سیر تحولات تکنولوژی در دهه های اخیر آنچنان سریع بوده که بسیاری از کشورها و مؤسسات را از گردونه رقابت خارج ساخته و شکاف تکنولوژیک میان کشوره ای پیشرفته و کشورهای عقب نگه داشته شده را چند برابر نموده است که در نتیجه برای پر کردن این شکاف و حضور در میادین رقابت راهی جز همدلی و همگام شدن و ایجاد قدرت حرکتی مضاعف در دستیابی به اهداف تعیین شده وجود ندارد و این حرکت جز با یکی شدن و همدلی متفکران و متخصصان آن کشور آغاز نمی شود.
دنیا اکنون در آستانه ورود به عرصه فرا صنعتی است، جهان سومی ها اگر این بار نیز در عمق اندیشه ها و نهادهای کهنه و از کار افتاده خود فرو روند در آینده ای نه چندان دور از متن زندگانی جهانی رانده خواهند شد. آن دسته از کشورهای جهان سوم که با تلاش خود پا در زمره کشورهای در حال توسعه می گذارند باید ساختار برنامه صنعتی خود را تبیین نمایند.
ایران و صنعت نساجی ما نیز از این قاعده مستثنی نیست. صنایع نساجی و چرم در زمره قدیمی ترین و مهمترین صنایع کشور محسوب می شوند که علاوه بر تأمین نیازهای داخلی، همواره در بخش صادرات نیز از اعتبار و توجه کافی برخوردار بوده و به افزایش درآمد های ارزی کشور و ایجاد اشتغال کمک کرده اند.
آنچه از دیدگاه واحدهای تولید کننده محصولات نساجی، چرم و پوشاک حائز اهمیت است، تجهیز واحدهای تولیدی به جدیدترین ماشین آلات و شناخت تکنولوژی مدرنی است که در صنعت نساجی و چرم در کشورهای مختلف دنیا به کار گرفته شده است و به افزایش بهره وری در تولید و مرغوبیت کالاهای تولیدی این صنایع کمک کرده است.
سومین نمایشگاه بین المللی تخصصی ماشین آلات و محصولات نساجی، چرم، پوشاک و فرش در استان یزد بعنوان یکی از قطبهای صنعت نساجی ایران با قدمت دیرینه ای که در راستای فعالیتهای نساجی دارد فرصت مناسبی پدید می آورد که واحد های صنعتی ما بتوانند با آخرین دستاوردهای علم و صنعت در زمینه های مختلف نساجی آشنا شوند و تولیدات متنوع خود را در معرض دید بازدیدکنندگان قرار دهند. به منظور آشنایی بیشتر با برگزاری این نمایشگاه که در اردیبهشت ماه سال ۸۷ برگزار می شود با دکتر محمد میرجلیلی مدیر عامل شرکت مهندسی تحقیقاتی سیما نساج یزدـ برگزارکننده این نمایشگاه که عضو هیئت علمی دانشکده نساجی دانشگاه آزاد اسلامی یزد نیز می باشد گفتگویی انجام دادیم:
۱ ـ ضمن بیان سابقه برگزاری نمایشگاه نساجی در استان یزد عنوان کنید در این نمایشگاه چه محصولاتی ارائه خواهد شد ؟
شرکت مهندسی تحقیقاتی سیما نساج یزد به عنوان اولین مرکز دارای پروانه پژوهش و تحقیقات در زمینه های مختلف صنعت نساجی در استان یزد با توجه به کادر متخصص و توانمند خود که اکثراً از متخصصان صنعت و محققان برگزیده دانشگاه می باشند پس از کسب موفقیتهای چشم گیری در راستای اجرای فعالیتهای تحقیقاتی و خدماتی به جامعه نساجی و به دنبال بر گزاری موفقیت آمیز اولین نمایشگاه و همایش تخصصی تولیدکنندگان ماشین آلات و سازندگان مواد اولیه نساجی در سال ۱۳۷۹ در استان یزد که خود زمینه ساز مؤثری در خصوص پیوند صنعت و دانشگاه بوده تصمیم به برگزاری اولین ودومین نمایشگاه بین المللی تخصصی ماشین آلات و محصولات نساجی، چرم، پوشاک و فرش در اردیبهشت ماه سالهای ۱۳۸۵ و ۱۳۸۶ در استان یزد به عنوان یکی از قطبهای نساجی کشور گرفت. به گونه ای که حضور بیش از ۱۰۶ شرکت بزرگ از داخل و خارج کشور در هر یک از دو دوره فوق و استقبال جمع زیادی از فعالان این صنعت برای بازدید از این دو نمایشگاه نشان دهنده برگزاری توانمند وموفق این نمایشگاهها در استان یزد و همچنین لزوم و اهمیت تشکیل این نمایشگاه در قلب صنعت نساجی کشور می باشد، به گونه ای که از افتخارات این دو نمایشگاه ایجاد ارتباط مستقیم بین تولید کنندگان و مصرف کنندگان این صنعت و معرفی واحدهای موفق بوده است. اکنون این شرکت به پشتوانه تجربیات گذشته و اعتماد با ارزش کارخانجات شرکت کننده در این دو نمایشگاه اقدام به برگزاری سومین دوره این نمایشگاه در تاریخ ۲۵ الی ۲۸ اردیبهشت ۱۳۸۷ در استان یزد نموده است.
