Categories: اخبار نساجی

امکان خرید محصولات پتروشیمی توسط مشتریان خرد در بورس کالا

 

مدیرعامل بورس کالای ایران با تشریح اقدام های انجام شده برای اصلاح بازار محصولات پتروشیمی، از ایجاد امکان خرید محصولات پتروشیمی برای مشتریان خرد و فروش اعتباری این محصولات در بورس کالا خبر داد.

به گزارش روز یکشنبه ایرنا از روابط عمومی و امور بین الملل بورس کالای ایران، حسین پناهیان با اشاره به اقدام این بازار در خصوص دسترسی مشتریان و مصرف کنندگان خرد پایین دستی پتروشیمی به خرید محصولات پتروشیمی از بورس، اظهار داشت: هرچند سه سال پیش عرضه محصولات پتروشیمی در لات های ۵۰۰ تنی صورت می گرفت ولی هم اکنون حداقل حجم محموله های پتروشیمی عرضه شده در بورس کالا، به ۱۰ تن کاهش یافته و با استفاده از سامانه مشتریان خرد که توسط بورس کالای ایران طراحی و راه اندازی شده است، به سادگی امکان خرید محصولات پتروشیمی در حجم های پایین برای صنایع پایین دستی در این بورس فراهم شده البته رقم ۱۰ تن را هم بر پایه منطق کشف نرخ تعیین کرده ایم ولی بدین معنی نیست که تقاضای کمتر از ۱۰ تن متقاضی کاملا بدون جواب می ماند.

وی در توضیح اقدام دیگری که بورس کالای ایران برای شفاف سازی بازار محصولات پتروشیمی انجام داده است، گفت: با وجود اینکه وزارت صنعت، معدن و تجارت به عنوان متولی بخش صنعت پایین دستی و بالادستی پتروشیمی در کشور، سامانه بهین یاب را برای شناسایی و فیلتر عرضه کنندگان و مصرف کنندگان واقعی محصولات پتروشیمی طراحی کرده بود، بورس کالای ایران نیز به منظور شفاف سازی، سرمایه گذاری فوق العاده سنگینی را انجام داد تا بتواند سیستم های معاملاتی خود را به سامانه بهین یاب متصل کند.

پناهیان افزود: به رغم انتقاداتی که نسبت به این سامانه مطرح می شود، در مقطعی حساس، این سامانه کارکردهای درستی داشته به طوری که مثلا با راه اندازی این سایت هشت میلیون تن تقاضای کاذب از سامانه معاملاتی بورس کالا خارج شد. تقاضایی که صرفا موجب تحریک غیرواقعی قیمت ها می شد.

وی تاکید کرد: به هر حال ما مسوولیت داشتیم تا نشان دهیم که دلالی محصولات پتروشیمی در جای دیگری رخ می دهد و افرادی که دارای اهلیت لازم نیستند ، در بورس کالا حضور ندارند. بدین ترتیب بود که مصرف کننده خرده پای محصولات پتروشیمی که تا پیش از این اقدامات، ناگزیر بود نیاز خود را از خریدار عمده تامین کند، نسبت به برنامه ریزی تولیدی خود، آسوده خاطرتر تصمیم گیری کرد.

مدیرعامل بورس کالای ایران با بیان آنکه جایگزینی ارز متقاضی بجای ارز مبادله ای در معاملات، از جمله درخواست های بورس کالا بود، که جامه عمل به خود پوشید، گفت: در سال های گذشته، دلیل عمده ای که باعث می شد، برخی از انگیزه های سودآوری غیرتولیدی یا تجاری حول بازار محصولات پتروشیمی شکل بگیرد، این بود که برخی از تولیدکننده ها وارد سایت بهین یاب می شدند و به دلیل اختلاف نرخ ارز آزاد و مبادله ای و به منظور کسب سود بیشتر، مواد اولیه خریداری شده را به جای تولید، در بازار آزاد می فروختند. به همین دلیل بورس کالا، مکاتباتی را با وزارت صنعت داشت تا اینکه در ۱۲ تیر ۹۳ وزارت صنعت به این خواسته ما جواب داد و ارز متقاضی را جایگزین ارز مبادله ای کرد.

وی در خصوص آثار اجرای مصوبه آزادسازی قیمت ها توسط وزارت صنعت، معدن و تجارت، خاطرنشان کرد: هرچند به ظاهر یک افزایش قیمت مشاهده می شد ولی چون که پیشتر مصرف کننده پایین دستی امکان خرید نداشت، ناچار بود محصول مورد نیاز خود را به قیمت نهایی خریداری کند و در واقع با این اتفاق تنها فاصله نرخ ارز مبادله ای و آزاد به جیب عده ای خاص می رفت اما حالا محصول به مصرف کننده واقعی می رسد.

پناهیان افزود: همچنین در مقطع خرداد سال ۱۳۹۳ برای محصولات پلیمری، طی یک ماه، دو میلیون و ۳۰۰ هزار تن تقاضا در سیستم بهین یاب ثبت شده بود به این دلیل که آن ارز دو نرخی، برای عده ای جذابیت ایجاد کرده بود و ما هم به طور دائم خواستار اصلاح این موضوع بودیم. با جایگزینی ارز متقاضی بجای ارز مبادله ای، تقاضای مورد اشاره به حدود ۳۰۰ هزار تن کاهش یافت، نه به این دلیل که تولید کاهش یافته باشد بلکه با وجود حفظ سطح تولید قبل، تقاضای بازار واقعی شد و انگیزه های صرف سوداگرانه از میان رفت.

