ساخت محکم‌ترین و سبک‌ترین نانو الیاف جهان

 

محققان بریتانیایی با ارائه روشی ارزان موفق به ساخت نانوسیم‌های بسیار طویل و محکم از جنس سیلیکا شدند.

مرکز تحقیقات اپتوالکترونیک دانشگاه ساتهمپتون یکی از پیشروان ساخت نانوالیاف سیلیکونی در جهان است. پژوهشگران در سراسر جهان به‌ دنبال ساخت کامپوزیت‌های مستحکم و در همین راستا محققان مرکز تحقیقات اپتوالکترونیک نیز درصدد تولید نانوسیم‌های مستحکم و بسیار سبک هستند؛ نانوسیم‌هایی که عاری از نقص باشند.

از نظر تاریخی، نانولوله‌های کربنی از جمله مواد بسیار محکم محسوب می‌شوند اما مشکل این ساختارها آن است که تنها در نمونه‌هایی با ابعاد کوچک می‌توان از این نانولوله‌ها استفاده کرد، بنابراین محدودیت کاربرد آن زیاد است.

برای حل این مشکل «ژیلبرتو برومبیلا» از مرکز تحقیقات اپتوالکترونیک با همکاری «سر دیوید پیان» موفق به ساخت نانوالیاف سیلیکونی شده‌اند که سبک‌ترین و محکم‌ترین ساختار نانوالیافی است که تا کنون تولید شده است. این نانوالیاف ۱۵ برابر مستحکم‌تر از فولاد بوده و می‌توان آنها را به طول هزاران کیلومتر تولید کرد.

نتایج این پروژه نظر شرکت‌های بسیاری را در سراسر جهان به خود جلب کرده است؛ شرکت‌هایی در حوزه‌های ایمنی، دریایی و هوایی به این فناوری جدید علاقه‌مند شده‌اند و در حال حاضر تست‌های مختلفی روی این نانوسیم‌ها در حال انجام است.

«ژیلبرتو برومبیلا» می‌گوید: در تولید الیاف سنتزی امکان سنتز آنها با طول بلند اهمیت زیادی دارد، همچنین وزن کم و پایین بودن نرخ نقص از دیگر پارامترهای مهم محسوب می‌شود. برای افزایش استحکام الیاف باید قطر آنها را افزایش داد، بنابراین وزن بالا می‌رود. اما در این پژوهش ما نشان دادیم که با کاهش قطر نانوالیاف استحکام آنها افزایش می‌یابد، این بدان معناست که وزن کاهش می‌یابد. یافته‌های ما می‌تواند آینده کامپوزیت‌ها را دستخوش تغییر کند و تاثیر بسزایی روی صنایع هوایی، دریایی و ایمنی بگذارد.

«دیوید پیان» می‌گوید: نانوسیم‌های سیلیکایی که ما ساخته‌ایم، ۱۵ برابر مستحکم‌تر از فولاد و ۱۰ برابر مستحکم‌تر از پلاستیک‌های تقویت شده موسوم به GRP هستند. ما راهکاری ارائه کردیم که می‌توان مقدار ماده اولیه مصرفی را کاهش داد و وزن محصول را کم کرد.

اکسیژن و سیلیکا دو ماده اصلی سازنده این نانوسیم‌ها هستند. از سوی دیگر این دو ماده از جمله فراوان‌ترین مواد موجود در پوسته زمین هستند بنابراین می‌توان با قیمت پایین این محصول را در مقیاس چند تن تولید کرد.

حمایت مالی این پروژه توسط انجمن سلطنتی بریتانیا به مبلغ ۵۰۰ هزار پوند انجام شده است.

بهنام قاسمی

فارغ التحصیل رشته تکنولوژی نساجی

Recent Posts

بازگشت ایران به صحنه بین المللی در نمایشگاه دموتکس دبی

مصاحبه با آقای مهرداد زکی پور کارشناس صنعت فرش ماشینی: نمایشگاه دموتکس خاورمیانه با یک…

16 ساعت ago

به برگزارکنندگان دموتکس دبی اعتماد داریم و به آینده آن امیدواریم

مصاحبه با آقای سعید منزوی زاده مدیر عامل قالی سلیمان: نمایشگاه دموتکس دبی بعد از…

2 روز ago

فرش بهشتی در مسیر گسترش صادرات؛ اینبار دموتکس دبی

مصاحبه با آقای محمد بهشتی مدیرعامل فرش بهشتی: شرکت فرش بهشتی با توجه به اینکه…

2 روز ago

با حمایت دموتکس، دبی را به مرکز تجارت فرش ایرانی تبدیل می کنیم

مصاحبه با آقای مرتضی سودایی مدیر عامل قالی زرتشت: قالی زرتشت از سال 2014 حضور…

3 روز ago

استقبال از قالیچین در نمایشگاه دموتکس دبی ما را شگفت زده کرد

محمد جواد کمالیان مدیر عامل شرکت قالیچین: خدمات شرکت قالیچین : زمینه های معرفی محصولات…

3 روز ago

فرش سورنا و استفاده از هوش مصنوعی در بازاریابی فرش

مصاحبه با آقای رضا محمودیان مدیر شرکت فرش سورنا در نمایشگاه دموتکس دبی 2024: فرش…

3 روز ago