همانگونه که از عنوان این نمایشگاه مشخص است جهت برپایی این نمایشگاه تخصصی و به منظور دستیابی به اهداف مورد نظر در راستای معرفی گسترده واحد های صنعتی نساجی موفق کشور و همچنین دستاورد های صنعتی آنها و مقایسه با تولیدات شرکتهای خارجی و ایجاد یک محیط رقابت سالم در راستای تبادل نظر و ارتباط متقابل میان محققان و تولیدکنندگان چهار محور فعالیت در نظر گرفته شده که عبارتند از :
۱ ـ ماشین آلات و لوازم یدکی صنعت نساجی، چرم، پوشاک و کفپوش
۲ ـ مواد تعاونی، مواد شیمیایی و محصولات صنعت نساجی، چرم، پوشاک و کفپوش
۳ ـ طراحی پارچه، لباس و پوشاک
۴ ـ مراکز دانشگاهی، تحقیقاتی و پژوهشی و اطلاع رسانی در زمینه صنعت نساجی، چرم و پوشاک
به منظور ایجاد محیطی مناسب برای تبادل نظر علمی، خدماتی، مشاوره ای وهمچنین تجاری، سعی شده با دعوت وسیع و گسترده از واحد های مختلفی که در این ۴ محور فعالیت دارند تعادل مناسبی میان واحد های شرکت کننده ایجاد شود به گونه ای که هر یک از واحد های شرکت کننده در طول برگزاری این نمایشگاه به ارائه دستاوردهای تحقیقاتی و تولیدی خود پرداخته و بتوانند ارتباط مناسبی را با مصرف کنندگان خود برقرار نمایند.
ضمناً با اختصاص بخش عمده ای از نمایشگاه به واحدهای تولیدی صنعت نساجی شامل انواع مختلف پارچه تکمیل شده، پوشاک، چرم و انواع مختلف کفپوش شامل موکت، فرش و… امکان آشنایی نزدیکتر مردم بعنوان مصرف کننده نهایی با تولیدات واحدهای نساجی جهت انتخاب صحیح و آشنایی با کیفیت و اصول انتخاب صحیح کالا فراهم کرده است.
۲ ـ لطفاً در مورد وضعیت مربوط به صنعت نساجی استان یزد و همچنین سرمایه گذاری های جدید انجام شده در این استان توضیحاتی را بفرمایید ؟
استان یزد بعنوان پل ارتباطی سایر استانهای کشور و نظر به موقعیت جغرافیایی خود علاوه بر نقش تأثیر گذار و مهمی که در صنایع نساجی و پوشاک منطقه ایفا می کند، در راستای خدمات رسانی در زمینه های مختلف صنعت نساجی، پوشاک وکفپوش با تکیه بر توان بلقوه صنعتی، دانشگاهی و تجربه تولید کنندگان خود، در کل کشور تأثیر چشمگیر و غیر قابل انکاری داشته است.
در این استان همواره در طول تاریخ و بویژه دوران فعلی سرمایه گذاریهای عظیم و گسترده ای در زمینه صنعت نساجی و صنایع وابسته آن انجام گرفته و این سرمایه گذارها با فرهنگ قدیمی و سنتی نساجی این سرزمین نیز ادغام شده است.
از آنجا که استان یزد یکی از بزرگترین و مهمترین مناطق فعالیت در زمینه صنعت نساجی محسوب می شود و در واقع نساجی بخش مهمی از تمدنهای باستانی این استان را تشکیل می دهد، بدین ترتیب علیرغم جو تأثیر پذیر و متغیر بازار کنونی نساجی به نظر می رسد که این استان بتواند همچون گذشته در آینده نیز سیطره خود را بر این صنعت حفظ نماید.
