توسط مبتکر مشهدی ساخته شد؛ ماشینی که فرش پشمی می بافد

یک مبتکر مشهدی با اختراع و ساخت دستگاهی مکانیکی تحولی شگرف در تولید و بازار فرش ایجاد کرده است.
این مخترع ۳۵ ساله که از کودکی بافنده فرش نفیس تبریز بوده است، هدف از اختراع این دستگاه را سرعت بخشیدن به بافت فرش و رفع معایب ماشینهای فعلی و همچنین جایگزین کردن فرشهای پشمی ماشینی به جای فرشهای ماشینی عنوان کرد.

غلامرضا زهیری در گفتگو با خبرنگار قدس گفت: این دستگاه که هزینه ای برابر یک خودروی داخلی دارد، روش تولیدی متفاوت (به لحاظ ساختار) با سایر دستگاههای تولید فرش ماشینی دارد.

وی افزود: از سال ۷۵ با اختراع اولین دستگاه بافنده فرش پشمی کار وی به عنوان ابتکار در تلفیق مکانیزمهای ساده مورد تأیید قرار گرفت.
وی با اشاره به اینکه پس از تولید دستگاه اول، با هدف تکمیل آن دو دستگاه دیگر نیز اختراع کرده است، یادآور شد: دستگاه سوم تنها دستگاهی است که قادر می باشد با استفاده از پشم طبیعی رنگرزی شده فرش نفیس تبریز ببافد، ضمن آنکه قیمت این دستگاه یک هفتادم قیمت ماشینهای فرشبافی است.

بافت فرش پشمی با دستگاه
زهیری یادآور شد: این دستگاه تولیدی با دستگاههای ماشینی متفاوت است و فرشهایی پشمی، با استفاده از رنگهای طبیعی و شبیه فرشهای دستباف می بافد.
این مخترع مشهدی با بیان اینکه تفاوت فرشهای ماشینی و دستباف، تفاوت در گره و تعداد رنگ است، گفت: خوشبختانه فرشهای پشمی بافته شده با این ماشینها به لحاظ گره و رنگ تفاوتی با فرشهای دستباف ندارد.

وی همچنین یکی دیگر از تفاوتهای این دستگاه با سایر دستگاههای فرشبافی را نداشتن محدودیت تیراژ عنوان کرد و اظهار داشت: برای سایر دستگاهها اگر نقشه ای طراحی شود حتماً باید تیراژ بالایی را ببافند تا توجیه اقتصادی داشته باشد، اما این دستگاه حتی می تواند سفارش موردی را با توجیه اقتصادی مناسب ببافد.

به گفته وی، فرشهای ماشینی تولید شده به هیچ عنوان شبیه فرشهای ماشینی فعلی نیست و مواد اولیه رنگرزی شده، طراحی و سوژه های استاندارد با فرش دستباف همخوانی دارد.
وی افزود: با توجه به تنوع رنگ و قابلیت انبوه بافی، تولید بسیار در سایزها و اندازه های مختلف نیز با این دستگاه امکان پذیر است.
وی با اذعان به اینکه تاکنون هیچ وام یا حمایتی از سوی دولت دریافت نکرده است، خاطرنشان کرد: اکنون بدون حمایتهای دولت در زمینه تدارکات، طراحی، رنگرزی و سفارش و بازار، قادر به استفاده بهینه از این دستگاه نیستم.
زهیری ادامه داد: در حال حاضر تجار خارجی پیشنهاد داده اند این نمونه در کشور آنان با هدف تولید انبوه و صادرات به کشورهای خاورمیانه از جمله ایران تولید شود.

تبعاتی برای صنعت فرش ایران
به اعتقاد این مخترع، شخصی کردن این اختراع و استفاده از آن ممکن است تبعاتی برای صنعت فرش ایران داشته باشد.
وی تنها درخواستش از مسؤولان را سیاستگذاری برای ایجاد مجموعه ای انحصاری جهت تولید انبوه فرش پشمی ۳۰ رنگ ماشینی عنوان کرد.
وی یادآور شد: فرشهای ماشینی موجود در بازار به هیچ عنوان از ۷۰۰ شانه بیشتر نیست، در حالی که این فرشها هزار و ۱۰۰ شانه می باشد، یعنی در هر یک متر هزار و ۱۰۰ گره دارد.

به گفته این مبتکر مشهدی، در فرشهایی که با استفاده از این دستگاه بافته می شود به رغم استفاده از پشم و رنگ طبیعی نیازی به آهار یعنی مواد شیمیایی نگهدارنده الیاف فرش نیست و به محض تولید، قابل مصرف است.
زهیری خاطرنشان ساخت: نوع ابتدایی این اختراع در سال ۷۵ به شماره ۴۲۵۷۵۰۱۹ به ثبت سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران رسیده است، اما اکنون برای ثبت دستگاه جدید با مشکل مواجه هستم.

صنعت کهن : البته در این بین قیمت دستگاه مذکور مبهم است و توجیه خرید این دستگاه توسط تولیدکنندگان نیز ذکر نشده است. هرچند در ایران سابقه تولید ماشین آلات بافندگی به فرم دستباف نیز در خفا شنیده میشود اما این تولیدات شاید در محلی با هویت فرش دستباف ایرانی تلاقی پیدا کند چه بسا که در این امر شاید چینی ها وهندی ها بسیار از ما جلوتر هستند. همچنین در این گزارش انگار تجهی به ماشین آلات بافندگی جدید بلژیکی ها که تا تراکم ۲۵۰۰ و بالاتر را فراهم آورده توجهی نشده است

بهنام قاسمی

فارغ التحصیل رشته تکنولوژی نساجی

Recent Posts

نمایشگاه فرش قازی آنتپ ۲۰۲۴: رویدادی موفق با چشم‌اندازهای امیدوارکننده برای آینده

گروه نمایشگاهی TÜYAP با همکاری اتاق بازرگانی قازی انتپ، نمایشگاه فرش قازی انتپ 2024 را…

3 روز ago

تمایز محصول استراتژی‌های کلیدی برای موفقیت در بازار رقابتی

تمایز محصول به یک استراتژی بازاریابی اشاره دارد که یک محصول را جذاب و متفاوت…

3 روز ago

شماره ۸۶ مجله نساجی کهن ویژه نامه تیرماه منتشر شد

تبلیغات روی جلد: شرکت معتمد تکس فهرست مطالب شماره 86 مجله نساجی کهن نمایشگاه اصفهان:…

3 روز ago

انتخاب هیات رییسه جدید اتحادیه تولید و صادرات نساجی و پوشاک ایران (ویدیو)

انتخاب هیات رییسه و بررسی مسائل مهم صادرات روز دوشنبه اول مرداد ماه ۱۴۰۳ پنجاهُ…

3 روز ago

ریچارد آرکرایت پیشگام انقلاب صنعتی و پدر سیستم کارخانه‌های مدرن

ریچارد آرک‌رایت: پدر سیستم کارخانه های صنعتی مدرن ریچارد آرکرایت بود. او که یک مرد…

4 روز ago

تفکر طراحی رویکردی برای خلق محصولات کاربرمحور و نوآورانه

تفکر طراحی روش یا رویکردی است که به افراد (مانند مدیران محصول یا طراحان محصول)…

4 روز ago