درس گفتار: مروری بر هنر و معماری غزنویان در غزنه

پژوهشکده هنر فرهنگستان هنر، سلسله درس‌گفتارهای «مروری بر هنر و معماری غزنویان» را طی دو نشست علمی، روزهای دوشنبه ۳۰ اردیبهشت و ۶ خرداد برگزار می‌کند.

به گزارش روابط عمومی فرهنگستان هنر، پژوهشکده هنر از سلسله درس گفتارهایی که برگزار می‌کند، این بار به مناسبت انتخاب شهر غزنه به عنوان پایتخت فرهنگی جهان اسلام به بررسی هنر و معماری غزنویان اختصاص داده است.

در نخستین روز از این نشست سید کمال حاج سید جوادی درباره «هنر و معماری غزنویان در غزنه» و حاتم عسگری نیز با موضوع « مروری بر موسیقی خراسان و ماورالنهر» سخنرانی می‌کنند.
این نشست روز دوشنبه ۳۰ اردیبهشت ساعت ۱۶ در پژوهشکده هنر برگزار می‌شود.

«بازخوانی یکی از شاهکارهای خوشنویسی دوره غزنویان به خط عثمان بن حسین وراق غزنوی» از «غلامرضا راهپیما» و « بررسی دیوارنگاره‌های عهد غزنویان از ورای متون تاریخی» از «علی‌اصغر میرزایی مهر» نیز عناوین مقالاتی است که در دومین نشست علمی روز دوشنبه ۶ خرداد ساعت ۱۶ ارائه می‌شود.

علاقه‌مندان برای شرکت در این نشست‌ها می‌توانند به نشانی خیابان ولی‌عصر(عج)، بالاتر از امام خمینی(ره)، نبش کوچه شهید حسن سخنور، شماره ۲۹ ، پژوهشکده هنر مراجعه کنند.

حضور در این نشست برای عموم علاقه‌مندان به مباحث تاریخ هنر اسلامی آزاد است.

توضیح کارپتور:

غزنی شناخته شده با نام تاریخی غزنین و غزنه، شهری است در مرکز شرقی افغانستان. این شهر با جمعیت تقریبی ۱۴۰۰۰۰ نفر و در ارتفاع ۲۲۱۹ متری از سطح دریا قرار دارد. این شهر مرکز ولایت غزنی است. شاهراه کابل – قندهار که شهرهای شمالی را به شهرهای جنوبی افغانستان وصل می کنید از این شهر نیز می گذرد.ساکنان شهر غزنی را «غزنوی» و در گویش عامه «غزنیچی» می‌نامند. در پیرامون غزنی آرامگاه‌های چند تن از شاعران و دانشمندان ازجمله آرامگاه ابوریحان بیرونی واقع شده‌است. ویرانه‌های غزنهٔ کهن، یعنی پایتخت دودمان غزنویان، در شمال شرقی این شهر به فاصلهٔ پنج کیلومتری از آن قرار دارد. غزنی همچنین به داشتن مناره‌های ستاره شکلی از سده دوازدهم میلادی مشهور است. این مناره‌ها باقیماندهٔ مسجد بهرام‌شاه هستند. اطراف این مناره‌ها با طرح‌های هندسی و با آیات قرآن با خط کوفی مزین بوده‌است. قسمت گنبد آنها خراب شده‌است. بر اساس تصویب اجلاس سال ۲۰۰۷ وزیران فرهنگ کشورهای اسلامی، غزنی پایتخت فرهنگی جهان اسلام در سال ۲۰۱۳ خواهد بود.

بیش از ۷۰ درصد مردم این شهر پارسی‌زبانند و ترکیب جمعیتی شهر غزنین شامل ۵۰٪ تاجیک ٬ ۲۵٪ پشتون ٬ ۲۰٪ هزاره و ۵٪ هندو می‌باشد. اطلاعات بیشتر

 

منبع: کارپتور

بهنام قاسمی

فارغ التحصیل رشته تکنولوژی نساجی

Recent Posts

سفارش قطعه در واحد فنی

نویسنده: قاسم حیدری، فوق لیسانس تکنولوژی نساجی کمپانی های سازنده ماشین آلات ریسندگی نیز در…

48 دقیقه ago

شماره ۹۰ مجله نساجی کهن ویژه نامه آبان ماه منتشر شد

تبلیغات روی جلد: کاوان شیمی فهرست مطالب شماره 90 مجله نساجی کهن نمایشگاه پیشرفته‌ترین فناوری‌های…

4 روز ago

Heimtextil 2025: گسترش نوآورانه در صنعت فرش و کفپوش

در نمایشگاه Heimtextil 2025، بخش فرش و کفپوش به سطح جدیدی از گسترش و نوآوری…

5 روز ago

درباره رخدادی خوب در هنر فرش ایران

نویسنده:سیامک عیقرلو آری، تیتر این نوشتار درست نوشته شده است و به درستی آن را…

6 روز ago

فناوری در عصر هوش مصنوعی

فناوری‌های نوظهور و هوش مصنوعی با وجود همه اثرات مثبت و غیرقابل انکاری که برای…

6 روز ago

ایتما آسیا ۲۰۲۴؛ بررسی حضور پررنگ چینی‌ها و چالش‌های صنعت نساجی ایران (ویدیو)

ایتما آسیا ۲۰۲۴ فرصتی برای نمایش پیشرفت‌های چشمگیر صنعت نساجی چین بود، جایی که شرکت‌های…

1 هفته ago