Categories: اخبار نساجی

رکورد کاری ۹۰ روزه بورس شکست؛ تخلیه شوک ارزی ۳ آذر

  دنیای اقتصاد: یک روز پیش از آغاز مذاکرات هسته‌ای میان ایران و کشورهای ۱+۵ در لوزان سوئیس، بازارهایی که حسگر اقتصاد به شمار می‌آیند خوش‌بینی خود به روند مذاکرات را بیش از پیش نشان دادند تا رکوردهای متفاوتی در این بازارها ثبت شود. روز شنبه شاخص بورس تهران ۵۴۰ واحد رشد را ثبت کرد تا بهترین خیز خود در ۹۰ روز کاری گذشته را تجربه کرده باشد. همزمان در بازار آتی سکه نیز تمام سررسیدها به زیر یک میلیون تومان کاهش پیدا کرد. در بازار ارز هم دلار با ۸۵ تومان کاهش به بهای ۳۲۵۵ تومان رسید. شاخص بازار ارز با این افت به قیمت ۳ آذر، روز پایان ضرب‌الاجل هسته‌ای بازگشت تا شوک تمدید مذاکرات به‌صورت کامل تخلیه شده باشد. در آن مقطع، با اعلام تمدید گفت‌وگوهای ایران و گروه ۱+۵ فضای بازار تحت‌تاثیر بدبینی‌ها قرار گرفت تا دلار در مقطعی حتی به قیمت ۳۵۷۵ تومان نیز برسد. در یک ماه گذشته افزایش عرضه و کاهش تقاضا و البته تعدیل جو بدبینی نسبت به آینده مذاکرات، قیمت دلار را نزولی کرد تا اخبار هفته گذشته به تشدید جو خوش‌بینی کمک بیشتری کرده باشد. به این ترتیب می‌توان گفت که بازارهای حسگر اقتصاد، در حال هماهنگ کردن خود با رویدادها هستند.

دلار، یورو، پوند و سکه روند هفته گذشته را پی گرفتند
سقوط قیمت‌ها در آخرین شنبه سال

گروه بازار پول: روند کاهشی دلار که از میانه‌های هفته گذشته آغاز شده بود، به ابتدای هفته جاری سرایت کرد. روز شنبه قیمت دلار با ۸۵ تومان کاهش به نرخ ۳۲۵۵ تومان و بهای سکه با ۲۷ هزار تومان افت به قیمت ۹۱۹ هزار تومان رسید. قیمت سکه و دلار روز شنبه کمترین نرخ این دو دارایی از تاریخ ۳ آذر بود.البته روز شنبه تنها دلار و سکه نبودند که راه کاهشی را در پیش گرفتند، بلکه قیمت یورو و پوند نیز در این روز به شدت پایین آمد. روز گذشته بهای یورو با ۱۰۵ تومان افت به رقم ۳۵۰۰ تومان رسید و پوند نیز با افت ۹۰ تومانی روی قیمت ۵ هزار تومان قرار گرفت. قیمت‌های یورو و پوند در این روز به ترتیب به قیمت‌های متوسط مهر ۹۱ و بهمن ۹۲ رسید. عامل اصلی افت این دو ارز به تقویت شاخص دلار در بازارهای جهانی و تضعیف یورو و پوند در برابر دلار مربوط بود.اما در حالی‌که قیمت‌ دلار در بازار داخلی در مسیر نزولی قرار گرفته، در مرکز مبادلات ارزی نرخ رسمی دلار در حال افزایش است. عاملی که موجب شد شکاف بین نرخ رسمی و نرخ بازار به کمتر از ۵۰۰ تومان برسد.

