Categories: اخبار نساجی

بازار آزاد ارز قانونی شد

 

۱بانک مرکزی به صرافان اجازه داد خرید و فروش ارز را براساس مکانیزم عرضه و تقاضا انجام دهند. ۴۵ روز قبل و پس از تعیین نرخ ۱۲۲۶ تومان برای دلار، صرافان ملزم به درج این قیمت در تابلوهای معاملاتی خود شده بودند.

اما در جلسه اخیر بانک مرکزی با کانون صرافان توافق شد معاملات در بازار غیررسمی براساس عرضه و تقاضا صورت گیرد. صدور فاکتور برای خرید و فروش و درج معاملات در سامانه سنا از توافق‌های دیگر بانک مرکزی با صرافان بوده است. رییس کل بانک مرکزی در این نشست بر آزادسازی اقتصاد و حرکت به سوی واقعی شدن قیمت ارز تاکید کرده است.

جزئیات توافق صرافان با بانک مرکزی

فروش آزاد ارز و دفاع از تعدیل مجدد نرخ دلار

خرید و فروش آزاد ارز بر اساس عرضه و تقاضا در بازار، صدور فاکتور و درج معاملات در سامانه سنا، انتقال تقاضا برای واردات کالای لوکس به بازار غیررسمی، ممنوعیت دخالت اتحادیه طلا و جواهر در کار صرافان و… از جزئیات توافق صرافان با بانک مرکزی بود. بنابر گزارش دنیای‌اقتصاد، با برگزاری جلسه‌ای بین کانون صرافان ایران با رییس کل بانک مرکزی، ممنوعیت معامله و نقل و انتقال ارز به قیمت بازار توسط صرافی‌ها برداشته شد و از روز گذشته صرافان پس از ۴۵ روز وقفه بار دیگر فعالیت خود را از سر گرفتند.

اعلام نرخ ۱۲۲۶ تومانی برای دلار آمریکا از روز هشتم بهمن ماه از سوی رییس کل بانک مرکزی و الزام تمامی دست‌اندرکاران بازار ارز از جمله صرافان به رعایت این نرخ در معامله و حواله ارز، موجب شد تا عملا در ۴۵ روز گذشته صرافانی که خود را ملزم به اطاعت از بخشنامه‌های بانک می‌دانند، از انجام امور روزمره خود بازمانده و عملا مشتریان ویژه خود را از دست بدهند. برخی در این میان فعالیت خود را به حالت نیمه تعطیل درآوردند. با این وجود ارسال حواله و معامله ارز به نرخ بازار از سوی عده دیگری از صرافان بدون اعتنا به بخشنامه بانک مرکزی انجام می‌شد.

در این مدت پنهان کاری در معاملات بازار ارز تحت فضای بیم و اضطراب ادامه یافت و دلالان که در ابتدا با برخوردهای انتظامی به حاشیه رانده شده بودند، با گذشت مدت کوتاهی دوباره مجال فعالیت یافتند و فعالیت آنها شرایط گذشته خود را در معامله با نرخ‌های بازار بازیافت. در این میان تنها صرافان دچار وقفه کاری شدند.تخلف یا وقفه در کار، دوراهی مواجهه صرافان با بخشنامه بانک مرکزی بود.

جلسه صبح سه‌شنبه رییس کل بانک مرکزی با کانون صرافان اما این بار شرایط را به نفع بازار تغییر داد و با برداشته شدن ممنوعیت فعالیت با نرخ‌های بازار، قیمت‌های واقعی دوباره به تابلو‌ها بازگشت و صرافان دارای مجوز از بانک مرکزی فعالیت را از سر گرفتند. در این جلسه رییس کل بانک مرکزی با اعلام حمایت این بانک از فعالیت آزادانه صرافان در تعیین قیمت توافقی با مشتریان، باردیگر مدیریت صحیح ارز درکشور را مورد تاکید قرار داد. وی همچنین در این جلسه از لزوم تعدیل نرخ ارز سخن به میان آورده است.

اصغر سمیعی، سخنگو و رییس شورای عالی کانون صرافان با استقبال از تغییرات اخیر در سیاست‌های ارزی بانک مرکزی و دیدگاه رییس در این جلسه، به بیان نظرات رییس کل بانک مرکزی در این جلسه پرداخت. به گفته وی بهمنی در این جلسه اعلام کرد: از صرافان حمایت می‌کنیم؛ چراکه صرافان بازوهای نظام هستند. رییس کل بانک مرکزی در این دیدار با بیان اینکه بخش خصوصی باید فعال شود، افزود: باید قسمتی از کار ( بازار ارز) را برعهده کانون صرافان کشور بگذاریم و از این رو انتظار داریم که این کانون یکپارچگی لازم بین تمامی صرافان را ایجاد کند. بهمنی با بیان اینکه صرافان را بدون برنامه رها نمی‌کنیم، تاکید کرد: به صرافان اختیار می‌دهیم که ارز را با نرخ توافقی با مردم معامله کنند تا مردم مجبور نباشند که ارز خود را به قیمت ارزان بفروشند.

