کاهش آرام قیمت ها در بازار داخلی باعث شد
رینگ محصولات پالایشی و پتروشیمی بورس کالادر روزهای اخیر و مخصوصا روز یکشنبه شرایط جذابی نداشته است. کاهش شدید حجم تقاضا در کنار جذابیت پایین عرضه ها، تلاش بورس کالابرای افزایش تنوع عرضه کنندگان به کمک شرکت های خارجی و به منظور تثبیت بیشتر بازار، توجه به بازار داخلی به جای بورس و کاهش حجم خرید و توجه به خرید اعتباری به جای نقدی در کنار کاهش آرام قیمت ها در بازار داخلی را می توان مهم ترین رخدادهای بازار در روزهای اخیر دانست. با توجه به تعطیلی روز گذشته شاید کاهش نسبی جذابیت بازار اندکی توجیه پذیر باشد ولی در هر صورت بازار شرایط جذاب و مطلوبی ندارد که نشان دهنده روزهای سخت بازار داخلی و تضعیف حجم تولید در صنایع پایین دستی است.
اوره صنعتی گرانوله و OFF درجه ۱ این کالامحصول تولیدی پتروشیمی رازی، بنزن (COAL BASE – تولید شده از زغال سنگ طبیعی در کنار فرآیند تولید کک) ذوب آهن اصفهان، زایلین مخلوط هندوستان، گوگرد کلوخه پالایش نفت آبادان و گوگرد گرانوله پالایش نفت تندگویان تهران، پلی اتیلن سنگین OFF – PEWAX درجه ۱ پلیمر کرمانشاه، پلی اتیلن سنگین اکستروژن P600BL کره جنوبی، پلی اتیلن سنگین اکستروژن Natural 8001 تایوان، پلی اتیلن سنگین تزریقی I3 و I4 پلیمر کرمانشاه، پلی اتیلن ترفتالات بطری OFF – BG825 درجه ۱، پلی اتیلن ترفتالات نساجی OFF – TG641 درجه ۲ و پلی اتیلن ترفتالات نساجی OFF – TG645 درجه ۱ از محصولات تولیدی پتروشیمی تندگویان، پلی استایرن معمولی N 861 تایوان، استایرن بوتادین رابر روشن ۱۵۰۲، استایرن بوتادین رابر روشن OFF – 1502 درجه ۲، استایرن بوتادین رابر روشن ۱۵۰۲، استایرن بوتادین رابر روشن OFF – 1502 درجه ۲ و استایرن بوتادین رابر گرید لاتکس پتروشیمی تخت جمشید، وکیوم باتوم و لوب کات سنگین و سبک همچنین انواع قیر ۶۰۷۰، ۸۵۱۰۰، MC250 (داخلی و صادراتی) و قیر امولسیون CRS1 و عایق رطوبتی
BOF – صادراتی عرضه های روز یکشنبه این گروه را تشکیل دادند. به صورت کلی و برای رینگ محصولات پالایشی و پتروشیمی شاهد یک روز بسیار آرام بودیم تا جایی که هیچ گونه جذابیت خاصی ثبت نشد و حجم معاملات بسیار پایین بود و یکی از آرام ترین روزها را در چند هفته اخیر تجربه کردیم. در این بین عرضه های قیر را می توان تا حدودی مهم ارزیابی کرد و البته همچون گذشته عرضه های وکیوم باتوم با توجه بالایی رو به رو شد. تا جایی که تنها عرضه های مختلف وکیوم باتوم پالایش نفت شیراز و پالایش نفت تندگویان تهران و همچنین بنزن (COAL BASE) ذوب آهن اصفهان محصولاتی بودند که با رقابت رو به رو شده و افزایش قیمت یافتند. با توجه به تعطیلی روز دوشنبه کاهش حجم تقاضا را شاید بتوان توجیه کرد، ولی در هر صورت این شرایط دورنمای مطلوبی را پیش روی بازار قرار نمی دهد. اتفاق مهم روز گذشته بورس کالاعدم توجه به انواع OFF گرید پلی اتیلن ترفتالات بطری و ترفتالات نساجی از محصولات پتروشیمی تندگویان بودند که جذابیت چندانی را به دست نیاورده و به مچینگ رفتند. پلی اتیلن ترفتالات بطری OFF – BG825 درجه ۱ نیز در ماه جاری هیچ معامله ای را شاهد نبوده است. پلی اتیلن ترفتالات نساجی OFF – TG641 درجه ۲ و پلی اتیلن ترفتالات نساجی OFF – TG645 درجه ۱ از کالاهایی بودند که شرایط مشابهی را تجربه کردند. این کالاها نیز چندان جذاب نبوده و به نظر می رسد این روند ضعیف باز هم ادامه یابد. خبر مهم روز یکشنبه عرضه محصولات خارجی در بورس کالای ایران بود. با توجه به افزایش تعداد کالاهای پذیرش شده از سایر کشورها در بورس کالای ایران هر روز تعداد عرضه کنندگان غیر ایرانی در حال افزایش است. این شرایط می تواند به بهبود بازار و تقویت حجم معاملات و همچنین کاهش فاصله قیمتی برای کالاهای جذاب بین بورس و بازار کمک کند.
