به گفته وزیرنفت، اوراق سلف نفتی به عنوان یک سرمایه گذاری مطمئن و سودآور به زودی منتشر خواهد شد.
رستم قاسمی در جمع خبرنگاران اظهار کرد: مصوبه انتشار اوراق سلف نفتی دو هفته پیش در دولت صادر شده است و این اوراق به زودی منتشر خواهد شد.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران نیز پیش از این از برنامه ریزی برای فروش نفت خام به مردم در قالب انتشار اوراق سلف نفتی خبر داده بود.
احمد قلعه بانی تصریح کرده بود: فروش اوراق بهادار سلف نفتی به عنوان ابزاری کارآمد و موثر در صنعت نفت تعریف شده و قرار است با اجرای این روش، سرمایه کلان و جزء افراد حقیقی و حقوقی در این صنعت به کار گرفته شود.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران تامین سرمایه از محل فروش اوراق بهادار سلف نفتی یا صکوک سلف نفتی را به عنوان ابزار عملیاتی برای تامین مالی پروژه های جدید و توسعه طرح های نفتی اعلام و تصریح کرد: با استفاده از این روش، مردم می توانند در تولید و استخراج نفت سرمایه گذاری کنند و سود قابل توجهی نصیب آنها شود.
این درحالی است که پیش از این نحوه محاسبه سود این اوراق در سه نماد و شیوه جداگانه منتشر شده بود. براساس این گزارش، این سه نماد همزمان اما به صورت مستقل از هم اجرایی خواهند شد.
بر اساس گفته مسئولان نفتی به احتمال زیاد در مرحله نخست ۵ میلیارد دلار اوراق سلف موازی نفتی منتشر و در بورس عرضه خواهد شد.
نماد اول: دلار بر مبنای دلار و سود ارزی ۱۰ تا ۱۵ درصدی
بر اساس این گزارش نماد اول انتشار و معامله این اوراق به صورت ارزی (دلاری) و بر پایه دلار انجام خواهد شد. به این معنی که به عنوان مثال اگر قیمت امروز نفت ۱۰۰ دلار باشد، این اوراق به قیمت ۱۰۰ دلار پیش فروش خواهد شد. طی ۴ سال آینده اختیار فروش به خریدار به قیمت ۱۴۰ دلار به ازای هر بشکه نفت خام داده شده است. از این اختیار به عنوان Embedded put option یاد میشود به این معنا که اگر در سر رسید ۴ ساله قیمت نفت کمتر از ۱۴۰ دلار باشد خریدار حق دارد آن را به شرکت نفت بفروشد و شرکت نفت نیز موظف است به قیمت ۱۴۰ دلار این اوراق را از خریدار بخرد.
در برابر این کف قیمتی، یک سقف ۱۶۰ دلاری نیز وجود دارد که برای آن یک Embedded call option گذاشته شده است به این معنا که اگر قیمت نفت در سر رسید چهار ساله به بیش از ۱۶۰ دلار رسید شرکت ملی نفت حق دارد این اوراق را از خریدار با قیمت ۱۶۰ دلار به ازای هر بشکه نفت بخرد.
بنابراین اگر کف ۱۴۰ دلاری قیمت را در نظر بگیریم، این اوراق سالی ۱۰ درصد سود ارزی خواهد داشت و در سقف ۱۶۰ دلاری قیمت نیز این اوراق سالانه ۱۵ درصد سود خواهد داشت.
این ابزار روی نماد دلاری لااقل سالانه ۱۰ درصد سود میدند و ظرفیت سود سالانه ۱۵ درصدی را نیز دارد که به قیمت نفت در زمان سررسید بستگی دارد. سود حاصل از نوسان قیمت نفت بین کف و سقف نیز متعلق به خریدار خواهد بود.
در سررسید خریدار میتواند هر یک از گزینههای تسویه نقدی یا تسویه فیزیکی و دریافت نفت را انتخاب کند. تسویه فیزیکی و تسویه نقدی تنها در سررسید چهار ساله ممکن است. برای تسویه فیزیکی و دریافت نفت نیز شرایطی قرار داده شده است که یکی از آن شرایط خریداری محمولههای Cargosize مثلا به اندازه یک میلیون بشکه است که ظرفیت یک نفتکش را شامل شود.
