انتقاد نساجان نسبت به اعمال سلایق شخصی در واردات پنبه

 

 

عضو هیات مدیره انجمن صنایع نساجی ایران نسبت به سیاست اعمال شده سازمان حفظ نباتات در خصوص واردات پنبه به کشور انتقاد کرد و گفت این سازمان به جای اعمال سلیقه‌های شخصی باید به شرایط کنوانسیون بین‌المللی پایبند باشد.

محمد جعفر شهلایی با بیان اینکه سازمان حفظ نباتات وزارت جهاد کشاورزی و مسئولان امر در شرایطی که واحدهای ریسندگی از کمبود پنبه رنج می‌برند، باید منافع ملی را به‌درستی تشخیص دهند، اظهارکرد: باید منافع ملی را مقدم بر تمام تصمیم‌گیری‌ها و اقدامات خود کنند تا به تعداد کارخانه‌های تعطیل و کارگران بیکار افزوده نشود.

وی افزود: نیاز واحدهای ریسندگی به پنبه تولید داخل، پنبه‌ای با کیفیت به مراتب بهتر است ‌که طبعاً این نیاز باید از طریق پنبه‌های وارداتی تأمین شود.

عضو هیات مدیره انجمن صنایع نساجی ایران با بیان اینکه در کنوانسیون بین‌المللی حفظ نباتات که ایران نیز یکی از اعضای آن محسوب می‌شود، شرایطی برای کشورهایی که پنبه‌های آن‌ها دچار آلودگی و آفت گیاهی است، مدنظر قرار گرفته است، ادامه داد: براین اساس واردات پنبه‌ از این کشورها پس از قرنطینه و گندزدایی منعی ندارد و گواهی معتبر بین‌المللی مبنی بر انجام گندزدایی دریافت می‌کنند، اما متأسفانه سازمان حفاظت از نباتات وزارت جهاد کشاورزی تمایل دارد که نوع گندزدایی را شخصاً تعیین کند و توجهی به ابعاد بین‌المللی این کنوانسیون ندارد.

شهلایی تصریح کرد: در صورتی‌ که پنبه به ‌صورت مستقیم در گمرکات، مهر و موم و وارد انبار کارخانه‌های نساجی شود، هیچ زیانی در پی نخواهد داشت، زیرا اغلب کارخانه‌های نساجی نزدیک محیط‌های کشاورزی به خصوص مزارع کشت پنبه قرار ندارند، اما نکته‌ای که باید مورد تجدیدنظر متولیان امر قرار گیرد، این است که در صورت عضویت در یک کنوانسیون بین‌المللی و مورد تأیید بودن گواهی‌نامه‌های آن در سراسر جهان، دلیلی برای اعتراض و اعمال سلیقه‌های شخصی وجود ندارد.

به‌ گفته عضو هیات مدیره انجمن صنایع نساجی ایران، در حال‌حاضر واردات پنبه به ایران منحصر به ازبکستان شده است که این کشور طبق برنامه ۱۰ ‌ساله توسعه‌ای خود، نخ و پارچه را جایگزین خام‌فروشی و صادرات پنبه خواهد کرد تا به این ترتیب واحدهای ریسندگی ایران بیش از پیش دچار مشکلات عدیده شوند.

وی با بیان اینکه در هر جایی که انحصار وجود داشته باشد، فساد نیز شکل می‌گیرد، یادآور شد: گاهی اوقات کشوری مانند چین، بخش عمده‌ای از پنبه ازبکستان را به‌صورت نقدی خریداری می‌کند و طبعا زمانی که تولیدکننده ازبک پول نقد مشاهده می‌کند، توجهی به خریدهای محدود و به‌صورت اعتباری یا بلندمدت ایران نشان نمی‌دهد.

این فعال صنعت نساجی همچنین به کرم سرخ و آفت‌های گیاهی که دلیل اصلی ممنوعیت واردات پنبه به ایران می‌شود اشاره کرد و گفت: در کنوانسیون جهانی حفظ نباتات اعلام شد که پنبه برخی از کشورها باید گندزدایی و قرنطینه شود، اما در این زمینه نمی‌توان به‌صورت سلیقه‌ای عمل کرد و سازمان حفظ نباتات وزارت جهاد کشاورزی باید به مفاد این کنوانسیون دقت کند؛ برای مثال یکی از روش‌های گندزدایی پنبه استفاده از گاز متیل بروماید است که ایران سهمیه مشخصی از این گاز در صنایع مختلف دارد و نمی‌توان تمام آن را به پنبه اختصاص داد.

