مدیرعامل بورس کالای ایران گفت: طی شش ماه نخست سال جاری توانستیم ۱۰۰ هزار میلیارد ریال برای سرمایه در گردش بخش تولید کشور که نیاز به نقدینگی برای تحرک داشته، تامین مالی کنیم.
حسین پناهیان در گفتوگو با ایسنا، با بیان اینکه سال گذشته بورس کالای ایران ۱۸۰ هزار میلیارد ریال منابع مالی برای شرکتهای تولیدی تامین مالی کرده است، گفت: در پنج ماه و بیست روز اول سال ۹۱، حدود ۶۰ هزار میلیارد ریال تامین مالی انجام شده بود که این رقم امسال در همین مدت به ۱۰۰ هزارمیلیارد ریال رسیده است.
وی گفت: در واقع امسال بورس کالا ۴۰ هزارمیلیارد ریال منابع مالی بیشتری برای بخش تولید تامین کرده که رشد ۶۳ درصدی داشته است.
وی با بیان اینکه این تامین مالی از طریق ابزارهای ارزان، راحت و مطمئن از سوی بورس کالا انجام شده است، گفت: واحدهای تولیدی فعال در بخشهای فلزی، معدنی، پتروشیمی، فراوردههای نفتی و کشاورزی، نیاز به سرمایه در گردش داشته و تا قبل از آن به بانکها مراجعه میکردند که این سیستم نیز محدودیت و قوانین دستو پاگیر و ضوابط خودش را دارد.
وی گفت: در بورس کالا ساختاری را مهیا کردهایم که بر اساس آن اگر تولید کننده نیاز به تامین مالی برای دورههای آینده داشته باشد بتواند منابع مالی را تامین کند، البته بورس هم ضوابطی دارد که شرکتهایی که به بورس کالا وارد میشوند باید این ضوابط را داشته باشند و پس از جلب اعتماد در روند معاملات، افزایش فعالیتها و انعطافپذیری، این شرایط برای آنها سهلتر خواهد شد.
وی خاطر نشان کرد: البته بورس کالا در اخذ تضامین از تولیدکنندگان انعطاف پذیری لازم را در چارچوب مقررات و متناسب با عملکرد آنها داشته است تا جذابیت برای شرکتهای عرضه کننده داشته باشد ضمن آنکه با توسعه عملکردشان میتوانند از این منابع مالی بیشتر استفاده کنند و سقف این منابع متناسب با عملکرد شرکتهای عرضه کننده خواهد بود.
افزایش عرضه و حجم معاملات یعنی اعتماد به بورس کالا بیشتر شده است
پناهیان در ادامه سخنانش از رشد ۱۲۴ درصدی ارزش معاملات بورس کالا در سال گذشته خبر داد و گفت: سال گذشته ارزش معاملات انجام شده ۶۷۰ هزار میلیارد ریال بوده که این رقم به صورت تقریبی ۱۱ درصد تولید ناخالص داخلی را تشکیل میدهد و از کل بازار سرمایه که شامل اوراق بهاردار، فرابورس و بورس کالا بود، ارزش معاملات بورس کالا ۶۴ درصد کل بازار را به خود اختصاص داد.
وی افزود: از ابتدای سال ۹۲ تا بیستم شهریور ماه ارزش کل معاملات فیزیکی و آتی بورس کالا ۳۲۰ هزار میلیارد ریال بوده و به نسبت مدت مشابه در سال گذشته ۳۶ درصد رشد داشته است، اما نکته قابل توجه آن است که نسبت به سال گذشته ارزش معاملات نقدی و آتی، جابهجایی در پایههای معاملات داشتند، بهگونهای که سال گذشته سهم بازار آتی حدود ۵۴ درصد و بازار فیزیکی ۴۶ درصد از کل ارزش معاملات بورس بوده است که این عدد امسال تقریبا جابهجا شده است.