نماد دوم: ریال بر مبنای دلار و سود ناشی از تغییرات نرخ ارز علاوه بر سود نماد اول
در نماد دوم معاملات اوراق سلف نفتی باز هم مبنا دلار است اما معاملات با ریال انجام میشود به این معنا که ارزش ریالی هر بشکه نفت بر مبنای قیمت آزاد دلار مورد محاسبه قرار میگیرد. به عنوان مثال خریدار هر بشکه نفت ۱۰۰ دلاری را با دلار ۱۳۰۰ تومانی، ۱۳۰.۰۰۰ هزار تومانی خریداری میکند و در زمان سررسید قیمت روز نفت یعنی مثلا نفت ۱۴۰ دلاری با قیمت روز دلار مورد محاسبه قرار میگیرد و به صورت ریالی به خریدار اوراق پرداخت می شود. در این روش به جز رشد حداقل ۱۰ درصدی قیمت بر پایه دلار، تغییرات نرخ دلار نسبت به ریال نیز میتواند به عنوان سود اضافه خریدار مورد محاسبه قرار بگیرد.
در این نماد و همچنین نماد سوم، بقیه شرایط از جمله نحوه تسویه و سقف و کف قیمت نفت دقیقا مشابه همان نماد اول است.
نماد سوم: ریال بر مبنای ریال و سود ۲۰ تا ۲۵ درصدی
بر اساس این گزارش علاوه بر دو نماد پیشین، نماد سومی نیز وجود دارد که همه چیز در آن بر اساس ریال مورد محاسبه قرار میگیرد. در این نماد، سقف و کف سود ۱۰ و ۱۵ درصدی نماد دلاری، در نماد ریالی به ۲۰ و ۲۵ درصد افزایش مییابد.
در این روش خریدار، هر بشکه نفت را بر اساس قیمت نفت و دلار امروز مثلا ۱۳۰ هزار تومان خریداری خواهد کرد و در سررسید با فرض حداقل ۲۰ درصدی سود سالانه، در ۱.۸ ضرب و به خریدار بازگردانده خواهد شد. در این نماد این پتانسیل نیز وجود دارد که با رسیدن قیمت نفت به ۱۶۰ دلار، برای دریافت سود حداکثر ۲۵ درصدی، رقم خریداری شده در ۲ نیز ضرب شود که طبعا نوسان نرخ سود در میان این کف و سقف به قیمت روز نفت بستگی خواهد داشت.
بر اساس این گزارش در حال حاضر آییننامههای هر یک از این نمادها در حال نهایی شدن در بورس است و بر خلاف بعضی اظهارنظرهای عجولانه و غیر کارشناسی به نظر میرسد سود این اوراق حتی با فرض عدم تغییر ارزش ریال نسبت به دلار نسبت به سود سپردهگذاریهای بانکی بسیار بالاتر باشد.
به علاوه، انتشار و خرید این اوراق مزیت دیگری بر سپردهگذاری بانکی در اقتصاد ملی خواهد داشت مبنی بر اینکه نقدینگی کلان موجود در اقتصادی را مستقیما به سوی سرمایهگذاری در صنعت راهبردی نفت و گاز ایران خواهد برد و از اختصاص این نقدینگی توسط بانکها به طرحهای فاقد ارزیابی واقعی اقتصادی جلوگیری خواهد کرد.
در واقع انتشار این اوراق یک نوآوری برای تامین منابع لازم برای سرمایهگذاری در طرحهای اولویت دار صنعت نفت محسوب میشود.
روز اول نمایشگاه فرش و کفپوش استانبول (CFE) نقطه عطفی مهم در صنعت جهانی فرش…
سال ۲۰۲۵ نویدبخش سالی پر از فرصتها و چالشهای جدید برای صنعت فرش و کفپوش…
صنعت نساجی و ماشینآلات در کشورهای فرانسه، آلمان، ایتالیا و اسپانیا با چالشهای منحصربهفردی مواجه…
رئیس انجمن صنعتگران ماشینآلات نساجی ترکیه (تِمْساد)، آدل نالبانت، اعلام کرد: "بخش ما که در…
سه عضو انجمن صنایع نساجی ایران در میزگرد بررسی مشکلات صنعت نساجی از رانت واردات…
رمضان کایا، رئیس مشترک انجمن تولیدکنندگان پوشاک ترکیه (TGSD) اظهار داشت که پوشاک از جمله…