گزارش نمایشگاه ها

با چاشنی تحریم ایران یک سال ویژه برای نمایشگاه فرش دموتکس

سال ۲۰۲۳ با یک اتفاق عجیب و غیر منتظره برای دموتکس آغاز می شود و آن کاهش شدید در تعداد غرفه گذاران و فضای نمایشگاهی است که می تواند به معنای یک عقب گرد بزرگ و یا یک دوره گزار برای یک ترمیم اساسی و آمادگی برای یک جهش بزرگ باشد.

در سال ۲۰۲۳ تعداد غرفه گذاران در نمایشگاه دموتکس به شدت کاهش یافته است و با حذف چند سالن از سالن های اصلی نمایشگاه تنها حدود ۷۰۰ شرکت کننده در دموتکس ۲۰۲۳ گرد هم خواهند آمد که این رقم برای نمایشگاهی مانند دموتکس به عنوان بزرگترین برند نمایشگاه های تجاری فرش و کفپوش در سراسر جهان می تواند بسیار معنا دار باشد.

کرونا زخم کاری نمایشگاه های تجاری

هر چند کرونا به لطف دانش روز افزون بشر و تلاش بی وقفه دانش مندان در سراسر جهان و کشف واکسن ، مهار شد و امروز دیگر حتی ماسک هم به صورت نمیزنیم اما باید قبول کرد کرونا بسیاری از مرزها را تغییر داد و هرچند کرونا دیگر در کنار ما نیست اما تاثیر آن هنوز بر تجارت و زندگی ما مشهود است.

یکی از اثرات کرونا ایجاد راه ها و روش های جدید برای تعامل بین خریداران ، مشتریان و تامین کنندگان انواع فرش و کفپوش بود. در دو سه سال گذشته که نمایشگاه های تجاری عملا به دلیل محدودیت های کرونایی برگزار نمیشد، چرخه تجارت فرش و کفپوش به دلیل تقاضای بالا متوقف نشد و تجار از طریق راههای جایگزین سعی در بر قراری روابط تجاری خود کردند.

یکی از کارشناسان صنعت فرش ماشینی در ترکیه به عنوان قلب تولید و صادرات فرش ماشینی جهان در این باره می گوید:” کرونا باعث شد امکان ملاقات ما با مشتریان بین المللی در کشور ثالث یعنی آلمان امکان پذیر نباشد بنابراین تمام مشتریان ما مستقیما در ترکیه میزبان ما بودند و ضمن ملاقات حضوری ، از کارخانه و امکانات تولید ما از نزدیک بازدید کردند که فرصتی فوق العاده برای هر دو طرف بود، تقریبا بسیاری از شرکت های صادر کننده ترکیه بدین شکل سفارشات خود را به طور کامل برای سال های متوالی تکمیل کرده اند. به ویژه خریداران و تجار فرش آمریکایی و اروپایی که فرش های ماشینی ساخت ترکیه را از نظر کیفیت و قیمت مناسب می بینند به این شیوه خلا نمایشگاه ها را پر کردند. می توانم بگویم این یکی از دلایل مهم بی رغبتی تعدادی از شرکت های ترکیه ای برای حضور در دموتکس ۲۰۲۳ بوده است.“

عدم حضور ایران در دموتکس

به دلیل عدم صدور ویزا از طرف سفارت آلمان برای شرکت های ایرانی هیچ شرکتی نمی تواند در دموتکس ۲۰۲۳ حضور داشته باشد. در واقع این تصمیم کشور آلمان مبنی بر عدم صدور ویزا برای ایرانیان ضرر قابل توجهی را متحمل دموتکس هانوفر کرد و حداقل بالغ بر ۱۰۰۰ متر مربع از فضای نمایشگاهی کاسته شد.

عدم صدور ویزا از سوی دولت آلمان نه تنها ضربه مهمی به نمایشگاه دموتکس زد بلکه برای شرکت های ایرانی که قصد حضور در نمایشگاه را داشتند نیز بسیار گران تمام شد. شرکت های فرش ماشینی ایران که به شدت نیازمند صادرات هستند و به سختی در شرایط تحریم های اقتصادی می توانند با مشتریان و خریداران بین المللی ارتباط برقرار کنند فرصت ملاقات و تجارت مستقیم با آنها را از دست داده و دچار افزایش هزینه های زیادی می شوند.