در حدود ۳۰% از کل مجموع صنایع نساجی ایران در استان یزد تمرکز یافته است. وجود بزرگترین کارخانجات نساجی ایران به همراه طیف وسیعی از کارگاههای نساجی کوچک وخانگی، قدمت چند صد ساله این صنعت، ایجاد بزرگترین کارخانه ماشین سازی خاورمیانه و وجود مراکز آموزشی صنعت نساجی در این استان همچون دانشکده مهندسی نساجی دانشگاه آزاد اسلامی یزد با قدمت ۲۵ سال فعالیت افتخارآمیز در راستای پرورش نیروهای متخصص به عنوان دومین دانشکده نساجی کشور حکایت از اهمیت و نقش این صنعت در استان یزد به عنوان قطب صنعت نساجی کشور دارد.
در حال حاضر در استان یزد سرمایه گذاری در این صنعت به دو صورت انجام می شود. یکی ایجاد واحدهای بسیار بزرگ با تنوع خط تولیدکه معمولاً با سرمایه گذاری های خصوصی و مشارکت بانکی انجام می شود و دیگری کارگاههای کوچک نساجی که در زمینه های مختلف با سرمایه گذاری اندک ولی با پشتوانه قوی تجربی صنعتگران این استان و بعضی فارغ التحصیلان توانمند دانشگاههای استان اداره می شوند.
قابل ذکر است جدیداً سرمایه گذاریهای موفقی نیز در زمینه تولید و تکمیل انواع مختلف پوشاک در این استان انجام شده است. از جمله مزیتهای دیگر استان یزد فعالیت منطقه ویژه اقتصاد نساجی در استان یزد است که خود بستر مساعدی را برای سرمایه گذرای و رشد صنعت نساجی و توسعه صادرات محصولات نساجی استان فراهم آورده است.
۳ ـ به نظر شما برگزاری نمایشگاههای بین المللی نساجی در ایران تاکنون چه دستاوردهایی برای صنعت نساجی کشور داشته است ؟
یکی از مناسب ترین روشهای بازاریابی برگزاری نمایشگاههای بین المللی و منطقه ای است در بین تمام روشهای بازاریابی برگزاری نمایشگاه به عنوان کم هزینه ترین بازاریابی تلقی می شود. زیرا در این نوع بازاریابی مشتری هزینه می کند تا کالا و محصولات و اطلاعات تولید کننده را دریافت کند.
نمایشگاه می تواند بعنوان پل ارتباطی میان بازرگانان، کارشناسان و صنعتگران جهت دستیابی به اهداف زیر می باشد:
۱ ـ تبادل اطلاعات
۲ ـ ایجاد زمینه مناسب برای معرفی آخرین پدیده های صنعتی و تحقیقاتی
۳ ـ ایجاد رشد صادرات
۴ ـ ایجاد فضای مناسب برای سرمایه گذاری های مشترک
۵ ـ بسط وتحکیم روابط اقتصادی و سیاسی
۶ ـ ایجاد زمینه مذاکرات اقتصادی و کشف بازارهای جدید
۴ ـ پیش بینی شما در مورد کیفیت برگزاری و استقبال از سومین نمایشگاه بین المللی ماشین آلات و محصولات نساجی، چرم، پوشاک و فرش یزد که در اردیبهشت ۸۷ برگزار خواهد شد، چگونه است؟
با توجه به معرفی این نمایشگاه در طول دو دوره قبلی و استقبال چشمگیر واحد های صنعتی جهت شرکت در این نمایشگاه در طول دو سال گذشته و ره آورد های اقتصادی حاصله برای آنها و نظر به فعالیت وسیع گروه اجرایی نمایشگاه از چهار ماه قبل برای بازاریابی سومین دوره نمایشگاه نساجی یزد تاکنون تعداد زیادی از واحدهای بزرگ برای شرکت در آن ثبت نام نموده اند، بگونه ای که در طول این مدت تعداد آنها به ۵۰ شرکت رسیده است. اعلام آمادگی اکثر واحد هایی که در دو دوره قبلی نیز حضور داشته اند خود نشان از مؤثر بودن دوره های قبلی است. ضمناً اعلام آمادگی مراکز تحقیقاتی و دانشگاهها به حضور در این نمایشگاه و تمایل شرکتها به برگزاری میزگردها و سمینارهای معرفی دستاوردهای خود از جمله امتیازات سومین نمایشگاه نساجی یزد می باشد.
