محمدرضا رحیمیزاده در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس با بیان اینکه در زمان خرید مواد اولیه در بورس کالا باید طی ۷۲ ساعت تمام پول محصول خریداری شده پرداخت شود، اظهار داشت: تحویل کالا به خریداران یک ماه پس از پرداخت پول انجام میشود و به این ترتیب نقدینگی تولیدکنندگان در بورس کالا برای یک ماه بلوکه میشود.
وی با بیان اینکه خریداران باید در عرض ۷۲ ساعت تمام پول مواد اولیه را به حساب خریدار واریز کنند، گفت: یک ماه طول میکشد تا مواد خریداری شده به خریدار تحویل داده شود و به این ترتیب در این مدت نقدینگی تولیدکنندگان بلوکه میشود.
وی تأکید کرد: شرکتهای عرضه کننده مواد اولیه در بورس کالا باید شرایط مالی مناسبی برای تولیدکنندگان قرار دهند تا از طریق فروشهای مدت دار در مقابل السی های داخلی امکان خرید از بورس کالا برای صنعتگران فراهم شود.
وی افزود: شیوههای فروش در بورس کالا که تماماً نقدی است باعث شده فقط تعداد خاصی امکان خرید از این بورس را داشته باشند.
عضو انجمن فولاد با تأکید بر لزوم اصلاح شیوه فروش کالا در بورس کالا، گفت: مکانیزمهایی مانند فروش مدتدار در مقابل السیهای داخلی و ضمانتنامه بانکی مدتدار می تواند خرید واحدهای فولادی را از بورس کالا تسهیل کند.
وی ادامه داد: بلوکه شدن نقدینگی تولیدکنندگان باعث افزایش قیمت تمام شده تولید آنها میشود که این مسئله بر نرخهای بازار نیز تأثیرگذار است.
وی ادامه داد: با آزادسازی قیمت فولاد و عرضه آن در بورس کالا برخی رانتهای موجود در این زمینه از بین رفت و با اجرای طرح هدفمندی یارانهها و افزایش نرخ ارز قرار شد شرکتهایی مانند فولاد خوزستان که تولیدکننده شمش فولاد هستند محصول خود را در بورس کالا عرضه کنند تا دست واسطهها کوتاه شود.
وی تصریح کرد: پس از هدفمندی یارانهها با اقدام بورس کالا قیمتها در بازار کنترل شد اما بعد از افزایش نرخ ارز، بازار به سمتی حرکت کرد که آزادسازی واقعی قیمتها اتفاق افتاد.
رحیمی زاده ادامه داد: تا سه ماه پیش تولیدکنندگانی میتوانستند از بورس کالا خرید کنند که شمش فولاد تولیدی خود را در این بورس عرضه کرده باشند اما در یک مقطع زمانی بحث حذف سهمیهها مطرح شد تا با قیمتگذاری پایه، شرکتها در این بورس با یکدیگر رقابت دکنند.
به گفته وی، بورس کالا برای واحدهایی که از نقدینگی بالایی برخوردار هستند و یا شرکتهایی که به منابع بانکی وابستگی دارند، مناسب است اما امکان خرید برای بسیاری از کارخانهها از طریق این مرکز وجود ندارد.
وی با بیان اینکه قیمت مواد اولیه صنعت فولاد نسبت به سال گذشته تقریباً سه برابر شده است، گفت: اگر واحدی بخواهد به اندازه سال گذشته تولید داشته باشد باید نقدینگیاش سه برابر قبل باشد.
وی با اشاره به اینکه قیمتگذاری واحدهای خصوصی در بورس کالا متأثر از واحدهای دولتی بزرگ مانند ذوب آهن است، گفت: تا زمانی که یک قیمت خاص در بورس ارائه شود واحدهای خصوصی نمیتوانند تولیدات خود را بالاتر از قیمت محصولات واحدهای دولتی عرضه کنند زیرا ملاک قیمت پایهای است که توسط واحدهای دولتی ارائه میشود.
عضو انجمن فولاد اظهار داشت: در بخش مواد اولیه مانند شمش فولاد قیمتها از نرخهای تمام شده شمش وارداتی متأثر است و در مورد محصولات خام نیز قیمت تمام شده محصولات وارداتی در این بورس تأثیرگذار است.
وی افزود: ممکن است در زمینه محصولات فولادی مانند میلگرد و تیرآهن بخشهای واسطهای خریدار بورس کالا باشند اما در بخش مواد اولیه بعید است شرکت های واسطهای فعال شده باشند زیرا تا سه ماه پیش، شرط خرید مواد اولیه ارائه محصول در بورس کالا بود.
نویسنده: قاسم حیدری، فوق لیسانس تکنولوژی نساجی کمپانی های سازنده ماشین آلات ریسندگی نیز در…
تبلیغات روی جلد: کاوان شیمی فهرست مطالب شماره 90 مجله نساجی کهن نمایشگاه پیشرفتهترین فناوریهای…
در نمایشگاه Heimtextil 2025، بخش فرش و کفپوش به سطح جدیدی از گسترش و نوآوری…
نویسنده:سیامک عیقرلو آری، تیتر این نوشتار درست نوشته شده است و به درستی آن را…
فناوریهای نوظهور و هوش مصنوعی با وجود همه اثرات مثبت و غیرقابل انکاری که برای…
ایتما آسیا ۲۰۲۴ فرصتی برای نمایش پیشرفتهای چشمگیر صنعت نساجی چین بود، جایی که شرکتهای…