همچنین سفر به ایران و تجارت با شرکت های ایرانی به دلیل تحریم های اقتصادی و سیاسی ممکن نیست و تجار بین المللی حاضر نیستند این ریسک را بپذیرند و تا وقتی قادر به تجارت راحت و بی دغدغه با کشورهایی مانند ترکیه هستند دوست ندارند خود را به خطر بیندازند. بنابراین می توان گفت شرکت های ایرانی به مراتب ضرر بیشتری متحمل می شوند.
نباید فراموش کنیم دموتکس نقشی انکار ناپذیر در افزایش صادرات شرکت های تولید کننده فرش ماشینی داشته است.

ترکیه و انتخاب بین مهمانی و میزبانی

هرچند مهمان بودن همیشه لذت بخش از اما درست مثل یک مسابقه فوتبال بازی در زمین خودی همیشه ارجحیت دارد.
دموتکس ترکیه (قازیان تپ) یکی از خواهرخوانده های نمایشگاه دموتکس هانوفر است که در عین حال می تواند رقیبی جدی برای آن هم باشد به خصوص زمانی که به دلایل مختلف اقتصادی، سیاسی، صدور ویزا، افزایش قیمت ها و هزینه ها و… قرار باشد شرکتهای ترکیه ای بین دموتکس هانوفر و ترکیه یک را انتخاب کنند.

هر چند برند دموتکس برندی شناخته شده است و ساختار قدرتمندی دارد اما باید قبول کرد گاها می تواند تحت تاثیر تصمیمات شرکت کنندگان نیز قرار بگیرد. به ویژه شرکت های ترکیه ای که از نظر تعداد غرفه، بازدید کننده، محصول و … وزنه ای قابل اتکا و یک شریک تجاری مهم برای دموتکس هستند.

سوال اینجاست که وقتی برای شرکت های ترکیه پکیج کاملی مانند شرایط سفر آسان به این کشور، عدم وجود مشکل صدور ویزا برای کشورهای بازدید کننده، هزینه های پایین و سهولت غرفه گذاری در نمایشگاه، ملاقات با مشتریان و … در کشور خودشان موجود هست چرا باید در نمایشگاه آلمان حضور یابند؟ این سوالی است که جواب به آن در عین سادگی بسیار مشکل است!

بهنام قاسمی

فارغ التحصیل رشته تکنولوژی نساجی

Recent Posts

شماره ۹۰ مجله نساجی کهن ویژه نامه آبان ماه منتشر شد

تبلیغات روی جلد: کاوان شیمی فهرست مطالب شماره 90 مجله نساجی کهن نمایشگاه پیشرفته‌ترین فناوری‌های…

3 روز ago

Heimtextil 2025: گسترش نوآورانه در صنعت فرش و کفپوش

در نمایشگاه Heimtextil 2025، بخش فرش و کفپوش به سطح جدیدی از گسترش و نوآوری…

4 روز ago

درباره رخدادی خوب در هنر فرش ایران

نویسنده:سیامک عیقرلو آری، تیتر این نوشتار درست نوشته شده است و به درستی آن را…

5 روز ago

فناوری در عصر هوش مصنوعی

فناوری‌های نوظهور و هوش مصنوعی با وجود همه اثرات مثبت و غیرقابل انکاری که برای…

5 روز ago

ایتما آسیا ۲۰۲۴؛ بررسی حضور پررنگ چینی‌ها و چالش‌های صنعت نساجی ایران (ویدیو)

ایتما آسیا ۲۰۲۴ فرصتی برای نمایش پیشرفت‌های چشمگیر صنعت نساجی چین بود، جایی که شرکت‌های…

1 هفته ago

مزایا ومعایب شرکت های دانش بنیان

شرکت‌های دانش‌بنیان در ایران به شرکت‌هایی اطلاق می‌شود که بر پایه دانش و فناوری‌های نوین…

2 هفته ago