۵ ـ دلیل استقبال ضعیف شرکت های نساجی خارجی از نمایشگاه های بین المللی که در ایران برگزار می شود، از دیدگاه شما چیست؟
به نظر اینجانب دلایل شرکت ضعیف واحدهای خارجی در نمایشگاه های بین المللی نساجی ایران را می توان به شرح زیر عنوان نمود،که امید می رود با برطرف شدن موانع و ایجاد زمینه حضور پررنگ تر شرکتهای خارجی دستیابی به اهداف برگزاری این نمایشگاه ها بیشتر حاصل شود؛
۱ ـ وجود قوانین سخت و غیر مناسب برای وارد کردن تجهیزات از خارج از کشور برای ارائه در نمایشگاه و زمانبر بودن عملیات مربوطه
۲ ـ وجود قوانین دست و پا گیر در بخش صنعت که عملاً مانع از رشد شایسته صنعت نساجی در کشور شده است.
۳ ـ مناسب نبودن امکانات نمایشگاه های ایران در مقایسه با نمایشگاه های مشابه در سایر کشورها
۴ ـ دوره ای نبودن نمایشگاه های بین المللی در ایران
۵ ـ تفاوت نرخ ارز در کشور
۶ ـ شما به عنوان مجری برگزاری سومین نمایشگاه بین المللی نساجی یزد و همچنین عضوی از جامعه دانشگاهی صنعت نساجی، چه برنامه هایی برای حضور فعالتر دانشگاه و دانشگاهیان در جهت ارتقاء سطح این نمایشگاه دارید؟
ازجمله برنامه های ما در راستای حضور فعالتر واحدهای دانشگاهی و تحقیقاتی در نمایشگاه که از جمله اهداف برگزار کنندگان نیز می باشد آمادگی جهت اختصاص فضاهایی از نمایشگاه با تخفیف بسیار ویژه به دانشگاهها، محققان و دانشجویان جهت ارائه فعالیتها و دستاورد های خود می باشد.
ضمناً با هماهنگی به عمل آمده با دانشکده مهندسی نساجی دانشگاه آزاد اسلامی یزد بعنوان بزرگترین مرکز آموزشی نساجی این استان و استقبال گرم مسئولین این دانشگاه و همچنین تمایل واحدهای صنعتی در راستای برگزاری دوره های آموزش تخصصی در خصوص معرفی دستاوردهای صنعتی خود امکان برگزاری سمینارهای علمی در ایام برگزاری نمایشگاه در این دانشگاه با حضور واحدهای صنعتی و دانشجویان فراهم شده است که خود از نقاط قوت این نمایشگاه و عاملی جهت ارتقاء سطحی کیفی نمایشگاه و برقراری ارتباط بیشتر صنعت و دانشگاه می باشد.
۷ ـ لطفاً در مورد امکانات نرم افزاری و سخت افزاری جدید که برای نمایشگاه آینده در نظر گرفته اید، و همچنین فضای نمایشگاهی توضیحاتی بفرمایید؟
در خصوص فضای نمایشگاه استان یزد به دلیل عدم اختصاص یک فضای خاص و ویژه از سوی مسئولین استان به این مهم همواره در طول سالهای گذشته مشکلاتی بر سر راه برگزار کنندگان نمایشگاههای استان یزد وجود داشته وگاهی تلاش، همت و برنامه ریزی این عزیزان را با سختی روبرو می کرده است. لیکن هرگز این کمبود ها باعث دلسردی شرکتهای برگزار کننده نبوده به گونه ای که با پیگیریهای مکرر و هدفمند مجریان نمایشگاههای یزد در حال حاضر شاهد تحولاتی در دیدگاههای مسئولین محترم استان یزد در خصوص رسیدگی به مشکلات و تلاش برای اختصاص فضای ویژه نمایشگاهی و حل معضلات گذشته هستیم، که امید است در آینده نزدیک به نتیجه رسیده و حاصل این همه تلاش در فضایی مناسب آنگونه که شایسته است منجر به دستیابی اهداف تعریف شده گردد. ضمناً ما در نمایشگاه سوم سعی در رفع مشکلات دوره های قبلی با فراهم کردن امکانات مناسبتر تبلیغی، غرفه آرایی، اطلاع رسانی و… نموده ایم به گونه ای که سعی شده اخبار نمایشگاه در طول دوره برگزاری از طریق واحدهای خبری، اطلاع رسانی و شبکه های اینترنتی در اختیار علاقمندان قرار گیرد.
