روشنی: طرح نجات محصول پنبه در دستور کار دولت قرار گرفت

 

رئیس موسسه تحقیقات پنبه کشور با اشاره به اینکه روند تولید محصول پنبه در کشور نیاز به تغییر و بازبینی دارد گفت: در این راستا طرحی با عنوان نجات محصول پنبه در دستور کار دولت قرار دارد.

به گزارش خبرنگار مهر، قربانعلی روشنی ظهر چهارشنبه در گردهمایی برنامه ریزی تحقیقات و تکثیر بذر پنبه در مشهد گفت:‌ کشوری همچون بنگلادش در ۳۰ سال گذشته جزء فقیرترین کشورهای دنیا محسوب می شد اما با تغییر سیاست های اقتصادی در حوزه تولید پنبه اکنون در تولید این محصول رتبه ۳۴ دنیا را دارد در حالی که کشور ما با وجود اقلیم و آب و هوای متفاوت در سرتاسر کشور رتبه پنجاه و دوم دنیا را به خود اختصاص داده است.

وی با اشاره به اینکه در کشور هند از ۵ میلیون هکتار زمین زیر کشت پنبه امروزه به ۱۱ میلیون هکتار در تولید این محصول رسیده اند افزود: در کشور آمریکا به ازای هر کیلو پنبه ۷۵ سنت یارانه تخصیص داده می شود اما در کشور ما یارانه ای که به این حوزه اختصاص می یابد کمتر از ۵/۱ سنت است.

رئیس موسسه تحقیقات پنبه کشور اضافه کرد:‌ دولت یازدهم طرحی به نام طرح نجات پنبه را تدوین و در دست بررسی دارد تا علاوه بر در نظر گرفتن قمیتی تضمینی و منطقی برای پنبه، یارانه مشخصی نیز برای این محصول در نظر گرفته

وی با اشاره به اینکه در گذشته اراضی درجه یک و دو مناطقی همچون گلستان و میاندشت به کشت پنبه اختصاص داده می شد اما اکنون اراضی درجه سه، چهار یا پنج زیر کشت این محصول است، ‌بیان داشت: در چنین وضعیتی نباید انتظار نتیجه بخشی مطلوب داشته

وی با بیان اینکه کشور آمریکا در ۲۰ سال گذشته ۶۰ رقم زارعی پنبه اصلاحی را معرفی کرده و کشور ترکیه نیز به طور متوسط سالانه یک رقم پنبه اصلاحی را تولید کرده است، گفت: در ایران نیز با رونمایی امروز از دو رقم پنبه اصلاحی «لطیف» و «کاشمر» تولید سالانه پنبه در کشور به ۲/۱ در سال می رسد.

روشنی با اشاره به اینکه رقم جدید پنبه «لطیف» دو رگه و از تلاقی دو ژنوتیپ خارجی حاصل شده است تصریح کرد: مهمترین ویژگی این رقم زودرس بودن آن است که هر چه طول دوره رویش کوتاه باشد در بحث بهینه بودن آب اثر مثبت دارد.

وی ادامه داد: این محصول که لحاظ کیفی جزء محصولات متوسط به بالا قرار دارد در مناطقی همچون استان گلستان و بخشی از خراسان رضوی و ورامین قابل کشت است.

رئیس موسسه تحقیقات پنبه کشور همچنین اشاره ای به رقم جدید پنبه «کاشمر» داشت و افزود:‌ این رقم جدید پنبه حاصل تلاقی رقم ساحل و یک ژنوتیپ خارجی است که در شرایط بحرانی عملکرد بالاتری دارد و عمده مراکز قابل کشت آن نیز در مناطق معتدل است.

به گزارش خبرنگار مهر، در پایان این مراسم قرارداد واگذاری رقم تکثیر بذر «خرداد» میان سازمان تحقیقات پنبه کشور و شرکت بهدشت بشرویه منقعد شد و همچنین از دو گونه جدید پنبه «لطیف» و «کاشمر» نیز رونمایی بعمل آمد.

بهنام قاسمی

فارغ التحصیل رشته تکنولوژی نساجی

Recent Posts

شماره ۹۱ مجله نساجی کهن ویژه نامه آذر ماه منتشر شد

تبلیغات روی جلد: ندتکس فهرست مطالب شماره 91 مجله نساجی کهن عدم برگزاری نمایشگاه دموتکس…

1 روز ago

مصاحبه با آقای مهدی جهانی نماینده شرکت نمایشگاهی تویاپ برگزارکننده نمایشگاه فرش استانبول در ایران

  آقای مهدی جهانی نماینده شرکت نمایشگاهی تویاپ برگزارکننده نمایشگاه فرش استانبول در ایران چه…

1 روز ago

کاهش ۱۲ درصدی صادرات ماشین‌آلات نساجی ایتالیا در ۹ ماهه اول ۲۰۲۴

براساس گزارش‌های منتشرشده، صادرات ماشین‌آلات نساجی ایتالیا در ۹ ماهه نخست سال ۲۰۲۴ نسبت به…

3 روز ago

دریافت بلیط رایگان نمایشگاه فرش و کفپوش استانبول

نمایشگاه فرش و کفپوش (2025 CFE) از تاریخ 18 تا 21 دی ماه در مرکز…

3 روز ago

فروش ماشین‌آلات نساجی دست دوم باکیفیت

شرکت ترکیه ایی Uğurteks Tekstil Makina Parkı با افتخار ارائه‌دهنده ماشین‌آلات نساجی دست دوم با…

6 روز ago

برنامه ریزی کامل سرویس و نگهداری پیشگیرانه ماشین آلات ریسندگی – کاردینگ

مهندس قاسم حیدری، کارشناس ارشد تکنولوژی نساجی با توجه به اینکه ماشین آلات خط تولید…

1 هفته ago