Categories: اخبار نساجی

با توافق وین عضویت رسمی ایران در سازمان همکاری شانگهای هموار شد

 

در حالی که توافق هسته ای وین به محور مباحث اقتصادی دنیا با ایران تبدیل شده، استاد موسسه مطالعات بین المللی چین معتقد است که این توافق مسیر ورود رسمی ایران به سازمان همکاری شانگهای را هموار کرده است.

به گزارش ایرنا، سازمان همکاری شانگهای از سال ۲۰۰۱ تاسیس شد و چین، روسیه، قرقیزستان، تاجیکستان، قزاقستان و ازبکستان اعضای رسمی آن هستند.

این در شرایطی است که ایران در سال های اخیر همواره یک عضو ناظر این سازمان بوده که البته خواستار عضویت رسمی در آن هم شده است.

تا مدتی قبل کشورهای عضو این سازمان بر این عقیده بودند که چنانچه کشوری تحت تحریم باشد نمی تواند به عضویت این سازمان در آید اما حالا با توافق وین و برداشته شدن تدریجی تحریم ها و تحت حمایت های چین و روسیه، ایران به آستانه عضویت رسمی سازمان رسیده است.

«لیو وی جیان» روزنامه نگار چینی در مطلبی که روزنامه ارگانی گلوبال تایمز چین هم به آن پرداخته، آورده است: دبیرخانه سازمان همکاری شانگهای هم اعلام کرده که توافق وین راه عضویت رسمی ایران در این سازمان را باز کرده است.

این استاد موسسه مطالعات بین المللی در شهر شانگهای چین تصریح می کند که با لغو تحریم ها پس از توافق وین دیگر مانعی برای ورود ایران به این سازمان وجود ندارد.

بسیاری از ناظران بر این باورند که با عضویت ایران به عنوان یک قطب بزرگ سیاسی و اقتصادی در منطقه و جهان اقتدار این سازمان در مسایل منطقه ای و بین المللی و اجرای طرح های مشترک انرژی نیز با افزایش قابل توجهی همراه خواهد بود. روزنامه گلوبال تایمز می نویسد که بلافاصله پس از اجرای توافق وین، سازمان همکاری شانگهای درخواست ایران برای عضویت رسمی در سازمان را در دستور کار قرار می دهد.

«لیو وی جیان» در مطلب خود خاطرنشان کرده است که این تصمیم سازمان همکاری شانگهای به هیچ وجه عجیب نیست. چرا که ایران از سال ۲۰۰۵ میلادی عضو ناظر این سازمان بوده و در همه سطوح با آن همکاری نزدیک داشته است و باید به درخواستش رسیدگی شود.

او معتقد است که جهان در حال چند قطبی شدن است و سازمان همکاری شانگهای هم از این فرایند اجتناب نمی کند. با این حساب لازم است درخواست عضویت رسمی ایران در این سازمان با تجدید نظر مورد بررسی و بازنگری قرار گیرد.

دیدگاه این کارشناس چینی در حالی بیان می شود که «دیمیتری مزنتسف» دبیرکل سازمان همکاری شانگهای نیز با استقبال از موفقیت بزرگ در مذاکرات هسته ای گفت که توافق وین، زمینه را برای عضویت کامل جمهوری اسلامی ایران در سازمان همکاری شانگهای فراهم کرده است.

او که این سخنان را هفته گذشته و در حاشیه «نشست رسانه های مهم کشورهای عضو پیمان همکاری شانگهای» در پاسخ به سوال خبرنگار ایرنا در خصوص آثار مثبت توافق وین بر همکاری های منطقه ای و بین المللی عنوان کرد، اظهار داشت: تاکنون به دلیل تحریم هایی که وجود داشت، امکان عضویت کامل ایران وجود نداشت اما اکنون این مانع برطرف شده است.

در اجلاس سران این سازمان که چند هفته قبل در «اوفا» پایتخت جمهوری باشقیرستان روسیه برگزار شد، سران کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای با امضای سندی با عضویت کامل پاکستان و هند در سازمان همکاری شانگهای موافقت کردند.

گلوبال تایمز می نویسد: البته اینک وضع در حال تغییر است و زمانی که اوضاع متحول می شود این سازمان برای گسترش همکاری های اقتصادی و امنیتی خود می تواند اعضای رسمی دیگری هم بگیرد و به درخواست تهران هم رسیدگی کند.

این نشریه چینی تصریح کرده است که اگر ایران به عضویت این سازمان که زیر تسلط غرب نیست درآید، طبیعتا اعضای دیگری هم خواستار ورود به آن خواهند شد و آن وقت یک سازمان منطقه ای بسیاری قوی در زمینه های امنیتی و اقتصادی شکل می گیرد.

«لیو» استاد موسسه مطالعات بین المللی شانگهای بر این باور است که ایران بیش از گذشته به عضویت رسمی سازمان همکاری شانگهای نزدیک شده است.

وی خاطرنشان می کند که نباید فراموش کرد که چه به لحاظ امنیتی و چه به لحاظ اقتصادی و جایگاه منطقه ای، ایران یک وزنه مهم است که می تواند بر اقتدار این سازمان بیفزاید.

او تاکید کرد که این مسایل را در مورد ایران نمی توان نادیده گرفت و با توافق هسته ای وین دیگر همه چیز برای ورود رسمی ایران به این سازمان آماده شده است.

بهنام قاسمی

فارغ التحصیل رشته تکنولوژی نساجی

Recent Posts

درباره رخدادی خوب در هنر فرش ایران

نویسنده:سیامک عیقرلو آری، تیتر این نوشتار درست نوشته شده است و به درستی آن را…

26 دقیقه ago

فناوری در عصر هوش مصنوعی

فناوری‌های نوظهور و هوش مصنوعی با وجود همه اثرات مثبت و غیرقابل انکاری که برای…

1 ساعت ago

ایتما آسیا ۲۰۲۴؛ بررسی حضور پررنگ چینی‌ها و چالش‌های صنعت نساجی ایران (ویدیو)

ایتما آسیا ۲۰۲۴ فرصتی برای نمایش پیشرفت‌های چشمگیر صنعت نساجی چین بود، جایی که شرکت‌های…

3 روز ago

مزایا ومعایب شرکت های دانش بنیان

شرکت‌های دانش‌بنیان در ایران به شرکت‌هایی اطلاق می‌شود که بر پایه دانش و فناوری‌های نوین…

6 روز ago

قاچاق و واردات بی رویه پوشاک، صنعت نساجی کشور را تهدید می‌کند

مجتبی دستمالچیان در حاشیه نخستین رویداد ملی پلیمر، ‌نساجی و پوشاک زنجان افزود: امروز که…

1 هفته ago

۶ هزار میلیارد ریال تجهیزات جدید برای کارخانه نساجی بروجرد خریداری شد

نساجی بروجرد؛ توسعه ۱۶۶ درصدی و نیاز به حمایت بیشتر برای حفظ برند ملی فاطمه…

1 هفته ago