داشتن پیشینه علمی، لازمه طراحی نقشه فرش

امروزه فرش یکی از ملزومات زندگی بشر در جوامع مدرن است، حتی در منازل مبله جای خالی این هنر زاده ذوق بشری را به خوبی می‌توان حس کرد، زمانی که بشر اولیه زندگی خود را در غارها آغاز کرد و برای این‌که بتواند از سختی زمین خود را نجات دهد با برگ درختان و سپس با پوست حیواناتی که شکار می‌کرد جایی گرم و نرم برای خود فراهم می‌کرد، کسی نمی‌داند جرقه بافت فرش و نقش‌های زیبای روی آن اولین بار از ذهن چه کسی بود؟

به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، منطقه زنجان، در همین رابطه یک طراح و کارشناس فرش گفت: داشتن پیشینه علمی لازمه طراحی نقشه فرش است، چون داشتن ذوق و استعداد طراحی به تنهایی برای خلق یک نقشه منحصر به فرد کافی نیست و فردی که دارای دانش کافی نیست فقط می‌تواند مقلد خوبی در زمینه نقشه‌کشی و طراحی فرش باشد.

«محمدرضا فتحی» اظهار کرد: با مراجعه به نگاره‌هایی که از هزاره‌های پیش بر غارها، ظروف و اشیایی که مورد استفاده مردم ایران باستان بود شاهد علاقه نوع بشر به طرح و نقش‌هایی متناسب با زیست‌بوم ایرانیان باستان بودیم.

وی افزود:‌ هم‌چنین با کشف فرش‌هایی که حاصل رج زدن بر دارهای قالی بودند می‌توان نقشینه‌های زیبایی را مشاهده کرد که حاصل ذوق و سلیقه بافندگان آن بودند که با درک زیبایی‌های محیط اطراف و با دستان هنرمند بر روی دار و بر تار و پود قالی نقش بسته‌اند.

فتحی با بیان این‌که طراحی‌های گذشته فرش که در میان مخاطبان و بازار مصرف دارای طرفدارانی بودند هم‌چنان نیز وجود دارند، گفت: معمولاً طرح‌های مطرح فرش از یادها نمی‌رود، شاید در دوره‌ای با فراز و فرود مواجه شود، اما هم‌چنان در میان مصرف‌کنندگان طرفداران خود را دارد که نمونه آن را در طرح شاه عباسی می‌توان مشاهده کرد که از زمان صفویه تاکنون و علی‌رغم نشیب و فرازهایی که داشته است هم‌چنان هم طرفداران خود را در بازار مصرف دارد.

این کارشناس فرش با تأکید بر این‌که نوآوری در عرصه طراحی فرش صرفاً با داشتن مطالعه و پیشینه علمی امکان‌پذیراست، گفت: در تاریخ ایران باستان شاهد داستان‌ها و افسانه‌های اصیل و زیبایی هستیم که هر کدام از این مفاهیم هم‌چنین خرده‌فرهنگ هر ناحیه می‌تواند ایده بسیار خوب و حتی جهانی در زمینه طراحی نقشه فرش باشد و لازمه تبدیل این ایده‌ها به نقشه‌های زیبا در دنیای فرش نیازمند مطالعه و آشنایی با هر یک از این مفاهیم است.

وی یادآور شد: داشتن ذوق و استعداد طراحی به تنهایی برای خلق یک نقشه منحصر به فرد کافی نیست و فردی که دارای دانش کافی نیست فقط می‌تواند مقلد خوبی در زمینه نقشه‌کشی و طراحی فرش باشد و شاید هیچ‌گاه نتواند وارد دنیای عظیم طراحی نقشه‌های زیبای فرش شود.

بهنام قاسمی

فارغ التحصیل رشته تکنولوژی نساجی

Recent Posts

شماره ۹۱ مجله نساجی کهن ویژه نامه آذر ماه منتشر شد

تبلیغات روی جلد: ندتکس فهرست مطالب شماره 91 مجله نساجی کهن عدم برگزاری نمایشگاه دموتکس…

2 روز ago

مصاحبه با آقای مهدی جهانی نماینده شرکت نمایشگاهی تویاپ برگزارکننده نمایشگاه فرش استانبول در ایران

  آقای مهدی جهانی نماینده شرکت نمایشگاهی تویاپ برگزارکننده نمایشگاه فرش استانبول در ایران چه…

3 روز ago

کاهش ۱۲ درصدی صادرات ماشین‌آلات نساجی ایتالیا در ۹ ماهه اول ۲۰۲۴

براساس گزارش‌های منتشرشده، صادرات ماشین‌آلات نساجی ایتالیا در ۹ ماهه نخست سال ۲۰۲۴ نسبت به…

4 روز ago

دریافت بلیط رایگان نمایشگاه فرش و کفپوش استانبول

نمایشگاه فرش و کفپوش (2025 CFE) از تاریخ 18 تا 21 دی ماه در مرکز…

5 روز ago

فروش ماشین‌آلات نساجی دست دوم باکیفیت

شرکت ترکیه ایی Uğurteks Tekstil Makina Parkı با افتخار ارائه‌دهنده ماشین‌آلات نساجی دست دوم با…

1 هفته ago

برنامه ریزی کامل سرویس و نگهداری پیشگیرانه ماشین آلات ریسندگی – کاردینگ

مهندس قاسم حیدری، کارشناس ارشد تکنولوژی نساجی با توجه به اینکه ماشین آلات خط تولید…

1 هفته ago