور به اجرای آن هستند، جایی برای آنکه از قیمت بالای نفت و فرآورده‌های نفتی هم آسیب‌پذیر شوند نمی‌گذارد.

به نظر می‌‌رسد این ایران است که باید از مذاکرات بغداد نتایج ملموس را مطالبه کند و مثلا مساله تحریم نفتی ایران که قرار است از تیر ماه اجرایی شود به تعویق بیفتد یا تحریم‌های بانکی حداقل طی مذاکرات لغو شود و نمایندگان ایران این انتظارات را باید جدی بگیرند. اما از منظر اقتصادی و اثار این مذاکرات در رفتار‌های اقتصادی مردم قابل اشاره است که انتظار از شرایط کسب و کار در آینده و تبدیل بدبینی به خوش‌بینی، منشأ رفتار‌هایی می‌‌شود که بر پس‌انداز، سرمایه‌گذاری، حرکت قیمت‌ها، تولید، درآمد و مصرف و به‌طور کلی بر بسیاری از متغیر‌های اقتصادی چه در سطح بنگاه‌ها و چه در سطح افراد اثر می‌‌گذارد. اینجا منظور تنها بالا رفتن چند واحد شاخص بورس یا پایین آمدن چند رالر از قیمت دلار نیست. و به هر حال طرز برخورد با این مذاکرات و برداشت از آینده آن، چنانچه توأم با خوش‌بینی یا بدبینی باشد می‌تواند بر متغیر‌های اصلی اقتصاد اثر بگذارد.

اما در مورد نتیجه مذاکرات بغداد نباید ساده‌انگاری کرد و نمی‌بایستی توقع داشت موضوعی ریشه‌دار برای هردو طرف ظرف دوبار ملاقات چند روزه چنان شسته و رفته شود که گویا هیچ‌چیز نبوده است. مذاکره یعنی چانه‌زنی، یعنی طرف مقابل را راضی کردن به دادن امتیاز. نهایت آنکه اگر مذاکرات بغداد برای ایران نتایج مثبت قابل لمس داشته باشد حتی اگر ادامه گفت‌وگوها به دور‌های بعدی محول شود باید به روند آن با انتظاراتی خوش‌بینانه نگاه کرد.

 

 

بهنام قاسمی

فارغ التحصیل رشته تکنولوژی نساجی

Recent Posts

جامعه پژوهشی و رشته فرش: بررسی کیفیت و راهکارهای بهبود

وضعیت کنونی و چشم‌انداز فارغ‌التحصیلان رشته‌های صنایع دستی و فرش در ایران جامعه کنونی شاهد…

7 ساعت ago

نمایشگاه نساجی: فرصتی برای بهبود فروش و چالـش‌های واردات بی‌رویه (ویدیو)

نمایشگاه‌ نساجی همواره فرصتی بی‌نظیر برای ارائه محصولات جدید و ایجاد تعاملات سازنده میان تولیدکنندگان…

1 روز ago

حوله‌های مسافرتی: سبکی و کارایی در سفرهای شما

حوله‌های مسافرتی به عنوان یکی از لوازم ضروری سفر، نقش مهمی در افزایش راحتی و…

1 روز ago

درخواست دقت و ریزبینی در انتخاب مسئول حوزه صنایع دستی و فرش

سخنی کوتاه با رئیس جمهور؛ ضمن تبریک به رئیس جمهور جدید جناب آقای دکتر پزشکیان،…

1 روز ago

مزایای استفاده از حوله‌های ارگانیک و بامبو: حفظ سلامتی و محیط زیست

چرا باید از حوله‌های ارگانیک و بامبو استفاده کنیم؟ استفاده از حوله‌های ارگانیک و بامبو…

2 روز ago

صنعت نساجی و برگزاری نمایشگاه های نامناسب با هزینه های بالا (ویدیو)

صنعت نساجی با افزایش تعداد نمایشگاه‌های تخصصی مواجه شده که بدون برنامه‌ریزی و هماهنگی مناسب،…

3 روز ago