تنوع در بازارهای داخلی باعث شده انواع محصولات نساجی تولید و به بازارهای مصرف عرضه شود که این تنوع تولید باعث بالا رفتن هزینههای تولید و قیمت تمامشده محصول میشود.
البته در برخی موارد بهدلیل رکود در بازار، نوسانات مختلف و واردات بیرویه محصولات مشابه که در بیشتر موارد دارای کیفیت چندانی نیست و همچنین قاچاق یا اشباع بازار از انواع محصولات تولیدی صنعت نساجی باعث شده گاهی فعالیت خط تولید این کارخانه برای مدتی با رکود مواجه شود.
واردات بیرویه و خارج از برنامه محصولات نساجی صدمات اساسی را به تولید وارد میکند. البته این شرکت هماکنون با تمام توان درحال تولید است ولی این بیبرنامهگیها باعث شده ضربات جبرانناپذیری به تولید محصولات نساجی وارد شود و بخشی از بازارها از دست برود که این امر تا حد زیادی بر میزان تولید و اشتغال تاثیر منفی گذاشته است.
قاچاق محصولات نساجی نسبت به سایر صنایع از حجم بالاتری برخوردار است، زیرا علاوه بر کالای قاچاق، محصولات مشابهی از مبادی قانونی وارد میشود که این صنعت را با مشکلات اساسی مواجه کرده است. همچنین تعرفه عوارض واردات مواد اولیه بیشتر از محصول آماده است که این امر مشکلات فراوانی را برای واحدهای نساجی ایجاد کرده با این حال تاکنون مشکل تامین مواد اولیه برای خط تولید ایجاد نشده است.
این درحالی است که متاسفانه پنبه تولیدی کشور جوابگوی صنایع نساجی کشور نیست و هماکنون پنبه تولیدی کشور فقط ۶۰درصد نیاز واحدهای نساجی کشور را تامین میکند و ۴۰درصد باقیمانده به وسیله واردات تامین میشود. این در حالی است که پنبههای تولید داخل بهدلیل برخی ناخالصیها که به آنها «الیاف غریبه» گفته میشود مشکلات زیادی را برای خط تولید «نخ و رنگآمیزی» ایجاد کرده است. به همین منظور شرکت بافندگی و ریسندگی یزدباف برای جداسازی این الیاف اقدام به وارد کردن ماشینآلات جدید با فناوری روز کرده تا با درصد کمتری از ضایعات روبهرو شود.
در یک دوره زمانی این واحد به صورت مستقیم با کشاورزان پنبهکار در ارتباط بود و حتی کارشناسان خود را برای نظارت بر روند کاشت تا برداشت پنبه، در مزارع مستقر میکرد اما هماکنون بهدلیل پایین آمدن نقدینگی، بالا رفتن هزینههای تمامشده تولید، ایجاد بازارهای نابرابر رقابت با محصولات بیکیفت وارداتی و بلاتکلیفی تولید محصولات نساجی، به اجبار از این نوع عملکرد فاصله گرفته شده که امیدواریم با بهبود وضعیت موجود، بار دیگر شاهد اجرای این امر برای تامین مواد اولیه باکیفیت باشیم که البته برنامهریزیهای لازم در دستورکار قرار دارد.
مظلومترین نهاد کشور تولید است و زحمت اصلی در کشور برعهده تولیدکنندگان و صاحبان صنایع است ولی این دلالان و فروشندگان هستند که سود اصلی را با بهره کلان دریافت میکنند. به علاوه در طول ۳۰سال گذشته صنعت نساجی کشور با مشکلات فراوانی دست و پنجه نرم کرده که این امر منجربه تعطیلی بسیاری از واحدهای نساجی شده اما خوشبختانه این شرکت با مدیریت درست و انسجام در تولید محصول باکیفیت، هرگز عقب ننشست و با مشکل جدی روبهرو نشد به گونهای که با مقاومت در برابر مشکلات هماکنون بهعنوان یکی از نشان(برند)های مهم جهانی در صنعت نساجی شناخته شده که ۶۰ سال افتخار تولید انواع محصولات نساجی را یدک میکشد و قابلیت رقابت با بسیاری از محصولات مشابه کشورهای صاحب نشان(برند) در سطح دنیا را دارد.
با این وجود، حدود ۳۰درصد از ماشینآلات و تجهیزات مورد استفاده در این مجموعه با استفاده از طراحی معکوس تولید شده است. در حال حاضر سعی شده با توجه به برداشته شدن تحریمها با انجام طرحهای پژوهشی و سوق دادن کارخانه به سمت تولید محصول باکیفیت و قابل رقابت با نمونههای موجود در بازارهای داخلی و خارجی حرفی برای گفتن در بازارهای بینالمللی داشته باشیم. در این بین علاوه بر جذب سرمایهگذار خارجی، حمایتهای دولت نیز برای اجرای برنامههای توسعهای در خط تولید این کارخانه و سایر واحدهای نساجی لازم و ضروری است. در نهایت باید بر این نکته نیز تاکید کرد که همواره تولید باید بهعنوان یک ارزش دیده شود، زیرا تبدیل مواد خام به محصول پایانی در واحدهای تولیدی بهویژه صنایع نساجی که از ارزشافزوده بالایی برخوردارند و به تولید ثروت کمک فراوانی میکند، از اهمیت ویژهای برخوردار است.
کلام آخر آنکه تولید همواره میتواند با ایجاد ثروت در رونق اقتصاد و اشتغال نقش اساسی داشته باشد.
سید ابوالفضل طباطبایی – قائممقام و مدیر داخلی شرکت بافندگی و ریسندگی یزدباف
براساس گزارشهای منتشرشده، صادرات ماشینآلات نساجی ایتالیا در ۹ ماهه نخست سال ۲۰۲۴ نسبت به…
نمایشگاه فرش و کفپوش (2025 CFE) از تاریخ 18 تا 21 دی ماه در مرکز…
شرکت ترکیه ایی Uğurteks Tekstil Makina Parkı با افتخار ارائهدهنده ماشینآلات نساجی دست دوم با…
مهندس قاسم حیدری، کارشناس ارشد تکنولوژی نساجی با توجه به اینکه ماشین آلات خط تولید…
سید شجاعالدین امامی رئوف، دبیر انجمن صنایع نساجی ایران، بیان کرد: برنامه هفتم توسعه در…
ابراهیم شیخ، معاون صنایع عمومی وزارت صنعت، معدن و تجارت، اعلام کرد: در هشتماهه نخست…