رکود نبض نساجی‌ را به شماره انداخت/ صدای پای ورشکستگیِ کارخانه‌های نساجی اصفهان/ تعطیلی کارخانه‌ها با حکم دارایی

واژه “رکود” را در سال‌های اخیر بسیار شنیدیم و آن‌قدر این واژه تکرار شد که مفهوم آن معنای حقیقی و تلخ خود را از دست داد، رکودی که این روزها گریبان گیر بسیاری از صنایع شده و اصفهان به‌عنوان صنعتی‌ترین استان ایران، بیش از دیگران زیر فشار این واژه تلخ قرار دارد.

رکودی که حاصل از تحریم‌ها و فشارهای اقتصادی و بی‌برنامگی مسئولان است که این واژه زمانی زنگ هشدار و امروز باپوست و گوشت صنعتگران عجین شده و زخم‌های نا علاجی را بر پیکره صنعتگران و کارخانه‌داران وارد کرده است.

در کنار این رکود دامن‌گیر، دردی بالاتر از همه دردها، نبض صنایع استان اصفهان را به شماره انداخته و آن مالیات ارزش برافزوده‌ای است که بر پایه‌های غیرکارشناسی و غیرواقعی بریده می‌شود و این فشار مضاعف سبب خم شدن کمر صنعت استان شده است.

رئیس اتحادیه بافندگان کارگاه‌های نساجی اصفهان دراین‌باره می‌گوید: متأسفانه مالیات ارزش برافزوده همه صنایع تولیدی را تحت‌الشعاع قرار داده است و پیرامون این موضوع بحث‌های زیادی انجام شده اما نتیجه‌ای حاصل نشده است.

مرتضی منصوری افزود: اصفهان بالاترین دارایی کل کشور را دارد و متأسفانه برای مسئولان دارایی تعطیلی کارخانه‌های اهمیت ندارد و با توجه به بسته شدن ۱۰۲ هزار میلیارد تومان بودجه دارایی کشور، می‌توان پیش‌بینی کرد که یک فاجعه برای صنایع در راه است.

وی تصریح کرد: در حال حاضر بسیاری از واحدها و کارگاه‌های نساجی در اصفهان تعطیل کرده‌اند و در واقع با توجه به فشارهایی که بر روی تولیدکنندگان وارد می‌شود، حمایت از تولید در حد شعار باقی مانده است.

مدیرکل دفتر صنایع نساجی و پوشاک وزارت صنعت معدن تجارت چندی پیش در کنفرانس ملی مهندسی نساجی ایران در اصفهان درباره سرمایه‌گذاری ارزی در صنعت نساجی بیان کرد: سرمایه‌گذاری در این عرصه از سال ۱۹۹۰ میلادی با مبلغی حدود ۱۲۰ میلیون دلار آغاز شده و بیشترین آن از سال ۸۰ تا ۸۵ است که بیشترین تمرکز نیز در استان اصفهان بوده و بیش از ۳۵۰ میلیون دلار سرمایه‌گذاری شده است.

گلنار نصراللهی بیان کرد: پس از سال ۸۵ شاهد کاهش سرمایه‌گذاری بوده‌ایم که کاهش این سرمایه‌گذاری به دلیل تحریم‌ها بوده که هنوز نیز گریبان ما را گرفته، البته باید توجه داشت این نوسانات در دیگر صنایع نیز وجود داشته است.

وی گفت: البته رکودی که اکنون در بازار شاهد هستیم در حال کاهش بوده و بازار به سمت بهبودی می‌رود.

بازاری که بیش از گذشته گرم شده است!

مدیرکل دفتر صنایع نساجی و پوشاک وزارت صنعت معدن تجارت با بیان اینکه آن چه برای صنعت نساجی مشکل‌ساز بوده قاچاق است، گفت: واردات بی‌رویه، واردات غیرقانونی، کمبود نقدینگی، عدم اسکان کسب بازارهای داخلی در زمینه نساجی و پوشاک، هزینه بالای شبکه توزیع، عدم تولید مواد اولیه، وجود مد، برندهای رسمی و غیررسمی خارجی در کشور از عمده مشکلات نساجی به شمار می‌رود.

مدیرکل دفتر صنایع نساجی و پوشاک وزارت صنعت، معدن و تجارت با بیان اینکه حذف ارز مبادله‌ای برای واردات و اصلاح قیمت‌های وارداتی از اقداماتی است که واردات را متعادل کرده، گفت: واردات نخ و پارچه در ۲ سال گذشته سالی ۲۵ درصد کاهش یافته و این به نفع تولیدکنندگان داخلی است و در این راستا اقدامات لازم در راستا کالای قاچاق است که برندها و کالاها باید نمایندگی‌های خودشان را ثبت کنند که مجموعه این اقدامات در طولانی مدت نتیجه بخش است.

فعالیت ۳۰ درصدی کارخانه‌های نساجی

اما از صحبت‌های امیدوار کننده مدیرکل دفتر صنایع نساجی وزارت صنعت که بگذریم، ظاهراً مشکل تنها حذف ارز مبادله‌ای و اصلاح قیمت وارداتی نیست بلکه این مالیات ارزش برافزوده است که بیش از هر چیز دیگری کار را برای صنعتگران دشوار کرده که دبیر انجمن کارفرمایان نساجی اصفهان نیز دراین‌باره با اشاره به فعالیت ۳۰ درصدی کارخانه‎های نساجی اصفهان به تسنیم گفت: در حال حاضر کارخانه‌ها به‌صورت نیمه تعطیل فعالیت می‌کنند و وقتی دارایی مشکل مالیاتی را برای این صنعت ایجاد کرده است، مسلماً تولیدکنندگان به خارج از استان روی می‌آورند و اگر این روند مالیاتی ادامه داشته باشد، بازار قاچاق بیش از گذشته گرم می‌شود.

