عقب نشینی قالیباف‌ها از کارگاه به خانه‌

 

رئیس اداره فرش سازمان صنعت، معدن و تجارت استان همدان با بیان اینکه تنها یک کارگاه متمرکز قالیبافی در استان وجود دارد، گفت: تنها در صورتی می‌توانیم از کارگاه‌های بزرگ قالیبافی در استان استفاده کنیم که سفارش کلان داشته باشیم.

احمد علی‌بابایی در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) منطقه همدان با تأکید براینکه قالیبافی به عنوان یک شغل خانگی باید حفظ شود، اظهار کرد: در گذشته به علت سفارش بالا و تمایل زیاد برای خرید فرش ایرانی قالیبافی شغل اصلی مردان به‌شمار می‌رفت اما امروزه کمتر مردی قالیبافی انجام می‌دهد.

وی تصریح کرد: امروز زنان خانه‌دار به قالیبافی به عنوان شغل خانگی و هنر گرایش دارند ضمن اینکه از نظر بهداشتی هم توصیه نمی‌شود زنان طبق قانون کار به مدت طولانی پای دار قالی بنشینند. براین اساس به قالیبافی به عنوان یک شغل خانگی نگاه می‌کنیم تا زنان در منزل علاوه برانجام امور منزل، به این هنر و صنعت بپردازند.

وی افزود: در صورتی‌که سفارش‌پذیری فرش صورت بگیرد و مردان به عنوان شغل پایدار و درآمدزا به این حرفه ورود پیدا کنند می‌توان از کارگاه قالیبافی بهره‌مند شد.

۱۰۷ واحد پشتیبان فرش در استان همدان فعالیت دارند

علی‌بابایی با اشاره به اینکه در استان همدان تنها یک کارگاه متمرکز قالیبافی وجود دارد، اظهار داشت: در استان همدان تنها یک کارگاه قالیبافی در بخش “شیرین‌سو” شهرستان کبودراهنگ وجود دارد.

رئیس اداره فرش اظهار کرد: ۱۰۷ واحد پشتیبان فرش در استان همدان فعالیت دارند که هر واحد ۲۰ بافنده را مدیریت می‌کنند که در واقع این واحدهای پشتیبان حکم کارگاه‌های قالیبافی را دارند به‌طوریکه این واحدها مواد اولیه و تمامی امکانات مورد نیاز قالیبافی را در اختیار بافندگان خانگی قرار می‌دهند و می‌توان گفت به صورت شبکه‌ای قالیبافی می‌کنند.

وی با بیان اینکه هفت تعاونی فرش در استان وجود دارد، خاطرنشان کرد: در حال حاضر گرایش به سمت تولید فرش‌های ریزبافت و تابلو فرش در بین تولیدکنندگان زیاد شده چرا که در سال‌های اخیر سفارش بافت اینگونه فرش‌ها افزایش داشته است.

بافت ۵۰ هزار متر فرش دستباف در استان همدان

علی‌بابایی از بافت ۵۰ هزار متر فرش دستباف در استان همدان طی سال گذشته خبر داد و گفت: امروز در مدیریت فرش چالش بزرگی در کشور به‌وجود آمده به‌طوریکه مرکز ملی ایران وابسته به وزارت بازرگانی از سال ۸۲ مدیریت فرش کشور را به عهده گرفته است اما صدور کارت شناسایی قالیبافی و پروانه کسب توسط اتحادیه‌های صنفی انجام می‌شود و این اتحادیه صرفا صدور کارت شناسایی و پروانه کسب را به عهده دارد و در تولید نقشی ندارد.

اداره فرش باید منحل شود اگر …

وی با اشاره به ضعف قانونی موجود در این زمینه، ادامه داد: این ضعف قانونی و ساختاری باید اصلاح شود به‌طوریکه اگر اتحادیه صنفی وظیفه مدیریت فرش را دارد، تمام تشکل‌ها نیز باید زیرنظر این اتحادیه‌ نظارت شود که در این صورت اداره فرش باید منحل شود!

رئیس اداره فرش بیان کرد: اگر نگاه ویژه به این هنر و صنعت داشته باشیم باید تمام امورات فرش به مرکز ملی فرش ایران داده شود که در این صورت نگاه کشور به فرش طور دیگری خواهد شد.

وی با تأکید براینکه جایگاه فرش باید به عنوان سرآمد صنایع شناخته شود، تصریح کرد: فرش به عنوان صنعتی است که می‌تواند نرخ بیکاری را کاهش داده و بسیاری از مشکلات اجتماعی را برطرف کند بنابراین نگاه دولت به فرش باید تغییر کند و حتی سازمان صنایع دستی کشور فرش به عنوان اولویت اول شناخته شود که این مسأله نیازمند کار کارشناسی در بدنه دولت و اصلاح قانون است چرا که فرش توسط هفت، هشت دستگاه بخش دولتی و خصوصی مدیریت می‌شود که درست نیست.

بهنام قاسمی

فارغ التحصیل رشته تکنولوژی نساجی

Recent Posts

شماره ۹۰ مجله نساجی کهن ویژه نامه آبان ماه منتشر شد

تبلیغات روی جلد: کاوان شیمی فهرست مطالب شماره 90 مجله نساجی کهن نمایشگاه پیشرفته‌ترین فناوری‌های…

3 روز ago

Heimtextil 2025: گسترش نوآورانه در صنعت فرش و کفپوش

در نمایشگاه Heimtextil 2025، بخش فرش و کفپوش به سطح جدیدی از گسترش و نوآوری…

4 روز ago

درباره رخدادی خوب در هنر فرش ایران

نویسنده:سیامک عیقرلو آری، تیتر این نوشتار درست نوشته شده است و به درستی آن را…

5 روز ago

فناوری در عصر هوش مصنوعی

فناوری‌های نوظهور و هوش مصنوعی با وجود همه اثرات مثبت و غیرقابل انکاری که برای…

5 روز ago

ایتما آسیا ۲۰۲۴؛ بررسی حضور پررنگ چینی‌ها و چالش‌های صنعت نساجی ایران (ویدیو)

ایتما آسیا ۲۰۲۴ فرصتی برای نمایش پیشرفت‌های چشمگیر صنعت نساجی چین بود، جایی که شرکت‌های…

1 هفته ago

مزایا ومعایب شرکت های دانش بنیان

شرکت‌های دانش‌بنیان در ایران به شرکت‌هایی اطلاق می‌شود که بر پایه دانش و فناوری‌های نوین…

2 هفته ago