به گزارش ایسنا و بر اساس اطلاعات دریافت شده از فعالان صنعت نساجی ایران، فهرست کشورهای آلوده به کرم سرخ پنبه به شرح زیر است:

– کشورهای اروپایی مشمول دانمارک، ترکیه، یونان، ایتالیا، مقدونیه، روسیه، رومانی، اسپانیا و یوگسلاوی است.

– کشورهای آسیایی شامل افغانستان، بنگلادش، کامبوج، چین، قبرس، هند، اندونزی، عراق، فلسطین اشغالی، ژاپن، اردن، کره شمالی، کره جنوبی، لائوس، مالزی، میانمار، پاکستان، فیلیپین، عربستان سعودی، سری‌لانکا، سوریه، تایلند، ویتنام و یمن هستند.

– کشورهای آفریقایی مشمول الجزایر، آنگولا، بنین، بورکینافاسو، بروندی، کامرون، چاد، کنگو، جزایر ایوری، مصر، اتیوپی، غنا، کنیا، لیبی، ماداگاسکار، مالاوی، مالی، موریتانی، مراکش، موزامبیک، نیجر، نیجریه، رواندا، سنگال، جزایر سی‌شل، ساحل عاج، سیرالئون، سومالی، سودان، تانزانیا، توگو، تونس، اوگاندا و زامبیا می‌شود.

– کشورهای آمریکای جنوبی شامل آمـــریکا، آنتیگوا و باربودا، آرژانتین، باهاما، باربادوس، بولیوی، برزیل، ‌ کلمبیا، کوبا، جمهوری دومنیکن، دومنیکا، گرانادا، گویان، گوادلوپ، هائیتی، جامائیکا، اروگوئه، پاراگوئه، پرو، پورتوریکو، ترینیداد وتوباگو، سنت ویسنت وگرانادین، سنت لوسیا، سنت کیتس و نویس، مکزیک، مونت سرات، مارتینیک و ونزوئلا است.

– کشورهای اقیانوسیه نیز شامل استرالیا، فیجی، کالدونیای جدید، جزایر پولینزی، جزایر شمالی ماریانا، جزایر اقیانوس آرام، گینه جدیدپاپوا، ساموا و وانواتا می‌شود.

 

بهنام قاسمی

فارغ التحصیل رشته تکنولوژی نساجی

Recent Posts

شماره ۹۱ مجله نساجی کهن ویژه نامه آذر ماه منتشر شد

تبلیغات روی جلد: ندتکس فهرست مطالب شماره 91 مجله نساجی کهن عدم برگزاری نمایشگاه دموتکس…

1 روز ago

مصاحبه با آقای مهدی جهانی نماینده شرکت نمایشگاهی تویاپ برگزارکننده نمایشگاه فرش استانبول در ایران

  آقای مهدی جهانی نماینده شرکت نمایشگاهی تویاپ برگزارکننده نمایشگاه فرش استانبول در ایران چه…

1 روز ago

کاهش ۱۲ درصدی صادرات ماشین‌آلات نساجی ایتالیا در ۹ ماهه اول ۲۰۲۴

براساس گزارش‌های منتشرشده، صادرات ماشین‌آلات نساجی ایتالیا در ۹ ماهه نخست سال ۲۰۲۴ نسبت به…

3 روز ago

دریافت بلیط رایگان نمایشگاه فرش و کفپوش استانبول

نمایشگاه فرش و کفپوش (2025 CFE) از تاریخ 18 تا 21 دی ماه در مرکز…

3 روز ago

فروش ماشین‌آلات نساجی دست دوم باکیفیت

شرکت ترکیه ایی Uğurteks Tekstil Makina Parkı با افتخار ارائه‌دهنده ماشین‌آلات نساجی دست دوم با…

6 روز ago

برنامه ریزی کامل سرویس و نگهداری پیشگیرانه ماشین آلات ریسندگی – کاردینگ

مهندس قاسم حیدری، کارشناس ارشد تکنولوژی نساجی با توجه به اینکه ماشین آلات خط تولید…

1 هفته ago