Categories: مد و پوشاک

تولید پارچه‌های پشمی خود تمیزشونده‌ ضد باکتری و ضد قارچ توسط محققان ایرانی

 

 

محققان دانشگاهی در طرحی تحقیقاتی، اقدام به تولید آزمایشگاهی پارچه‌های پشمی کرده‌اند که از خواص ضدمیکروبی و ضدقارچی برخوردار است. نمونه‌های ساخته شده، در معرض تابش نور خورشید، فعالیت خودتمیزشوندگی نیز از خود نشان می‌دهند.

به گزارش سرویس فناوری ایسنا، کالای پشمی به دلیل ساختار پروتئینی منبع بسیار مناسبی جهت رشد میکروارگانیسم‌های بیماری‌زا و حساس در برابر قلیا و نور خورشید است و از محدودیت استحکام نیز برخوردار است.

به گفته‌ امیر بهزادنیا، این تحقیق با هدف عملیات تکمیل ویژه جهت بهبود خواص کالای پشمی مانند افزایش فعالیت خود تمیز شوندگی، ضدباکتری/ضدقارچی و مقاومت اسیدی و قلیایی آن انجام شده است. این هدف با ایجاد یک پوشش یکنواخت نانوکامپوزیتی از جنس اکسید روی/ نیتروژن-نقره(N-Ag/ZnO) بر روی پارچه دنبال شده است.

طبق نتایج، عمل دهی نمونه‌ پارچه پشمی با مقادیر بهینه نانو کامپوزیت شانه عسل مانند N-Ag/ZnO سبب بهبود خواص بیولوژیکی، مکانیکی و آبدوستی پارچه می‌شود. تأخیر شعله‌وری، افزایش درجه‌ سفیدی، کاهش حلالیت قلیایی و اسیدی بدون ایجاد سمیت سلولی از دیگر فواید استفاده از این نانوکامپوزیت در ساخت نمونه‌هاست.

نتایج این طرح در صنایع نساجی، پلیمر، سرامیک و سایر سطوح کاربردی بوده و علاوه ‌بر آن می‌توان در صنایع، پزشکی و نظامی نیز از آن بهره گرفت.

بهزادنیا در ادامه افزود: «همانگونه که ذکر شد در این کار به بررسی فتو سونوسنتز در محل و اصلاح نانو فتوکاتالیست ZnO به کمک بارگذاری همزمان نیتروژن و نقره روی پارچه‌ پشمی پرداخته شده است. بر این اساس سنتز در محل نانو فتوکاتالیست‌های اصلاح شده روی کالای پشمی در دمای پایین انجام و تأثیر آن‌ها بر خواص کالا بررسی شده است. در این راستا فعالیت خود تمیز شوندگی نمونه‌های پشمی تکمیل شده در معرض تابش نور خورشید، سینتیک حذف رنگزا، فعالیت ضدباکتری در برابر دو نوع باکتری مختلف و فعالیت ضدقارچی در برابر گونه‌ای قارچ مورد بررسی قرار گرفته است. همچنین از تصاویر میکروسکوپ الکترونی پویشی گسیل میدانی (FE-SEM)، طیف پراش اشعه ایکس (XRD)، تبدیل فوریه مادون قرمز (FTIR)، اسپکتروفتومتری فتون های پرتو ایکس (XPS)، اسپکتروفتومتری جذبی و انعکاسی، جانمایی نقطه به نقطه عنصر (X-ray mapping) و اسپکتروسکوپی تفرق الکترون (EDS) جهت آزمایش‌های لازم استفاده شده است.»

به گفته‌ این محقق، در فرایند تکمیل این پارچه‌ها از حمام فراصوت استفاده شده است. این عمل منجر به تک مرحله‌ای شدن فرآیند در دمای کم و کوتاه شدن زمان فرایند می‌شود. همچنین امواج فراصوت سبب توزیع یکنواخت بارگذاری همزمان نقره و نیتروژن روی سطح نانو ذرات اکسید روی شده است. در نهایت با عمل دهی پارچه‌ پشمی با این نانوکامپوزیت و به روش بیان شده، خواص چندگانه‌ ذکر شده روی محصول نهایی ایجاد می‌شود.

امیر بهزادنیا، دانش‌ آموخته‌ دکترای نساجی دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات، دکتر مجید منتظر، عضو هیأت علمی دانشگاه صنعتی امیرکبیر و دکتر مهناز محمودی راد، عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، در انجام این طرح همکاری داشته‌اند.

نتایج این تحقیقات در مجله‌ Ultrasonics Sonochemistry (جلد ۲۷، شماره ۱، سال ۲۰۱۵، صفحات ۲۰۰ تا ۲۰۹) منتشر شده است.

بهنام قاسمی

فارغ التحصیل رشته تکنولوژی نساجی

Recent Posts

شماره ۹۰ مجله نساجی کهن ویژه نامه آبان ماه منتشر شد

تبلیغات روی جلد: کاوان شیمی فهرست مطالب شماره 90 مجله نساجی کهن نمایشگاه پیشرفته‌ترین فناوری‌های…

3 روز ago

Heimtextil 2025: گسترش نوآورانه در صنعت فرش و کفپوش

در نمایشگاه Heimtextil 2025، بخش فرش و کفپوش به سطح جدیدی از گسترش و نوآوری…

4 روز ago

درباره رخدادی خوب در هنر فرش ایران

نویسنده:سیامک عیقرلو آری، تیتر این نوشتار درست نوشته شده است و به درستی آن را…

5 روز ago

فناوری در عصر هوش مصنوعی

فناوری‌های نوظهور و هوش مصنوعی با وجود همه اثرات مثبت و غیرقابل انکاری که برای…

5 روز ago

ایتما آسیا ۲۰۲۴؛ بررسی حضور پررنگ چینی‌ها و چالش‌های صنعت نساجی ایران (ویدیو)

ایتما آسیا ۲۰۲۴ فرصتی برای نمایش پیشرفت‌های چشمگیر صنعت نساجی چین بود، جایی که شرکت‌های…

1 هفته ago

مزایا ومعایب شرکت های دانش بنیان

شرکت‌های دانش‌بنیان در ایران به شرکت‌هایی اطلاق می‌شود که بر پایه دانش و فناوری‌های نوین…

2 هفته ago