سازمان تجارت جهانی در گزارش جدید خود اعلام کرد که حجم تجارت ایران طی سال ۲۰۱۵ کاهش ۲۹ درصدی را تجربه کرد.
در این گزارش ایران بین ۳۰ کشور اصلی صادرکننده در سطح دنیا، بدون در نظر گرفتن کشورهای اتحادیه اروپا، رتبه ۲۸ را کسب کرد. این در حالی است که سال گذشته حجم تجارت در جهان رشد اندک ۸/ ۲ درصدی را شاهد بود و برای سال جدید میلادی نیز همچنان این سطح برای رشد حجم تجارت پیشبینی شده است. هر چند در سال ۲۰۱۵ حجم تجارت چین با کاهش ۳ درصدی روبهرو بود، ولی این کشور با ۲ تریلیون و ۲۷۵ میلیارد دلار سهم ۴/ ۱۷ درصدی از بین ۳۰ کشور اصلی صادرکننده (بدون در نظر داشتن اتحادیه اروپا) داشته و رتبه اول را به خود اختصاص داده است. در بین ۳۰ کشور اصلی واردکننده نیز ایالات متحده با ۲ تریلیون و ۳۰۸ میلیارد دلار و سهمی معادل ۳/ ۱۷ درصدی رتبه اول را داشته است. چین مقام سوم را در فهرست واردکنندگان و آمریکا نیز مقام سوم را در فهرست صادرکنندگان دارد. مجموعه صادرات کشورهای اروپایی که عضو اتحادیه اروپا نیستند رتبه دوم را در فهرست کشورهای صادرکننده دارد و با یک تریلیون و ۹۸۵ میلیارد دلار صادرات سهم ۲/ ۱۵ درصدی را به خود اختصاص داد. واردات این کشورها با همان رتبه ارقام مشابهی را برای حجم و سهم داشت در حالی که نسبت به سال ۲۰۱۴ کاهشی ۱۵ درصدی را تجربه کرد. ژاپن در هر دو فهرست رتبه چهارم را دارا است. صادرات این کشور با ۹ درصد کاهش به ۶۲۵ میلیارد دلار و واردات آن با ۲۰ درصد کاهش به ۶۴۸ میلیارد دلار رسید.
کره جنوبی در فهرست کشورهای صادرکننده رتبه پنجم را دارد و با ۵۲۷ میلیارد دلار سهم ۴ درصدی را بین ۳۰ کشور مذکور دارا است در حالی که در فهرست کشورهای واردکننده در سکوی ششم قرار دارد و واردات این کشور با ۱۷ درصد کاهش به ۴۳۶ میلیارد دلار رسید و سهم آن در بین ۳۰ واردکننده ۳/ ۳ درصد بود. مکزیک چه در بین کشورهای واردکننده و چه صادرکننده در رتبه هشتم قرار دارد و ارزش دلاری واردات آن از صادرات در سال قبل سبقت گرفت. صادرات این کشور با ۴درصد کاهش به ۳۸۱ میلیارد دلار و واردات با ۲ درصد کاهش به ۴۰۵ میلیارد دلار رسید. روسیه با مجموع ۳۴۰ میلیارد دلار صادرات در رتبه دهم قرار گرفت. امارات با ۲۶۵ میلیارد دلار، رتبه چهاردهم، ترکیه با ۱۴۴ میلیارد دلار بیستودوم، قطر با ۷۷ میلیارد دلار در رتبه بیست و پنجم و ایران با ۶۳ میلیارد دلار در رتبه بیست و هشتم فهرست کشورهای صادرکننده قرار گرفت. بیشترین نرخ کاهش صادرات در بین کشورهای صادرکننده به عربستان سعودی مربوط میشد. صادرات این کشور با ۴۱ درصد کاهش به ۲۰۲ میلیارد دلار رسید و با سهم ۵/ ۱ درصدی از مجموع صادرات این کشورها رتبه شانزدهم را دارد. قطر با ۳۹ درصد کاهش صادرات، روسیه با ۳۲ درصد کاهش، ایران و امارات با ۲۹ درصد و نروژ با ۲۷ درصد به ترتیب بیشترین کاهش را در این فهرست تجربه کردند. در بخش واردات، روسیه با ۳۷ درصد، برزیل با ۲۵ درصد و اندونزی با ۲۰ درصد بیشترین نرخهای کاهش را داشتند. عربستان با یک درصد و مکزیک با ۲ درصد کاهش در واردات، کمترین نرخهای منفی را برای رشد واردات داشتند.
برای تقریبا تمامی کشورهای هر دو فهرست در سال ۲۰۱۵ رشد صادرات و رشد واردات ارقام منفی به ثبت رسیده است. ویتنام که در فهرست صادرکنندهها رتبه بیستم را دارد تنها کشوری بود که رشد مثبت ۸ درصدی را تجربه کرد. این کشور با ۱۲ درصد رشد واردات در کنار فیلیپین با ۳ درصد رشد تنها کشورهایی بودند که رقم مثبت را برای رشد واردات به ثبت رساندند. در ادامه این گزارش با افزودن مقادیر صادرات و واردات مربوط به کشورهای اتحادیه اروپا فهرستی برای ۳۰ کشور اول صادرکننده و فهرستی از ۳۰ کشور اصلی واردکننده، شامل تمامی کشورهای جهان، ارائه شد. در این فهرست که ایران در هیچکدام جایگاهی ندارد، چین با سهم صادراتی ۸/ ۱۳ درصدی از تجارت جهانی کشور اول صادرکننده و آمریکا با همین سهم واردکننده اول برای سال گذشته محسوب شد. آمریکا با سهم ۱/ ۹ درصدی صادرکننده دوم و چین با سهم ۱۰ درصدی واردکننده دوم دنیا بود. آلمان در هر دو فهرست مقام سوم را داشت و ژاپن نیز در هر دو در رتبه چهارم قرار گرفت.
نویسنده: قاسم حیدری، فوق لیسانس تکنولوژی نساجی کمپانی های سازنده ماشین آلات ریسندگی نیز در…
تبلیغات روی جلد: کاوان شیمی فهرست مطالب شماره 90 مجله نساجی کهن نمایشگاه پیشرفتهترین فناوریهای…
در نمایشگاه Heimtextil 2025، بخش فرش و کفپوش به سطح جدیدی از گسترش و نوآوری…
نویسنده:سیامک عیقرلو آری، تیتر این نوشتار درست نوشته شده است و به درستی آن را…
فناوریهای نوظهور و هوش مصنوعی با وجود همه اثرات مثبت و غیرقابل انکاری که برای…
ایتما آسیا ۲۰۲۴ فرصتی برای نمایش پیشرفتهای چشمگیر صنعت نساجی چین بود، جایی که شرکتهای…