صنعت فرش ایران بی حامی چه کند؟

 

 

مدتهاست زنگ خطر در صنعت فرش به صدا درآمده است صنعتی که با شهرت جهانی خود زمانی مهم ترین قلم صادراتى بشمار مى رفت اما مدتهاست این کالا با وجود ظرفیت و توانمندى بالا در هنر و صنعت رتبه مناسبی در صادرات غیر نفتی ندارد و جایگاه واقعى خود را در سبد صادراتى کشور از دست داده است.

براساس این گزارش این صنعت با وجود اهمیتی که در بسیاری از زمینه‌ها از جمله ارزآوری و ایجاد اشتغال دارد با چالش‌های متعددی در بخش تولید و صادرات مواجه است؛ نبود نظام حمایتی جامع و مناسب برای بافندگان فرش، کمبود نقدینگی، نظام ناکارآمد و بافت به شیوه سنتی صنعت فرش را با مشکلات متعددی روبرو کرده است، بطوریکه که رفع آن‌ها نیازمند برنامه ریزی اصولی و توجه ویژه مسئولان ذیربط است.

حجت الله خدایاری عضو هیئت رئیسه اتحادیه تولید کنندگان و بافندگان قالی شهرستان تبریز با اشاره به اینکه صنعت فرش مورد بی مهری های بی شماری قرار گرفته است، گفت: بزرگترین معضل این صنعت نبود کارگاه متمرکز برای قالیبافان است بگونه ای که هرشخصی با هر استانداری در منازل و … اقدام به بافت فرش می کند.

وی دیگر مشکل این صنعت را سختی دریافت تسهیلات بانکی عنوان کرد و افزود: بانک ها شرایط سختی را پیش روی بافندگان قرار داده اند به نحوی که اکثر آن ها قید این تسهیلات را می زنند.

وی تاکید کرد:اگر این روند ادامه پیدا کند،بحران در این صنعت دوچندان خواهد شد.

این عضو هیئت رئیسه اتحادیه تولید کنندگان و بافندگان قالی شهرستان تبریز حمایت دولت را مهمترین عامل برای حل مشکلات بافندگان و به طور کلی صنعت فرش کشور دانست و گفت: اگر دولت با ارائه مشوق ها و تسهیلات به کمک این صنعت بیاید، ما به راحتی سهم از دست رفته خود را از بازار های جهانی احیا می کنیم.

وی افزود: بازاریابی و تبلیغات در کشورهای خارجی و آسان سازی شرایط صادرات مشکلات این صنعت در بازارهای خارجی را حل می کند.

**کمر صنعت فرش خم شده است

بهنام ملکی استاد دانشگاه و اقتصادان اظهار کرد: احیای صنعت فرش نیازمند بروزرسانی دانش است چرا که در غیر این صورت این صنعت جایگاه خود را در بازارهای جهانی از دست خواهد داد.

وی تصریح کرد: راه اندازی دانشکده ها و مراکز تحقیقات فرش با هدف تربیت دانشجویان ،‌فریختگان و پژوهشگران در زمینه های مختلف این صنعت شامل رنگ ،نخ ، تجهیزات ، هنر نقشه کشی ، بافت و…،‌حفظ کیفیت و کاهش هزینه ها از مهم ترین اقداماتی است که می توان در حفظ سابقه کشور در این صنعت انجام داد.

این استاد دانشگاه با اشاره به اینکه برای فرش دستباف ایرانی رقبای بسیاری وجود دارد، افزود: کشورهای هند ، چین و پاکستان با کپی برداری از فرش ایرانی، بازار فرش اروپا را به دست گرفته و برصنعت فرش ایران ضربه ای بزرگ وارد کرده اند .

**معضلی به نام بازاریابی

محمدرضا عابد مدیرعامل شرکت سهامی ایران و مشاور عالی مرکز ملی فرش در خصوص وضعیت فعلی صنعت فرش کشور در بازار های جهانی گفت: طبق آخرین آمار صاردات فرش در دو ماهه منتهی به اردیبهشت ماه سال جاری به بیش از ۴۰ میلیون دلاررسیده که از نظر ارزشی ۶۰ درصد و از نظر وزنی ۸۰ درصد، نسبت به مدت مشابه سال گذشته رشد داشته است.

وی با اشاره به اینکه عمده مقصد صادرات فرش دستباف آمریکا بوده است، افزود: در دوماهه اول سال بیش از ۱۱ میلیون دلار فرش به این کشور صادر شده است.

عابد ادامه داد: کشورهای روسیه و چین در چند اخیر از مهم ترین بازارهای هدف صادراتی صنعت فرش بوده اند بطوریکه در پنج سال اخیر حجم صادرات به این کشورها بیش از ۱۰۰ درصد رشد داشته است.

وی درخصوص مشکلات این صنعت گفت:مشکلات مالی در زمینه تبلیغات و بازاریابی ازمهم ترین معضلات این صنعت است.

 

بهنام قاسمی

فارغ التحصیل رشته تکنولوژی نساجی

Recent Posts

سفارش قطعه در واحد فنی

نویسنده: قاسم حیدری، فوق لیسانس تکنولوژی نساجی کمپانی های سازنده ماشین آلات ریسندگی نیز در…

12 ساعت ago

شماره ۹۰ مجله نساجی کهن ویژه نامه آبان ماه منتشر شد

تبلیغات روی جلد: کاوان شیمی فهرست مطالب شماره 90 مجله نساجی کهن نمایشگاه پیشرفته‌ترین فناوری‌های…

4 روز ago

Heimtextil 2025: گسترش نوآورانه در صنعت فرش و کفپوش

در نمایشگاه Heimtextil 2025، بخش فرش و کفپوش به سطح جدیدی از گسترش و نوآوری…

5 روز ago

درباره رخدادی خوب در هنر فرش ایران

نویسنده:سیامک عیقرلو آری، تیتر این نوشتار درست نوشته شده است و به درستی آن را…

6 روز ago

فناوری در عصر هوش مصنوعی

فناوری‌های نوظهور و هوش مصنوعی با وجود همه اثرات مثبت و غیرقابل انکاری که برای…

6 روز ago

ایتما آسیا ۲۰۲۴؛ بررسی حضور پررنگ چینی‌ها و چالش‌های صنعت نساجی ایران (ویدیو)

ایتما آسیا ۲۰۲۴ فرصتی برای نمایش پیشرفت‌های چشمگیر صنعت نساجی چین بود، جایی که شرکت‌های…

1 هفته ago