افت ۴/ ۴ درصدی دلار در اسفند

دلار روز گذشته معاملات خود را با قیمت ۳۳۳۰تومان آغاز کرد که ۱۰ تومان نسبت به قیمت نهایی هفته گذشته کاهش داشت، اما این روند کاهشی به سرعت تشدید شد؛ به‌طوری‌که شاخص بازار ارز تا ساعت ۳ بعدازظهر تا بهای ۳۲۸۵ تومان پایین آمد. این روند کاهشی ادامه یافت و قیمت دلار تا ساعت ۶بعدازظهر به ۳۲۵۵ تومان رسید. رقمی که ۸۵ تومان کمتر از نرخ پنج‌شنبه گذشته بود. این افت بیشترین میزان کاهش یک روزه دلار از تاریخ دهم آذرماه بود.این درحالی است که قیمت دلار بین معامله‌گران غیر رسمی تا محدوده۳۲۳۰تومان پایین آمد. همچنین کاهش قیمت در روز شنبه برابر با ثبت چهارمین روز پیاپی افت دلار بود. این در حالی است که آخرین باری که قیمت این ارز در ۴ روز پیاپی کاهش یافته بود، به اواسط دی‌ماه و محدوده زمانی ۲۱ دی تا ۲۴ دی‌ماه بازمی‌گردد. دیگر رکورد آغازین روز هفته، مربوط به قیمت این ارز بود. رقم ثبت شده برای دلار کمترین قیمت این ارز از تاریخ ۳ آذر بود. در نتیجه کاهش روز شنبه موجب شد که شاخص بازار ارز به محدوده قیمتی پایان ضرب‌الاجل مذاکرات هسته‌ای اوایل آذرماه نزدیک و شوک قیمتی آذرماه دلار تاحدی تخلیه شود. تمدید مذاکرات هسته‌ای در روزهای ابتدایی آذرماه از عوامل مهمی بود که موجب شد قیمت دلار در نهمین ماه پاییز در مسیر صعودی قرار بگیرد. دلار در آذرماه ۶/ ۷ درصد رشد کرد، این در حالی است که از ابتدای اسفند سال جاری شاخص بازار ارز ۴/ ۴ درصد از ارزش خود را از دست داده است.

تداوم عوامل کاهشی

این روزها آنچه از سوی اکثر فعالان بازار شنیده می‌شود این است که «دلار خریداری ندارد.» در این بین به نظر می‌رسد صرافی‌های مجاز نیز تمایل چندانی به خرید دلار ندارند. روز شنبه اختلاف نرخ خرید و فروش صرافان به بالای ۴۰ تومان رسید و در بعضی موارد برخی از این بازیگران نرخ خریدی را بر تابلوی خود ثبت نکردند.

آنچه در بازار روز شنبه ملموس بود، محدودیت تقاضا برای دلار و افزایش تعداد فروشندگان و عرضه‌کنندگان بود. فعالان بازار، افزایش فروشندگان را به احتمال لغو تحریم‌ها و خوشبینی به نتایج مذاکرات هسته‌ای مرتبط می‌دانند. به گفته آنها در روزهای اخیر شایعات زیادی در بازار مبنی بر بالا رفتن احتمال توافق در مذاکرات هسته‌ای شنیده ‌می‌شود. این در حالی است که گروهی دیگر از فعالان، افزایش عرضه را ناشی از فروش ارز برخی از شرکت‌های تجاری می‌دانند. به باور فعالان، بالا رفتن هیجانات و ادامه روند نزولی دلار از عوامل دیگری است که شدت کاهش قیمت در روز شنبه را بالا برد. هراس از افت بیشتر قیمت، معامله‌گران را بیشتر در سوی عرضه‌کننده بازار قرار داد.

