Categories: اخبار نساجی

قیمت کالاهای صادراتی ۱۸ درصد بالا رفت/چین اولین شریک تجاری ایران

 

در ۱۰ ماهه سال گذشته، قیمت هر تن کالای صادراتی ۱۸.۶ درصد افزایش یافت و از ۳۹۳ دلار به ۴۶۶ دلار رسید، درحالی که قیمت هر تن کالای وارداتی از هزار و ۴۷۳ دلار به هزار و ۲۷۰ دلار کاهش یافت که حکایت از کاهش ۱۳.۸ درصدی ارزش کالاهای وارداتی دارد.

به گزارش ایسنا، یکی از مهمترین مشکلات کشورهای توسعه نیافته که آثارهای منفی در ساختارهای اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی می گذارد و حتی آنان را به سمت وابستگی بیشتر می شکاند، تک محصولی بودن و دلبستگی اقتصاد آنها به صدور مواد خام و اولیه است و کشوری که اقتصادش بر محور تک محصولی هدایت شود در تحولات اقتصادی و سیاسی با بحران‌های اقتصادی بیشتر مواجه شده و درجه ریسک پذیری این کشور در بحران‌ها بیشتر خواهد بود.

اما یکی از ویژگی‌های اقتصاد کشور ما نیز تک محصولی بودن آن و اتکای شدید بر صادرات نفت خام است که با توجه به شرایط بی ثبات سیاسی و بین المللی و درنتیجه افت و خیز در تولید، صادرات و درآمد آن موجب مشکلات در همه بخش‌های کشور مخصوصا بخش اقتصادی کشور می شود؛ به طوری که کاهش قیمت نفت به عنوان اصلی ترین منبع درآمد دولت بسیاری از سیاست‌ها و برنامه‌ها را با تعویق همراه می سازد لذا رهایی از اقتصاد تک محصولی مردم وابستگی به نفت از طریق توسعه صادرات غیر نفتی یک استراتژی مهم در توسعه کشور محسوب می شود که همواره در برنامه های توسعه اقتصادی و سیاست گذاری‌ها مورد تاکید قرار گرفته است.

ظرفیت‌های ایران در صادرات غیرنفتی

در حال حاضر سهم ایران از تجارت جهانی بسیار ناچیز است ایران درحالی که با بیش از ۸۰ میلیون نفر جمعیت (۱.۰۹ درصد جمعیت جهان) رتبه ۱۹ جمعیت جهان را در اختیار دارد اما با ۶۱ میلیارد دلار صادرات رتبه ۵۳ جهان را دارد و علیرغم وجود ظرفیت‌های مناسب در داخل کشور ایران نمی تواند به عنوان بازیگر تاثیرگذار در اقتصاد بین الملل عمل کند؛ به طوری که در صادرات کالاهای غیر نفتی از بسیاری از کشورهای در حال وسعه نیز عقب تر است و ترکیه رتبه ۳۰، ویتنام ۳۴، نیجریه ۳۸، قزاقستان ۴۳‌،آنگولا ۴۹ و الجزایر رتبه ۵۱ جهانی را در صادرات دارند.

۶۴ درصد واردات، کالاهای واسطه‌ای بودند

اما بررسی آمار ۱۰ ماهه تجارت کشور نشان می‌دهد که ۶۴ درصد از ارزش واردات انجام شده را کالاهای واسطه ای به میزان ۳۰ میلیون و ۲۲۷ هزار تن و ارزش ۲۸ میلیارد و پنج میلیون دلار تشکیل داده است که این سهم در مورد کالاهای مصرفی ۱۰ درصد بوده است.

به عبارت دیگر میزان کالای مصرفی وارد شده در ۱۰ ماهه پارسال یک میلیون و ۷۶۳ هزار تن به ارزش چهار میلیارد و ۳۶۸ میلیون دلار بوده که این آمار نشان می دهد نگرانی‌هایی که همواره از مصرفی شدن کشور کشور و وابستگی به واردات عنوان می شود چندان محلی از اعراب ندارد که با وارد کردن کالاهای واسطه ای و سرمایه ای که حجمی به مراتب بیشتر از کالاهای مصرفی دارد به بخش تولیدی کشور صدمه ای وارد نمی شود.

رشد ۲۴ درصدی صادرات غیر نفتی نسبت به سال گذشته

صادرات کالا و میعانات گازی در ۱۰ ماهه پارسال با ارزش ۴۲ میلیارد و ۶۵۳ میلیون دلار و وزن ۸۱ میلیون و ۹۶۸ هزار تن رشد ارزشی ۲۴ درصدی را نسبت به ۱۰ ماهه سال قبل از آن تجربه کرد. این درحالی است که مجموع صادرات کالا و خدمات در ۱۰ ماهه سال گذشته به ۵۲ میلیارد و ۹۴ میلیون دلار رسید و در این مدت واردات کالا نیز ۳۴ میلیون و ۳۸۰ هزار تن به ارزش ۴۳ میلیارد و ۶۷۷ میلیون دلار بود که نسبت به مدت مشابه سال قبل از آن ۱۵ درصد رشد داشته است.

