در آگوست ۱۸۸۳گابریل کوکو شانل در شهر کوچک سومور فرانسه متولد شد. او دوران کودکی فقیرانه ای داشت و آموزش سخت گیرانه صومعه را گذراند. مشکلات و سختی های اوایل زندگی، الهام بخش او شد تا زندگی کاملامتفاوتی را به عنوان یک کلاه فروش دنبال کند. خانه مد بسیار معروف فرانسوی با نام Coco در سال ۱۹۰۹ توسط او بنا نهاده شد.
شانل به کمک یکی از طرفداران خود که علاوه بر کمک مالی قابل توجه، ارتباطات اجتماعی وسیعی برای او فراهم کرد، توانست در سال ۱۹۱۳ نخستین فروشگاه خود را در پاریس افتتاح کند. پس از آن با فروش کلاه ها و تاسیس شعبه های دیگری در دیوویل و باریتز، فروشگاه های شانل گسترش یافت و به سرعت لباس های ورزشی و راحتی او موفقیت بسیار زیادی پیدا کرد. بیشتر لباس های شانل از پارچه های کشباف تهیه می شد؛ پارچه ای که انتخاب آن خیلی معمول و عادی نبود. شانل به خاطر موقعیت مالی نامناسب خود در سال های نخست، این پارچه ها را به دلیل قیمت پایین خریداری و استفاده می کرد. ویژگی ها و کیفیت این پارچه باعث شد تا شانل پس از اینکه در کار خود موفق شد و به سودآوری و درآمد بالارسید، باز هم استفاده از آن را ادامه بدهد. این پارچه به خوبی تزیین می شد، تا می خورد و با طرح های شانل که ساده، کاربردی و اغلب الهام گرفته از لباس های مردانه بود (مثل یونیفورم هایی که در زمان شروع جنگ جهانی در سال ۱۹۱۴ رایج بود) مناسب و هماهنگ بود.
هنگامی که در آغاز جنگ جهانی، مشتریان طرفدار مد او پاریس را ترک کردند، بوتیک های شانل در باریتز و دیوویل رشد کرد. شانل به عنوان یک زن به خود افتخار و مباهات می کرد که برای سایر زنان طراحی می کند. او در سال ۱۹۱۹، در سن ۳۲ سالگی، از موفقیت عظیمی برخوردار شد و مشتریانی در سراسر دنیا یافت. سپس سالن طراحی خود را از پاریس منتقل کرد که امروزه به عنوان مرکز فعالیت سالن شانل باقی مانده است. شانل در تمام دوران فعالیت خود، در بازاریابی سبک شخصی خود موفق بود و در سرتاسر قرن بیستم، به یک داور عالی و برجسته ذوق و سلیقه زنان تبدیل شد. او از میان دوستان خود، یک طراح روسی را استخدام کرد تا در کارگاه قلابدوزی و تزیینات او کار کند و طرح هایی را برای خصوصیات سخت گیرانه او خلق کند. شانل در طول دهه های ۱۹۲۰ و ۱۹۳۰ به فعالیت خود ادامه داد تا بتواند لباس های موفقی را برای زنان خلق کند. در سال ۱۹۲۶، مجله آمریکایی ووگ «پیراهن مشکی کوتاه» محبوب و پرفروش شانل را به ماشین فورد تشبیه و به شهرت جهانی او در مد اشاره کرد. مجموعه لباس های شب به شکل خطی باریک و بلند بود که شانل به استفاده از آن شهرت داشت. البته او تور، نوار و عناصر زینتی را نیز در آنها ترکیب می کرد که ظاهر کلی لباس را زیبا می ساخت.