مدیرعامل بورس کالای ایران با بیان اینکه باید به منظور کشف قیمت کارآتر در بورس کالا، حجم تولید مجتمع های پتروشیمی برای رصد بازار در اختیار بورس کالای ایران گذاشته شود، گفت: خدمات پس از فروشی که برخی شرکت ها به عنوان انتظارات از بورس مطرح می کنند، فروش های اعتباری است که قابل ارائه بوده و هست والا تضمین کیفیت کالای معامله شده که جزء ذات بورس است.

وی افزود: درخواست آنها این بود شرکتی که کالایش را می فروشد، بهای مورد معامله را مثلا ۶ ماه آینده دریافت کند. نه تنها این شیوه فروش در بورس کالا ممکن است بلکه شرکت های پتروشیمی طی سال گذشته حدود ۴ هزار میلیارد تومان فروش داشتند که با وجود دریافت پول، شش ماه بعد کالای خود را تحویل دادند البته بسیاری از شرکت های دیگر نیز این کار را انجام می دهند لذا در شرایط رکودی و رونق بازار یک کالا وضعیت خرید و فروش های اعتباری در بورس کالا انعطاف لازم را داراست.

مدیرعامل بورس کالای ایران با تاکید بر لزوم کوتاهتر کردن زمان تعیین قیمت پایه محصولات پتروشیمی از سوی مراجع تصمیم گیر دولتی، گفت: در وضعیت کنونی قیمت گذاری همیشه با تاخیر انجام می شود ولی راهکار لازم برای حل این مشکل، کوتاه تر کردن فاصله زمانی قیمت گذاری است چرا که وقتی فاصله زمانی برای تعیین قیمت پایه در بورس ماهانه بود با وجود کاهش قیمت جهانی نفت، نرخ های داخلی کاهش مورد انتظار فعالان صنعت را برآورده نکرد و زمانی این تعیین نرخ پایه به دو هفته رسید که بازار نفت به روند صعودی برگشت و طبیعتا وقتی بازار نفت برگشت وضعیت به گونه ای تغییر کرد که مثلا حدود ۳۰۰۰ تن کالا عرضه می شود ولی تقاضا برای آن ۳۰ هزار تن است و این در حالی است که در گذشته برای همین کالا، متقاضی وجود نداشت.

وی در خصوص مشوق های بورس برای مجتمع های پتروشیمی گفت: عایدی شرکت های عرضه کننده بسیار بیشتر از درآمد ناشی از فروش محصول است.

به عنوان مثال کل کارمزدی که برای معاملات حدود ۲۰ هزار میلیارد تومانی پتروشیمی ها در سال گذشته در بورس کالا در نظر گرفته شده حدود ۱۵ میلیارد تومان است، این در حالی است که در سال گذشته ۹ میلیارد و ۶۰۰ میلیون تومان بابت جرایم تاخیر از مشتریان دریافت کردیم و به شرکت های پتروشیمی بازگرداندیم و از سوی دیگر بر اساس قانون ۲۶۰ میلیارد تومان دیگر نیز به نام معافیت مالیاتی نصیب همین شرکت های پتروشیمی عرضه کننده در بورس کالا شد چرا که سازمان مالیاتی این قانون را برای شرکت های بورسی اجرا می کند که هر قدر کالا در بورس عرضه شود ۱۰ درصد از مجموع سود حاصل از عرضه در بورس کالا از مالیات معاف است.

مدیرعامل بورس کالای ایران در پایان خاطرنشان کرد: خوشبختانه با عزم جدی دولت تدبیر و امید بدون شک بورس کالا هرچه بیشتر نقش کامل خود را در تخصیص بهینه منابع و افزایش هر چه بیشتر قدرت رقابت بنگاه های اقتصادی ایفا خواهد کرد که نتایج آن موجب بهبود شرایط کلان اقتصاد کشور خواهد شد.

بهنام قاسمی

فارغ التحصیل رشته تکنولوژی نساجی

Recent Posts

سفارش قطعه در واحد فنی

نویسنده: قاسم حیدری، فوق لیسانس تکنولوژی نساجی کمپانی های سازنده ماشین آلات ریسندگی نیز در…

5 ساعت ago

شماره ۹۰ مجله نساجی کهن ویژه نامه آبان ماه منتشر شد

تبلیغات روی جلد: کاوان شیمی فهرست مطالب شماره 90 مجله نساجی کهن نمایشگاه پیشرفته‌ترین فناوری‌های…

4 روز ago

Heimtextil 2025: گسترش نوآورانه در صنعت فرش و کفپوش

در نمایشگاه Heimtextil 2025، بخش فرش و کفپوش به سطح جدیدی از گسترش و نوآوری…

5 روز ago

درباره رخدادی خوب در هنر فرش ایران

نویسنده:سیامک عیقرلو آری، تیتر این نوشتار درست نوشته شده است و به درستی آن را…

6 روز ago

فناوری در عصر هوش مصنوعی

فناوری‌های نوظهور و هوش مصنوعی با وجود همه اثرات مثبت و غیرقابل انکاری که برای…

6 روز ago

ایتما آسیا ۲۰۲۴؛ بررسی حضور پررنگ چینی‌ها و چالش‌های صنعت نساجی ایران (ویدیو)

ایتما آسیا ۲۰۲۴ فرصتی برای نمایش پیشرفت‌های چشمگیر صنعت نساجی چین بود، جایی که شرکت‌های…

1 هفته ago