فرش بیجار، سوغات فراموش شده کردستان

به گزارش شبکه اطلاع رسانی دانا، روزگاری فرش پولادین بیجار این هنر دست ظریفکاران فرش باف بیجاری ، در میان سایر فرش های ایران و جهان ارزش و اعتباری داشت و خودش به تنهایی زینت کاخ ها و منازل بود. هنر دستی که پول حاصل از فروش آن برکت اکثر سفره های خانواده های بیجاری بود.

در زمانهای نه چندان دور اقتصاد منطقه گروس که شهر بیجار مرکز آن بود متکی به کشاورزی ، دامپروری ، و هنر قالی بافی بود، هنر بافت قالی در این دیار ، دارای پیشینه دیرنیه ای است که به سال ۱۲۶۶ ه. ق باز می گردد و وجود قالی های قدیمی تاریخی خارج از کشور ایران سند محکمی برای درخشش این هنر است.

فرش پولادین بیجار، وسیله ای برای نمایش گذاشتن هنر طراحان و نقاشان برجسته این هنر است که با رنگ آمیزی بی بدیل خود و چیدن نقطه های که طرحهای آن از طبیعت بکر گرفته شده است می باشد.

فرش بیجار که به سوغات و افتخار بام ایران شهرت یافته است ، بافته شده دست بافندگان ماهری است که با آمیخته کردن هنر و احساس و همکاری چشم و دل و دست سرانگشتان خود آنچنان گره های ظریف و دل ربایی و در عین حال دارای استحکام بر تار و پود این چله نقش می زنند که ظرافت و زیبایی آن واستحکامش موجب شهرت جهانی فرش بیجار گردید.

فرش بیجار ، از فرش های است که شهرت جهانی خاصی برخوردار می باشد و هر ایرانی برای یکبار هم شده است نام آن را شنیده و آن را با تمامی زیبایی و داشتن نقشه های بی نظیر دوست دارند، علاوه برآن در خارج از کشور نیز افرادی هستند که از خریداران فرش بیجار هستند و علاقه وافری به آن دارند از جمله بازارهای فرانسه و آلمان.

طرح های مشهور قالی بیجار از قبیل اسلیمی ، دهن اژدر ، گل فرنگ ، شاه عباسی ، ربعی ، دار و گل و انواع ماهی در هم ، ماهی افشار ، ماهی میرک ، هنر دست استادان مشهوری مانند علی اصغر لک و قدرت الله گیچلو است که توانسته اند هنر خویش را به وسیله قلم و رنگ طبیعی بر روی کاغذهای بزرگ ارزانی دارند تا که بافندگان ماهر بیجاری با استفاده از این طرح ها و کمک سرانگشتان خود بتوانند فرش های ماندگار بیجار را ببافند.

در گذشته تمامی مصالح و ابزار کار فرش بافی در بیجار اعم از طراحی ، نقاشی ، چله اندازی یا برپاکردن دار قالی و تهیه خامه و تار و پود و رنگرزی آنها توسط خود اساتید بیجاری انجام می گرفت و خود طراحان از افرادی بودند که بافندگان را از همان ابتداء تا پائین آوردن قالی بافته شده از دار راهنمایی و کمک می کردند تا این فرش و هنر دست بافنده بیجاری بدون کمترین نقص و خسارت پائین بیاید و به بازار عرضه شود.

اما امروزه دیگر سراغی از رونق قبلی فرش بیجار ، فرشی که نگین خانه های بیجاری و موزه فرش ایران بود نیست ، دیگر نقاشان و طراحان برجسته به دلیل کسادی رونق بازار داخلی و خارجی و وجود رنگهای شیمایی غیر ثابت به جای رنگهای گیاهی و سنتی وجود طراحانی که فقط کپی ناشیانه ای از طرح و نقشه استادان قبلی را به دلیل عدم توانائی و نداشتن سلیقه ارائه می دهند، نمی توانن مانند سابق به فعالیت خود ادامه دهند.

بهنام قاسمی

فارغ التحصیل رشته تکنولوژی نساجی

Recent Posts

شماره ۹۰ مجله نساجی کهن ویژه نامه آبان ماه منتشر شد

تبلیغات روی جلد: کاوان شیمی فهرست مطالب شماره 90 مجله نساجی کهن نمایشگاه پیشرفته‌ترین فناوری‌های…

4 روز ago

Heimtextil 2025: گسترش نوآورانه در صنعت فرش و کفپوش

در نمایشگاه Heimtextil 2025، بخش فرش و کفپوش به سطح جدیدی از گسترش و نوآوری…

5 روز ago

درباره رخدادی خوب در هنر فرش ایران

نویسنده:سیامک عیقرلو آری، تیتر این نوشتار درست نوشته شده است و به درستی آن را…

6 روز ago

فناوری در عصر هوش مصنوعی

فناوری‌های نوظهور و هوش مصنوعی با وجود همه اثرات مثبت و غیرقابل انکاری که برای…

6 روز ago

ایتما آسیا ۲۰۲۴؛ بررسی حضور پررنگ چینی‌ها و چالش‌های صنعت نساجی ایران (ویدیو)

ایتما آسیا ۲۰۲۴ فرصتی برای نمایش پیشرفت‌های چشمگیر صنعت نساجی چین بود، جایی که شرکت‌های…

1 هفته ago

مزایا ومعایب شرکت های دانش بنیان

شرکت‌های دانش‌بنیان در ایران به شرکت‌هایی اطلاق می‌شود که بر پایه دانش و فناوری‌های نوین…

2 هفته ago