رییس کل بانک مرکزی گفت : اقتصاد باید آزاد باشد و نباید کاری کرد که مردم مجبور به تخلف باشند. از این رو صرافان به شرط نظارت درانجام فعالیت‌های خود آزادند.

بهمنی اقتصاد کشور را قدرتمند خواند و اعلام کرد که درآمد ارزی کشور از محل فروش نفت سالانه ۹۰ میلیارد دلار و درآمدهای غیر نفتی ۳۰ میلیارد دلار است. این در حالی است که کل مصارف ارزی کشور از ۷۰ میلیارد دلار در سال تجاوز نمی‌کند. از این رو مساله اصلی کشور مدیریت صحیح بازار ارز است. بهمنی در این جلسه ازمردم نیز تقاضا کرد که حتما از صرافان در قبال معامله ارزی خود، فاکتور بخواهند و صرافان نیز عادت کنند که به مردم فاکتور بدهند و معاملات خود را در سامانه ارزی بانک مرکزی «سنا » ثبت کنند.

بهمنی همچنین در این جلسه از لزوم تعدیل مجدد نرخ ارز سخن گفت و افزود: آزاد سازی نرخ ارز می‌تواند به رقابت‌پذیری اقتصاد ملی منجر شود. در این جلسه سخنگوی کانون صرافان نیز به بیان دیدگاه‌های این کانون و تبعات به جای مانده از سیاست‌های اخیر در روند فعالیت کار صرافان پرداخت.

مینو کیانی‌راد، معاون ارزی بانک مرکزی نیز با بیان اینکه تعطیلی صرافان (در این مدت) باعث شد که صرافان قدر خودشان را بدانند، افزود: ما از ظرفیت صرافی‌ها اطلاع داشتیم اما عملکرد برخی از آنها مطلوب نبود. وی به کانون صرافان توصیه کرد که مدیریت خوشه‌ای را برای نظارت بر کار صرافان در نظر بگیرند. وی همچنین تاکید کرد که عرضه‌کننده‌ها و مصرف‌کننده‌ها باید به طور آزاد معامله کنند. وی همچنین در بخشی دیگر از سخنان خود با بیان اینکه ظرف دو سال گذشته بسیاری از منابع و ذخایر بانک مرکزی هدر رفته است، افزود: ارز کالاهای اساسی و استراتژیک را تامین می‌‌کنیم، اما ارز مورد نیاز کالاهای لوکس را به مرور به سمت صرافی‌ها هدایت خواهیم کرد و صرافان البته باید به هنگام ارسال حواله نوع کالای مورد معامله مشتری را بدانند.

در این دیدار همچنین ابراهیم درویشی، معاون نظارتی بانک مرکزی ضمن سخنانی گفت: به اتحادیه طلا و جواهر اعلام کرده‌ایم که از عنوان خود عبارت «سکه و صراف» را حذف کنند و از این پس در فعالیت‌های ارزی و کار صرافان دخالت نکنند.

بهنام قاسمی

فارغ التحصیل رشته تکنولوژی نساجی

Recent Posts

سفارش قطعه در واحد فنی

نویسنده: قاسم حیدری، فوق لیسانس تکنولوژی نساجی کمپانی های سازنده ماشین آلات ریسندگی نیز در…

13 ساعت ago

شماره ۹۰ مجله نساجی کهن ویژه نامه آبان ماه منتشر شد

تبلیغات روی جلد: کاوان شیمی فهرست مطالب شماره 90 مجله نساجی کهن نمایشگاه پیشرفته‌ترین فناوری‌های…

4 روز ago

Heimtextil 2025: گسترش نوآورانه در صنعت فرش و کفپوش

در نمایشگاه Heimtextil 2025، بخش فرش و کفپوش به سطح جدیدی از گسترش و نوآوری…

6 روز ago

درباره رخدادی خوب در هنر فرش ایران

نویسنده:سیامک عیقرلو آری، تیتر این نوشتار درست نوشته شده است و به درستی آن را…

6 روز ago

فناوری در عصر هوش مصنوعی

فناوری‌های نوظهور و هوش مصنوعی با وجود همه اثرات مثبت و غیرقابل انکاری که برای…

6 روز ago

ایتما آسیا ۲۰۲۴؛ بررسی حضور پررنگ چینی‌ها و چالش‌های صنعت نساجی ایران (ویدیو)

ایتما آسیا ۲۰۲۴ فرصتی برای نمایش پیشرفت‌های چشمگیر صنعت نساجی چین بود، جایی که شرکت‌های…

1 هفته ago