بازگشت معاملات فردایی

اما یکی از عواملی که به گفته بازیگران بازار از کاهش بیشتر دلار در روز شنبه جلوگیری کرد، بازگشت معاملات فردایی بود، امری که برای نخستین بار از اواخر دی ماه روی داد. به گفته فعالان، بازگشت این معامله‌گران و انجام برخی معاملات توسط این گروه تا حدودی از افت بیشتر دلار جلوگیری کرد، هر چند که شدت عرضه آنچنان بالا بود که فعالیت این گروه نتوانست از ریزش قیمت به زیر ۳۳۰۰ تومان جلوگیری کند. معاملات آتی پس از انتشار مقررات ارزی بانک مرکزی از اواخر دی-ماه ممنوع شده بود. مقررات تازه از جمله ممنوعیت معاملات فردایی از عواملی است که نوسانات شاخص بازار ارز در زمستان را با کاهش مواجه کرد.روز شنبه قیمت یورو نیز یک کانال دیگر پایین آمد. در اولین روز هفته بهای این ارز اروپایی با ۱۰۵تومان افت به رقم ۳۵۰۰ تومان رسید. در این روز بهای پوند نیز ۹۰ تومان کاهش یافت تا پوند روی رقم ۵ هزار تومان قرار بگیرد. در حالی‌که کاهش دلار در بازار داخلی بیشتر مربوط به هیجانات بازار و تقویت سمت عرضه بود، کاهش یورو و پوند ناشی از تقویت شاخص دلار در بازارهای جهانی و تضعیف یورو و پوند در برابر دلار بود.

ورود سکه به کانال ۹۲۰ هزاری

روز گذشته سکه یکی از کاهشی‌ترین روزهای خود را سپری کرد. این کالای گران‌بها روز شنبه ۲۷هزار تومان از ارزش خود را از دست داد و به قیمت ۹۱۹ هزار تومان رسید. قیمت این روز، کمترین بهای سکه از تاریخ ۳ آذر سال جاری بود. افت قیمت در حالی صورت گرفت که در ساعات پایانی روز جمعه بهای اونس در بازارهای جهانی تا نزدیک قیمت ۱۱۶۰ دلار بالا رفت و نهایتا با قیمت ۱۱۵۸ دلار به کار خود در بازارهای جهانی خاتمه داد. در نتیجه عامل اصلی سقوط روز شنبه سکه مربوط به ریزش دلار بود. روز شنبه دلار ۴/ ۲ درصد پایین آمد، اما قیمت سکه در بازار داخلی ۷/ ۲ درصد افت را به ثبت رساند. به این ترتیب قیمت سکه متناسب با افت دلار پایین نیامده و این عامل موجب شده که فاصله ارزش ذاتی سکه با قیمت بازاری آن در بازار روز شنبه تا حدی کاهش یابد. روز شنبه اختلاف قیمت بازار با ارزش ذاتی سکه به نزدیک ۲۵ هزار تومان رسید، این در حالی است که در انتهای هفته پیش فاصله این دو به حوالی ۳۰ هزار تومان نزدیک شده بود.

بهنام قاسمی

فارغ التحصیل رشته تکنولوژی نساجی

Recent Posts

درباره رخدادی خوب در هنر فرش ایران

نویسنده:سیامک عیقرلو آری، تیتر این نوشتار درست نوشته شده است و به درستی آن را…

4 ساعت ago

فناوری در عصر هوش مصنوعی

فناوری‌های نوظهور و هوش مصنوعی با وجود همه اثرات مثبت و غیرقابل انکاری که برای…

5 ساعت ago

ایتما آسیا ۲۰۲۴؛ بررسی حضور پررنگ چینی‌ها و چالش‌های صنعت نساجی ایران (ویدیو)

ایتما آسیا ۲۰۲۴ فرصتی برای نمایش پیشرفت‌های چشمگیر صنعت نساجی چین بود، جایی که شرکت‌های…

3 روز ago

مزایا ومعایب شرکت های دانش بنیان

شرکت‌های دانش‌بنیان در ایران به شرکت‌هایی اطلاق می‌شود که بر پایه دانش و فناوری‌های نوین…

6 روز ago

قاچاق و واردات بی رویه پوشاک، صنعت نساجی کشور را تهدید می‌کند

مجتبی دستمالچیان در حاشیه نخستین رویداد ملی پلیمر، ‌نساجی و پوشاک زنجان افزود: امروز که…

1 هفته ago

۶ هزار میلیارد ریال تجهیزات جدید برای کارخانه نساجی بروجرد خریداری شد

نساجی بروجرد؛ توسعه ۱۶۶ درصدی و نیاز به حمایت بیشتر برای حفظ برند ملی فاطمه…

1 هفته ago