شانل به رغم موفقیت بسیار زیاد خود، هنگام جنگ آلمان و فرانسه در سال ۱۹۳۹، سالن خود را تعطیل کرد. به دنبال پایان جنگ، او موفقیت اولیه کریستین دیور و غالب شدن نظریه «نگاه جدید» او در دوره پس از جنگ را مشاهده و احساس کرد که طرح های او دیگر نه مدرن هستند و نه برای زنانی که با پذیرفتن نقش های فعال اجتماعی جنگ را سپری کرده بودند، مناسب است. او در این تلاش با چالش هایی از جمله تامین سرمایه، جمع کردن کارمندان جدید، جست وجوی پارچه های تازه و رقابت کردن با نسل جدید طراحان در ۷۰ سالگی مواجه بود. سپس در سال ۱۹۵۳ دوباره آغاز به کار کرد. اگرچه این کار یک موفقیت مهم و شاخص نبود، اما شانل استقامت به خرج داد. او در مدت سه فصل توانست از احترام و اعتبار جدیدی برخوردار شود. نمونه های قدیمی و کلاسیک خود را به شکل امروزی و مطابق روز درآورد تا اینکه جمعیتی از زنان ثروتمند و افراد مشهور دوباره به سالن نمایشگاه او روی آوردند. کت دامن شانل که از پارچه فاستونی تهیه شده بود، به نشانه و نماد نسل جدید تبدیل شد. شانل بار دیگر کیف های زنانه، جواهرات و کفش ها را به بازار عرضه کرد که در فصل های بعدی با موفقیت بسیاری همراه شد.
پس از مرگ شانل در سال ۱۹۷۱، چند نفر از معاونان و دستیاران او برای شعبه های خیاطی و فروش او شروع به طراحی کردند و این کمپانی بزرگ و معروف مجددا آغاز به کار کرد. در آن سال ها این کمپانی از طراحان و عطرسازان نسبتا زیاد و ماهری استفاده کرد تا ادکلن های آن بتواند با کمپانی های معروف دیگر رقابت کند. در سال ۱۹۸۳ کارل لگرفلد، مسوول طراحی بخش خیاطی زنانه و بخش فروش این سالن شد و آلن و جرارد ورتیمر، مدیریت عامل شرکت را برعهده گرفتند. لگرفلد مانند مجموعه های زمان بازگشت شانل، به طرح های پیشین نگاه کرد. در طرح های او جزییات منحصر به مارک شانل از قبیل پارچه های فاستونی و راه راه مردانه، رنگ ها، زنجیرهای طلایی و چرم های کوک خورده ترکیب شده و روی آن علامت CC دیده می شد.
شانل از طراحان مهم و کلیدی مد در قرن بیستم بود که تاثیر ماندگاری بر مد داشت. فروش شرکت شانل به لطف طرح های اولیه او اکنون بالغ بر سه میلیارد دلار است. او نه فقط اولین طراح زن معروف قرن شد بلکه با تکیه بر استعداد خارق العاده اش توانست ظرافت ها و ارزش های زنان را در زمینه مد، همطراز مردان سازد و با طرح های شیک و زیبایش ذایقه مشکل پسند زنان آن دوره را از هر طبقه و قشر اجتماعی تامین کند.
منبع: سایت نساجی امروز
روزنامه شرق ، شماره ۱۲۶۰
نویسنده: قاسم حیدری، فوق لیسانس تکنولوژی نساجی کمپانی های سازنده ماشین آلات ریسندگی نیز در…
تبلیغات روی جلد: کاوان شیمی فهرست مطالب شماره 90 مجله نساجی کهن نمایشگاه پیشرفتهترین فناوریهای…
در نمایشگاه Heimtextil 2025، بخش فرش و کفپوش به سطح جدیدی از گسترش و نوآوری…
نویسنده:سیامک عیقرلو آری، تیتر این نوشتار درست نوشته شده است و به درستی آن را…
فناوریهای نوظهور و هوش مصنوعی با وجود همه اثرات مثبت و غیرقابل انکاری که برای…
ایتما آسیا ۲۰۲۴ فرصتی برای نمایش پیشرفتهای چشمگیر صنعت نساجی چین بود، جایی که شرکتهای…