مدیر عامل بورس کالای ایران ادامه داد: در واقع امسال ارزش معاملات محصولات فلزی، معدنی، پتروشیمی، فرآوردههای نفتی و کشاورزی حدود ۲۰۰ هزار میلیارد ریال و معاملات آتی ۱۲۰ هزار میلیارد ریال بوده و سهم هر یک از آنها از کل معاملات به نسبت سال گذشته برعکس شده است.
پناهیان خاطرنشان کرد: این تغییرات ناشی از آن است که در بخش معاملات فیزیکی از جمله محصولات فلزی، معدنی، پتروشیمی و فرآوردههای نفتی، حجم عرضه افزایش پیدا کرده است، یعنی با توجه به اینکه در تولید تغییر خاصی نداشتهایم اما استقبال بیشتری از عرضهی این محصولات در بورس کالا صورت گرفته است.
وی تصریح کرد: در واقع سال گذشته تا ۲۰ شهریور ماه حجم عرضه محصولات فلزی و معدنی در بورس کالا پنج میلیون و ۳۰۰ هزار تن بوده و امسال در همین مدت به شش میلیون و ۵۰۰ هزار تن رسیده و بیش از ۲۲ درصد رشد داشته یعنی بخش عمدهای از معاملاتی که خارج از بورس صورت میگرفته به این بازار شفاف و قانونمند آمده است و این نشان میدهد که کشف قیمت ما دقیقتر بوده است.
وی افزود: همچنین در دوره مذکور عرضه محصولات پتروشیمی و فرآورده های نفتی نیز از حدود ۳ میلیون و ۶۰۰ هزار تن به ۴ میلیون و ۹۰۰ هزار تن در سال جاری افزایش یافته که حاکی از رشد ۳۴ درصدی می باشد.
وی ادامه داد: در نتیجه افزایش حجم عرضه محصولات فلزی، معدنی، پتروشیمی و فرآوردههای نفتی، کل ارزش معاملات بازار فیزیکی از ۱۰ هزار و ۸۰۰ میلیارد تومان به ۲۰ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان در سال جاری رسیده و این یعنی حجم ریالی معاملات ۸۹ درصد نسبت به مدت مشابه سال گذشته افزایش داشته است.
پناهیان اظهار کرد: این رشد حجم معاملات در بورس کالا یعنی اعتماد به بورس کالا بیشتر شده است و این بورس توانسته جایگاه خودش را در صحنهی اقتصادی کشور بهتر نشان دهد و اطمینان عرضه کننده بالا رفته و کشف قیمت منصفانه تر بوده است.
وی نکته مهمتر در این رشد حجم معاملات را شفافتر شدن بازار محصولات عنوان کرد و گفت: به این ترتیب بخش غیر شفاف اقتصاد، روز به روز شفافتر شده است چرا که در گذشته بخش زیادی از خریداران کالاها و محصولات مشخص نبوده است، اما در بورس خریدار دقیقا مشخص بوده و قیمت خریداری شده شفاف است، که به اقتصاد ملی بسیار کمک میکند.
نویسنده: قاسم حیدری، فوق لیسانس تکنولوژی نساجی کمپانی های سازنده ماشین آلات ریسندگی نیز در…
تبلیغات روی جلد: کاوان شیمی فهرست مطالب شماره 90 مجله نساجی کهن نمایشگاه پیشرفتهترین فناوریهای…
در نمایشگاه Heimtextil 2025، بخش فرش و کفپوش به سطح جدیدی از گسترش و نوآوری…
نویسنده:سیامک عیقرلو آری، تیتر این نوشتار درست نوشته شده است و به درستی آن را…
فناوریهای نوظهور و هوش مصنوعی با وجود همه اثرات مثبت و غیرقابل انکاری که برای…
ایتما آسیا ۲۰۲۴ فرصتی برای نمایش پیشرفتهای چشمگیر صنعت نساجی چین بود، جایی که شرکتهای…