به گزارش روابط عمومی بورس کالا، شرکت های «فرموسا پلاستیک کورپریشن» و «تایتا کمیکال» کشور تایوان به ترتیب با ۱۰۰ تن پلی اتیلن سنگین اکستروژن ۸۰۰۱NATURAL و ۱۰۰ تن پلی استایرن معمولی N 861 در تالار فرآورده های نفتی و پتروشیمی حضور یافت. ۱۰۰ تن پلی اتیلن سنگین اکستروژن P600BL شرکت پتروکمیکال کشور کره جنوبی به همراه ۵۰۰ تن زایلین مخلوط هندوستان راهی تالار مذکور می شود. البته هنوز هم فاصله قیمتی بین بورس و بازار حکایت از بالابودن جذابیت بسیاری از کالاها دارد که نیاز به افزایش حجم و تنوع بیشتر عرضه کنندگان را می طلبد. این مطلب که قطعا کمک قابل توجهی به صنایع مصرف کننده داخلی خواهد بود، هم می تواند التهاب بازار را کاهش دهد و هم جذابیت خرید از بورس کالارا افزایش دهد. در بازار داخلی به جز برخی انواع خاص تقریبا فاصله قیمتی بین بورس و بازار کاهش یافته و این فاصله قیمتی باز هم در حال کاهش است. این مطلب که باید آن را به فال نیک گرفت نشان دهنده بهبود آرام شرایط در بازار داخلی، انتظار برای افزایش حجم تقاضا در بازار و افزایش حجم تولید در صنایع پایین دستی و افزایش نسبی حجم عرضه ها در بورس کالااست.
در هر صورت هم اکنون شرایط کلی بازار نشان دهنده کاهش نسبی قیمت ها است که این روند نزولی در کنار کاهش حجم معاملات در بورس کالاچند شائبه را در ذهن متبادر می کند. کاهش حجم خرید از بورس کالا، احتمال عرضه مستقیم کالاها در بازار داخلی پس از بی نتیجه بودن عرضه در بورس کالا، کاهش جذابیت صادرات به دلیل کاهش قیمت های جهانی و تضعیف قدرت رقابت تولیدکنندگان داخلی در بازارهای جهانی و تمایل به بازار داخلی و همچنین کاهش وزنی خرید تولیدکنندگان کوچک از بازار داخلی به جای بورس و احتمال خرید اعتباری مواردی است که برخی واقعیت های بازار را نشان می دهد. با توجه به شرایط سخت بازار داخلی و کاهش جذابیت بورس کالاهمچنین شرایط نامساعد بین المللی به دلیل کاهش قیمت نفت شاید این روند نزولی قیمت ها باز هم ادامه داشته باشد.
نویسنده: محمدحسین بابالو
براساس گزارشهای منتشرشده، صادرات ماشینآلات نساجی ایتالیا در ۹ ماهه نخست سال ۲۰۲۴ نسبت به…
نمایشگاه فرش و کفپوش (2025 CFE) از تاریخ 18 تا 21 دی ماه در مرکز…
شرکت ترکیه ایی Uğurteks Tekstil Makina Parkı با افتخار ارائهدهنده ماشینآلات نساجی دست دوم با…
مهندس قاسم حیدری، کارشناس ارشد تکنولوژی نساجی با توجه به اینکه ماشین آلات خط تولید…
سید شجاعالدین امامی رئوف، دبیر انجمن صنایع نساجی ایران، بیان کرد: برنامه هفتم توسعه در…
ابراهیم شیخ، معاون صنایع عمومی وزارت صنعت، معدن و تجارت، اعلام کرد: در هشتماهه نخست…