روند رو به رشد صادرات غیر نفتی نسبت به واردات

ایران همواره در سال های گذشته شاهد افزایش نسبت صادرات غیر نفتی به واردات بود؛ طبق آمار گمرک در حالی که نسبت صادرات غیر نفتی به واردات بدون احتساب میعانات گازی در سال ۱۳۸۹ معادل ۰.۴۱ درصد بود این نسبت در ۱۰ ماهه سال گذشته به ۰.۷ درصد رسید و بررسی آمارها از سال ۱۳۸۴ تا سال ۱۳۹۳ نیز نشان می دهد این رشد هر سال وجود داشته و نسبت صادرات به واردات از ۰.۲۸ درصد به ۰.۷ درصد کنونی رسیده است. اما در مقابل نسبت واردات به صادرات غیر نفتی طی مدت مورد اشاره کاهش یافته است، درحالی که این نسبت در سال ۱۳۸۴ نیز ۳.۵۹ درصد بوده و در ۱۰ ماهه امسال این نسبت به ۱.۴۳ درصد رسیده است.

باید گفت این نسبت در برنامه چهارم توسعه نیز به طور میانگین به این ترتیب برآورده شده است که ۰.۳۳ درصد نسبت صادرات غیر نفتی بدون احتساب میعانات گازی به واردات، ۰.۴۱ درصد نسبت صادرات غیر نفتی با احتساب میعانات گازی به واردات، ۳.۰۵ درصد نسبت واردات به صادرات غیر نفتی بدون میعانات گازی و ۲.۴۶ درصد نسبت واردات به صادرات غیر نفتی با میعانات گازی بوده است.

میزان صادرات کالا و میعانات گازی

گفتنی است؛ در ۱۰ ماهه پارسال ۸۱ میلیون و ۹۶۸ هزار تن کالا و میعانات گازی به ارزش ۴۲ میلیارد و ۶۵۲ میلیون دلار صادر شد که نسبت به مدت مشابه سال قبل از آن ۲۴ درصد رشد نشان می دهد و صادرات کالا بدون میعانات گازی نیز دراین مدت ۶۵ میلیون و ۴۶۶ هزار تن به ارزش ۲۹ میلیارد و ۴۲۵ میلیون دلار برآورد شده که صادرات آن ۱۴ درصد بیشتر از مدت مشابه سال قبل آن رشد داشته است. همچنین واردات کالا در این مدت ۳۴ میلیون و ۳۸۰ هزار تن به ارزش ۴۳ میلیارد و ۶۷۷ میلیون دلار گزارش شده که این کالاها نیز ۱۵ درصد بیش از ۱۰ ماهه سال ۱۳۹۲ وارد کشور شده است.

پنج مقصد عمده صادراتی در ۱۰ ماهه منتهی به دی سال ۱۳۹۳ به ترتیب چین، عراق، امارات، افغانستان و هند و در بخش واردات به تفکیک پنج کشور اول طرف معامله چین، امارات، کره، ترکیه و هند بوده اند.

بهنام قاسمی

فارغ التحصیل رشته تکنولوژی نساجی

Recent Posts

استقبال عالی از چهارمین دوره نمایشگاه صنایع وابسته فرش ماشینی کاشان(ویدیو)

چهارمین دوره نمایشگاه صنایع وابسته فرش ماشینی کاشان با بازخورد بسیار عالی و به صورت…

2 روز ago

نمایشگاه کاشان فرصتی برای کنار هم قرار گرفتن تولیدکنندگان صنعت فرش ماشینی(ویدیو)

کاشان به عنوان قطب صنعت فرش پتانسیل های خوبی در حوزه توسعه بازار هایی برای…

2 روز ago

کنارهم قرارگرفتن تولیدکنندگان راهی برای رشد وموفقیت صنعت نساجی(ویدیو)

شرکت کامل پتروتک شیمی یک شرکت دانش بنیان است که در زمینه تولید مواد اولیه…

2 روز ago

صنعت پوشاک و منسوجات، تجارت بین الملل و الگویابی صادرات به اروپا

ترجمه و اقتباس، تدوین و تحلیل: ابوالفضل قندچی/ دارای دکترای مهارتی (DBA) عصر جدید تجارت…

3 روز ago

هـدف شـرکت فـرجاد تـوان آسـیا کمک به صنعت فرش ماشینی ایران (ویدیو)

نمایشگاه صنایع وابسته فرش ماشینی باید در سال های آینده قوی تر و موفق تر…

4 روز ago

بـرگزاری نـمایشگاه صنـایع وابـسته فـرش ماشینی موجب رونق این صنعت می شود(ویدیو)

چهارمین نمایشگاه بین المللی صنایع وابسته فرش ماشینی کاشان بعد از ۳سال برگزار شد. این…

4 روز ago