کادر اجرایی به منظور معرفی کامل این نمایشگاه تبلیغات گسترده ای را در مجلات معتبر نساجی کشور، شهرکهای صنعتی، مراکز دانشگاهی، سایر نمایشگاههای تخصصی و بین المللی و سمینارهای علمی شروع کرده اند که انتظار می رود حاصل آن حضور گسترده شرکتها در این نمایشگاه و بازدید گسترده افراد از آن باشد.
۸ ـ آیا امسال برنامه ای برای انتقال نمایشگاه به سایت نمایشگاهی یزد دارید؟
با توجه به مسائل ذکر شده در سؤال قبل امسال نمایشگاه در فضای در نظر گرفته شده از سوی شرکت بین المللی نمایشگاههای استان یزد در شهرک صنعتی و در قلب صنعت نساجی استان برگزار می شود که امید است با امکانات تهیه شده رضایت واحدهای شرکت کننده و بازدیدکنندگان محترم فراهم شود.
قابل ذکر است پس از ساخت مکان اصلی نمایشگاه یزد در سالهای آینده به صورت متمرکز کلیه نمایشگاهها در آن مکان برگزار خواهد شد.
۹ ـ بسیاری از شرکت های نساجی در مورد دوره قبلی نمایشگاه نارضایتی هایی از جهت گرمای سالن ها و عدم مراجعه مناسب نساجان یزد داشتند، در این راستا چه راهکارهایی برای ارائه سرویس بهتر به شرکت ها دارید؟
همانگونه که اشاره شد با تدابیر اندیشیده شده و جابجایی فضای نمایشگاه توسط شرکت نمایشگاههای بین المللی استان یزد مشکل گرمای سالن ها مرتفع شده است.
در خصوص تعداد بازدیدکنندگان ذکر واژه استقبال کم مناسب نبوده و به نظر بنده کم لطفی عزیزان را می رساند چرا که با حجم بالای تبلیغاتی که ما در سال گذشته از طریق صدا وسیما، مجلات، توزیع کارتهای دعوت، پخش پوستر، ارسال فکس به تمامی شرکتهای استان و بیش از هزار شرکت در سایر شهرستانها و همچنین بنرهای نصب شده در کل سطح استان یزد داشتیم و شلوغی سه سالن نمایشگاه در کل ایام برگزاری نشان از استقبال بی نظیر دست اندرکاران صنعت نساجی از آن نمایشگاه داشته است، که امید می رود با برنامه ریزی های گسترده تر انجام شده برای سومین نمایشگاه نساجی یزد ما شاهد استقبال بیشتری از سوی نساجان استان و سایر استانها باشیم.
ضمناً بعرض می رسانم توزیع رایگان کتابچه نفیس نمایشگاه یزد مربوط به دوره اول و دوم در زمان برگزاری نمایشگاه یزد در اردیبهشت ۸۶ نقش مؤثری در معرفی نمایشگاه ما در کل کشور داشته است که این عمل را برای سال آینده نیز تکرار خواهیم کرد.
از طرفی حضور فعال عوامل اجرایی این نمایشگاه در نمایشگاههای بین المللی نساجی تهران، اصفهان، شیراز و کاشان بعد از دومین دوره نمایشگاه یزد در اردیبهشت ۸۶ تاکنون از جمله برنامه های ما برای معرفی مؤثرتر سومین نمایشگاه نساجی یزد در راستای جذب بازید کننده و شرکت واحدهای صنعتی برای ارائه دستاوردها و محصولات بوده است.
شرکتهای دانشبنیان در ایران به شرکتهایی اطلاق میشود که بر پایه دانش و فناوریهای نوین…
مجتبی دستمالچیان در حاشیه نخستین رویداد ملی پلیمر، نساجی و پوشاک زنجان افزود: امروز که…
نساجی بروجرد؛ توسعه ۱۶۶ درصدی و نیاز به حمایت بیشتر برای حفظ برند ملی فاطمه…
فرآیندهای تحت خلاء در چهار حوزه کلی در صنعت نساجی کاربرد دارند. این حوزهها عبارتند…
صنعت منسوجات خانگی و خوشخواب که تامینکننده مواد اولیه و فناوری تولید برای تولیدکنندگان داخلی…
نمایشگاه DOMOTEX asia/CHINAFLOOR در سال آینده از تاریخ ۲۶ تا ۲۸ می ۲۰۲۵، بار دیگر…