در دنیایی زندگی میکنیم که تغییر رکن اصلی آن محسوب میشود. هر روزه شاهد تغییراتی در زمینههای مختلف صنعت نساجی و فرش ماشینی در بخش های ریسندگی، بافندگی، چاپ و تکمیل، ادغام پروسه های مختلف تولیدی و… هستیم. با کمی جست وجو میتوان دریافت که تمام این تغییرات دارای دو رکن اصلی هستند. رکن اول سرعت تغییرات و رکن دوم دانش است. توجه به بازارهای جهانی و صادراتی نشان میدهد سرعت بالای تغییرات یک مزیت رقابتی برای سازمانهای تولیدی و خدماتی محسوب میشود. در این شرایط هر سازمانی که بتواند در کوتاهترین زمان عکسالعمل مناسبی در قبال تغییرات بازار داشته باشد و خود را با شرایط وفق دهد دارای یک مزیت رقابتی منحصربهفرد نسبت به رقبا است. مثال آشکار آن نمایشگاه های نساجی بزرگ دنیا در بخش محصولات تمام شده و یا ماشین آلات هستند. شاید تا چند سال پیش در بخش ماشین آلات نساجی باید ۴ سال صبر می کردیم تا یک تکنولوژی جدید معرفی شود اما در حال حاضر سرعت رشد تکنولوژی این مرزها را شکسته و هرچند ماه یکبار شاهد یک نوآوری جدید و تکنولوژی جدید در جهت سهل کردن پروسه تولید، افزایش سرعت تولیدات، بهره وری بالاتر و مصرف انرژی کمتر، پاسخ گویی سریع تر به مشتری و … هستیم و جالب این اینکه این تغییرات و پیشرفتها گاها طیف وسیعی از سایر بخش های وابسته را نیز تحت الشعاع قرار می دهد و بسیاری از سرمایه گذاری ها را در آینده بی معنی و یا معنی دار می کند.
همچنین بهرهگیری از دانش بهعنوان رکن دوم تغییرات اثر شگرفی در محصولات تولیدی و ارائه خدمات گذاشته است. تولیدات دانشمحور، خدمات دانشمحور، و استفاده از تکنولوژیهای جدید و بهرهگیری از آنها سبب کاهش خطا و اتلافها و افزایش بهرهوری سازمانی شده است. سرعت رشد علم و دانش به لطف کامپیوترها و هوش مصنوعی آنقدر زیاد شده است که شاید بتوان واقعا ره صد ساله را یک شبه رفت و بسیاری از ناممکن ها را ممکن کرد.
در راستای این تغییرات عظیم، موضوع توسعه جایگاه ویژهای در صنعت و اقتصاد دارد. با توجه به تغییر سلایق بازار و مشتریان و همچنین تنوع محصولات وارداتی، توسعه محصولات رقابتپذیر با رویکرد صادرات و ارزشآفرینی از مهمترین اقدامات در شرایط کنونی است. توسعه محصول و خدمات بهعنوان راهکاری برای خلق محصولات جدید بهمنظور حفظ بازارهای فعلی، جذب بازارهای جدید و تولید ثروت صورت میگیرد. هر روزه پیشرفتهای صنعتی سازمانهای تولیدی بینالمللی را شاهد هستیم و نفوذی که با استراتژیهای مختلف در بازارهای کشورهای در حال توسعه اجرا میکنند. با مطالعه تاریخچه انقلابهای صنعتی گذشته به این نکته میرسیم که این انقلابها همیشه تحولات عظیمی را در صنعت، تولید و بهطور کلی در زندگی روزمره مردم دنیا پدید آوردهاند.
به طور مثال در صنعت فرش ماشینی در ده سال گذشته به وضوح پیشرفت تکنولوژی های بافت فرش ماشینی و افزایش تراکم و البته شبیه شدن فرش ماشینی به دستباف را شاهد بوده ایم. به طبع این پیشرفت ها مجبور به تولید نخ های بسیار ظریف تر شدیم. همچنین جایگزینی نخ های فرش پلی استر و نایلون به جای نخ های فرش اکریلیک و پلی پروپیلن به دلیل بازیافت پذیری بالاتر این الیاف تحولاتی مهم می باشد . اما در این بین مهمترین و اساسی ترین چالش و پیشرفتی که در حال متحول کردن صنعت نساجی است و مثل خواب و رویا در حال تحقق بسیاری از آرزوهای تولیدکنندگان در صنعت نساجی است همان تکنولوژی های چاپ دیجیتال هستند که به سرعت در حال رشد و نمو هستند و همه مرزها را می شکنند.
طبق نظر کارشناسان و محققان تغییرات پیشرو، بسیار عظیم هستند و بیش از قبل دنیای کسب وکار و صنعت نساجی و فرش را دچار تحول خواهند کرد. تکنولوژی هوش مصنوعی طی سالهای اخیر در کانون توجه مهندسان شرکتهای بزرگ و کوچک دنیا قرار گرفته و بیشتر از گذشته دستگاهها و ماشینآلات از هوش مصنوعی استفاده خواهند کرد و بعید نیست به زودی شاهد گسترش هوش مصنوعی در سایر محصولات نساجی باشیم چرا که همانطور که می دانید صنعت پوشاک و لباس بسیار با هوش مصنوعی سازگاری پیدا کرده و پروژه های بسیاری در سراسر جهان برروی این مساله همکاری می کنند. با ورود این تکنولوژیهای پیشرفته ساز وکارهای سنتی کسب وکار برهم خورده و تحولات عظیمی را شاهد خواهیم بود .
موفق و پیروز باشید – سردبیر- سرمقاله شماره ۵۰ مجله نساجی کهن
نمایشگاه فرش و کفپوش (2025 CFE) از تاریخ 18 تا 21 دی ماه در مرکز…
شرکت ترکیه ایی Uğurteks Tekstil Makina Parkı با افتخار ارائهدهنده ماشینآلات نساجی دست دوم با…
مهندس قاسم حیدری، کارشناس ارشد تکنولوژی نساجی با توجه به اینکه ماشین آلات خط تولید…
سید شجاعالدین امامی رئوف، دبیر انجمن صنایع نساجی ایران، بیان کرد: برنامه هفتم توسعه در…
ابراهیم شیخ، معاون صنایع عمومی وزارت صنعت، معدن و تجارت، اعلام کرد: در هشتماهه نخست…
دكتر محمد ميرجليلي: مدير نمایشگاه نساجی و پوشاک استان یزد و مدیرعامل شركت مهندسي تحقيقاتي…