معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری گفت: با توجه به اینکه در سالهای گذشته موزه فرش از وضعیت مناسبی برخوردار نبوده، یکی از اولویتهای میراث فرهنگی به ساماندهی این موزه اختصاص داده شده و براساس برنامهریزیهای صورت گرفته، موزه فرش باید در ۶ ماه آینده متحول شود.
محمد حسن طالبیان با اشاره به وضعیت نابسامان موزه فرش، تداوم سنت و خلاقیت ذات میراث فرهنگی دانست و از تحول موزه فرش در ۶ ماه آینده خبر داد.
وی که صبح امروز (۱۰ خرداد) در آیین بزرگداشت و رونمایی از سند ثبت قالی ریزبافت عمواوغلی در فهرست آثار ملی در موزه فرش ایران سخن میگفت، با مروری بر خلاقیت و نبوغ برادران عمواوغلی در هنر قالی بافی ایران اظهار کرد: در حالی بحث کپی و بازبافی فرش و قالی تبدیل به یکی از دغدغههای کارشناسان شده و به شدت در جامعه رواج پیدا کرده است که در گذشته این اتفاق هیچ گاه رخ نمیداد.
وی افزود: در گذشته مردم به ارزشها احترام میگذاشتند و تلاش برای خلق هنر و آفرینش تازه داشتند.
معاون میراث فرهنگی با اشاره به اینکه تداوم سنت و خلاقیت ذات میراث فرهنگی است، تاکید کرد: اگر به همهی آثار ایرانی و میراث فرهنگی کشور نگاهی بیاندازید، خواهید دید که هیچ یک از آثار شبیه به یکدیگر نیستند، با اینکه برخی تصور میکنند که باغهای ایران شبیه یکدیگرند، اما هیچ باغ ایرانی را پیدا نخواهید کرد که به یکدیگر شباهت داشته باشند.
او افزود: هنرمندان در گذشته پا بر پلههای فرهنگی میگذاشتند و با احترام به گذشته خود و اتصال به ریشههای تاریخی دست به آفرینشی تازه میزدند، به همین دلیل ما شاهد هنرآفرینی در آن دوره هستیم.
طالبیان با اشاره به اینکه هم اکنون نیز معنای میراث فرهنگی تغییر یافته، به منظرهای فرهنگی تاکید کرد و ادامه داد: امروز دیگر موضوع ما فقط محوطههای باستانی نیست، امروز خلاقیتی مهم است که به تاریخ وصل باشد. درحال حاضر سایتهای تاریخی ما با منظرهای فرهنگی که شامل طبیعت منطقه و آیینهایی که در پیرامون آن ها وجود دارد اهمیت دارد.
او همچنین به وضعیت نابسامان موزه فرش اشاره کرد و افزود: از آنجایی که دولت در این چند سال با کمبود بودجه مواجه شد، ما نتوانستیم اعتبارات کافی را در اختیار موزه ملی فرش بگذاریم. موزهای که از سالهای گذشته با مشکلات بسیاری مواجه است.
طالبیان تاکید کرد: زمانی که وضعیت دولت در سالهای گذشته خوب بود، توجهی به میراث فرهنگی نشد و زمانی که توجه وجود داشت اعتباری نبود. اما درحال حاضر با حمایت و برنامهریزیهای انجام شده، قرار است در ۶ ماه آینده موزه فرش به عنوان نگین موزههای کشور دچار تحول شود.
او اضافه کرد: درحال حاضر محتوای موزه ها از شرایط فیزیکی آنها جدا نیست و این مقوله باید به موازات یکدیگر رشد کنند.
فرش متاع اقتصادی نیست، سفیر فرهنگی ایران است
محمدرضا کارگر، مدیرکل اداره موزههای کشور نیز با اشاره به اینکه به فرش نباید صرفا به عنوان متاع و کالای اقتصادی نگاه شود در جمع کارشناسان و مسئولان حوزه فرش اعلام کرد: فرش ایرانی سفیر فرهنگی کشور است. اگر این هنر ایرانی دچار رکود شود، ایران سفرای فرهنگی خود را از دست میدهد.
وی با اشاره به شعار امسال ایکوم جهانی، «موزهها و چشماندازهای فرهنگی» گفت: با توجه به اینکه شعار امسال ایکوم جهانی موزهها و منظرهای فرهنگی است، لازم است که به این شعار در ابعاد وسیعتر نگاه شود و هنر فرش را در قالب فرش عمواوغلی بشناسیم.
او گفت: امروز دیگر ما شاهد خلق آثار هنری مانند «گنبد شیخ لطفالله»، سفالهای زرینفام و دیگر آثار هنری نیستیم. این در حالیست که ارتباطات و رشد علم و دانش کار هنرمند را سهلتر کرده است.
«کارگر» با بیان این مطلب که جامعه امروز دیگر زایش ندارد و دچار ناباروری شده است ادامه داد: هنر در مقایسه با دورههای گذشته نیز دیگر زایش ندارد، بنابراین لازم است شرایط اجتماعی در دورههای مختلف تاریخی، نگاه به هنر هنرمند و تجلیل از هنرمند مورد بررسی قرار گیرد. در این میان نیز میراث فرهنگی رسالت سنگینی را به عهده دارد.
به گفته وی، فرش «عمواوغلی» ثروتهای اجتماعی ما به شمار میروند و لازم است که ما از آنها و هنری که خلق کردهاند، تجلیل کنیم چون تجلیل از گذشته و تاریخ است.
«کارگر» با بیان اینکه فرشها بزرگترین پشتیبان و سفرای فرهنگی کشور هستند، ادامه داد: در حال حاضر فرش بزرگترین پشتیبان کشور به شمار میروند و باید به آن به چشم سفیر فرهنگی نگاه شود. در غیر اینصورت اگر به فرش صرفا به عنوان یک متاع اقتصادی بنگریم سفرای فرهنگی خود را از دست دادهایم.
روز اول نمایشگاه فرش و کفپوش استانبول (CFE) نقطه عطفی مهم در صنعت جهانی فرش…
سال ۲۰۲۵ نویدبخش سالی پر از فرصتها و چالشهای جدید برای صنعت فرش و کفپوش…
صنعت نساجی و ماشینآلات در کشورهای فرانسه، آلمان، ایتالیا و اسپانیا با چالشهای منحصربهفردی مواجه…
رئیس انجمن صنعتگران ماشینآلات نساجی ترکیه (تِمْساد)، آدل نالبانت، اعلام کرد: "بخش ما که در…
سه عضو انجمن صنایع نساجی ایران در میزگرد بررسی مشکلات صنعت نساجی از رانت واردات…
رمضان کایا، رئیس مشترک انجمن تولیدکنندگان پوشاک ترکیه (TGSD) اظهار داشت که پوشاک از جمله…