مظفر چلمقانی با بیان اینکه پلی اکلیل که یکی از کارخانه‌های موفق، در زمینه صنعت نساجی بود اکنون تولید آن متوقف شده است، افزود:  در این راستا دارایی به صنعت اصفهان خیانت کرد و مالیاتی که برای صنایع در نظر گرفته شده، نفس و نبض صنایع را از کار انداخت.

ورشکستگی در یک‌قدمی صنعت نساجی اصفهان

رئیس اتحادیه بافندگان کارگاه‌های نساجی اصفهان با بیان اینکه اجرای قانون مالیات ارزش برافزوده نیازمند برنامه‌ریزی درست است، گفت: در اجرای قانون مالیات ارزش برافزوده ۷۰ درصد دولت مقصر است که برنامه‌ریزی درستی در اجرای این قانون ندارد و در ممیزی‌های مالیاتی و انتخاب بازرسان عملکرد درستی نداشته است.

منصوری با بیان اینکه مالیات ارزش برافزوده کمر صنعت نساجی را شکسته است، ادامه داد: بر اساس قوانین تعیین شده و اظهارنامه‌های مالیاتی کارگاه‌های نساجی که زیر ۵۰ میلیون تومان درآمد دارند، مالیات ۱۵ درصدی و بالای ۵۰ میلیون تومان مالیات ۲۵ درصدی تعیین شده است که عملاً سودی برای تولیدکننده باقی نمی‌گذارد.

وی با اشاره به سود‌های بالای بانکی بیان کرد: متأسفانه دولت تسهیلاتی برای رونق تولید در صنعت نساجی پرداخت نکرده است و از طرفی سودهای بالای بانکی فشار بالایی بر تولیدکنندگان وارد کرده است و مردم هرچه کار می‌کنند برای بانک‌ها است و کارخانه‌های ورشکسته زیادی روی دست بانک‌ها مانده است.

دستی باید دست صنعت نساجی را بگیرد

اما استاندار اصفهان در جلسه‌ای با صاحبان صنایع  به این نکته اشاره کرده است که یک‌سوم صنعت استان اصفهان را صنایع نساجی تشکیل می‌دهد و صنعت نساجی در استان اصفهان از قدمت زیادی برخوردار بوده و این صنعت یک‌سوم صادرات استان اصفهان را به خود اختصاص داده‌اند که نشان از جایگاه این منطقه در صنعت نساجی استان اصفهان است.

اما باید دید که تصمیمات جدید مسئولان برای این صنعت زمین‌گیر به چه صورت اتخاذ می‌شود که این سخن استاندار اصفهان نشانه ملموس‌تری هم برای صاحبان صنایع نساجی استان داشته باشد.

با توجه به اینکه پوشاک یکی از اصلی‌ترین نیازهای جامعه است و در صورت عدم توجه به وضعیت فعالان این رشته، تولید کمرنگ و متوقف می‌شود و بازار قاچاق و مصرف تولیدات خارجی دوباره گرم شده و این ظرفیت بزرگ داخلی از نگاه مصرف کننده خارج می‌شود.

باید توجه داشت که صنعت نساجی نیازمند حمایت جدی دولتی است و اگر به این مسئله توجه شود و موانع پیش روی تولیدکنندگان این صنعت برداشته شود، خدمت بزرگی به تولید داخلی شده است.

بهنام قاسمی

فارغ التحصیل رشته تکنولوژی نساجی

Recent Posts

نمایشگاه فرش و کفپوش استانبول: موفقیتی در سایه اتحاد

روز اول نمایشگاه فرش و کفپوش استانبول (CFE) نقطه عطفی مهم در صنعت جهانی فرش…

14 ساعت ago

پنج نمایشگاه برتر فرش و کفپوش در سال ۲۰۲۵

سال ۲۰۲۵ نویدبخش سالی پر از فرصت‌ها و چالش‌های جدید برای صنعت فرش و کفپوش…

15 ساعت ago

چالش‌های صنعت نساجی اروپا در میانه تحولات جهانی و منطقه‌ای

صنعت نساجی و ماشین‌آلات در کشورهای فرانسه، آلمان، ایتالیا و اسپانیا با چالش‌های منحصربه‌فردی مواجه…

3 روز ago

افزایش ۲۰ درصدی صادرات ماشین‌آلات نساجی ترکیه در ۱۰ ماهه اول ۲۰۲۴

رئیس انجمن صنعت‌گران ماشین‌آلات نساجی ترکیه (تِمْساد)، آدل نالبانت، اعلام کرد: "بخش ما که در…

4 روز ago

رانت واردات ۷۵۰ میلیون دلار پارچه بی‌کیفیت با ارز نیما

سه عضو انجمن صنایع نساجی ایران در میزگرد بررسی مشکلات صنعت نساجی از رانت واردات…

5 روز ago

افزایش جایگاه برندهای پوشاک ترکیه در بازار جهانی پس از ۲۰۳۰

رمضان کایا، رئیس مشترک انجمن تولیدکنندگان پوشاک ترکیه (TGSD) اظهار داشت که پوشاک از جمله…

1 هفته ago