همزمان با آمادگی دولت برای اجرای فاز دوم هدفمندی یارانهها مطرح شد
لیست صنایع آسیبپذیر در گرو اعتماد صنعتگران
دنیای اقتصاد – مهلت تمام شد؛ اما لیست واحدهای صنعتی آسیبپذیر نرسید. اگرچه واحدهای صنعتی برای اجرای فاز دوم قانون هدفمندی یارانهها با مشکلات بسیاری دست و پنجه نرم میکنند و خواهان تعویق در زمان اجرای قانون هستند، با این حال عدم اجرای وعدههای داده شده در فاز اول، موجب بی اعتمادی فعالان صنعتی برای ارائه اطلاعات خود بر مبنای حسابداری صنعتی شده است.
اوایل اسفند ماه در جلسه هماندیشی بخش خصوصی و دولت، وزیر صنعت، معدن و تجارت با تعیین مهلتی ۱۰روزه از خانه صنعت، معدن و تجارت خواست تا لیستی از صنایع آسیبپذیر را تهیه کرده تا در فاز دوم قانون هدفمندی یارانهها، مدنظر قرار گیرد. پیگیریها نشان میدهد که با وجود اعلام این موضوع به واحدهای صنعتی، اطلاعات دریافتی از سوی آنها جوابگوی تکمیل این لیست نبوده است. یک عضو هیات مدیره خانه صنعت، معدن و تجارت در گفتوگو با «دنیای اقتصاد» با بیان اینکه هنوز نتیجه نهایی صنایع آسیبپذیر به وزارتخانه اعلام نشده است، میگوید: اطلاعات واحدهای آسیبپذیر به طور واضح به دست ما نرسیده است، اما با جمع بندی که صورت گرفته است، در بخش استخراج معدن که نیازمند ماشین آلات سنگین است، هدفمندی یارانهها بیشترین تاثیر را گذاشته است؛ بنابراین لازم است که در گام دوم، قیمت سوخت برای این بخش ترجیحی در نظر گرفته شود.آرمان خالقی در مورد بخشهای مختلف صنعتی نیز اظهار کرد: در حوزه سیمان نیز به خصوص کارخانههایی که از سوخت مازوت استفاده میکنند، اجرای قانون هدفمندی یارانهها بیشترین تاثیر را گذاشته است. از سوی دیگر، صنعت شیشه، چینی و سرامیک، آلومینیوم و فولاد (به خصوص واحدهایی که از انرژی الکتریکی استفاده میکنند)، از جمله رشتههای صنعتی هستند که باید بیشترین حمایت از آنها صورت گیرد.
اطلاعات بر مبنای حسابداری صنعتی
وی با بیان اینکه از صنایع مختلف خواستهایم تا اطلاعات مربوط به واحدهای خود را بر مبنای حسابداری صنعتی در اختیار خانه صنعت، معدن و تجارت قرار دهند، گفت: بر اساس حسابداری صنعتی کلیه هزینههای مربوط به دستمزد کارگران، قیمت انرژی، قیمت مواد اولیه و … در قیمت تمام شده کالا باید به صورت دقیق اعلام شود. این در حالی است که بسیاری از واحدهای صنعتی این کار را انجام ندادهاند؛ بنابراین لازم است که با تک تک رشتههای صنعتی جلسه جداگانه ای را برگزار کنیم تا بتوانیم اطلاعات را جمع بندی کنیم.
عضو هیات مدیره خانه صنعت، معدن و تجارت با بیان اینکه تاثیر اجرای قانون هدفمندی یارانهها بر برخی از صنایع به صورت غیرمستقیم بوده است، اظهار کرد: به طور مثال در صنایع که حجم کالا زیاد ولی وزن آن کم است، افزایش قیمت حاملهای انرژی به خصوص در حوزه حملونقل بر قیمت تمام شده آنها تاثیر گذاشته است.
درخواست تعویق داریم
وی در پاسخ به این سوال که با توجه به تعجیل وزارتخانه در دریافت لیست واحدهای آسیبپذیر، این لیست چه زمانی ارائه خواهد شد نیز گفت: نظر ما این است که اجرای فاز دوم هدفمندی یارانهها برای بخش صنعت به تعویق بیفتد تا واحدهای صنعتی بتوانند در سال آینده خود را با سایر هزینهها از جمله تامین مواد اولیه، افزایش هزینه دستمزد و … تطبیق بدهند.
خالقی با بیان اینکه برگزاری جلسه دیگر با مسوولان وزارتخانه منوط به تهیه لیستی جامع همراه با عدد و ارقام دقیق از وضعیت واحدهای صنعتی است، گفت: بدون گزارش مستدل از واحدهای صنعتی نمیتوانیم لیستی به وزارتخانه اعلام کنیم.
ابهام در گام دوم هدفمندی
دبیرخانه معدن ایران نیز در مورد آسیبپذیری بخش معدن در رابطه با اینکه واحدهای معدنی در فاز اول قانون هدفمندی یارانهها تا چه اندازه مورد حمایت قرار گرفتهاند، میگوید: بخش معدن از درآمد حاصل از هدفمندی یارانهها به صورت مستقیم منتفع نشده است. اما قیمت گازوئیل را با نرخ ترجیحی دریافت کرده است. غلامرضا حمید انارکی در گفتوگو با «دنیای اقتصاد» اظهار کرد: فعالان حوزه معدن در طول یک سالی که از اجرای قانون هدفمندی یارانهها میگذرد، هر لیتر گازوئیل را با قیمت ۱۵۰ تومان دریافت کردهاند، اما این اقدام جوابگوی صددرصدی نیاز بخش معدن نیست.
وی در پاسخ به این سوال که آیا در نظر گرفتن مجدد قیمت ترجیحی برای انرژی در فاز دوم هدفمندی یارانهها، میتواند مشکلات بخش معدن را پوشش دهد، گفت: در این زمینه هنوز نمیتوان اظهارنظر کرد؛ چرا که مشخص نیست در گام دوم اجرای قانون هدفمندی یارانهها دولت قیمت حاملهای انرژی را تا چه میزان افزایش میدهد. حمیدی انارکی افزود: اگر دولت در مرحله دوم اجرای قانون سقف ۲۰درصدی را در نظر بگیرد، عوارض آن کمتر است، اما اگر بخواهد بیش از آن قیمت حاملهای انرژی را افزایش دهد، مشکلات بیشتری برای این بخش به دنبال دارد.
اعتمادی نیست
بر اساس این گزارش، لیست واحدهای صنعتی آسیبپذیر در حالی هنوز تکمیل نشده است که حسین ساسانی، دبیرکل کنفدراسیون صنعت در خصوص اظهارات مطرح شده از سوی خالقی، عضو هیاتمدیره خانه صنعت، معدن و تجارت مبنی بر عدم تمایل واحدهای صنعتی به خود اظهاری، میگوید: عدم تحقق وعدههای گذشته موجب شده تا اعتماد بخش صنعت از بین برود. به همین دلیل واحدهای صنعتی در حال حاضر تمایلی برای ارائه مستندات جدید از خود نشان نمیدهند.
به گفته دبیرکل کنفدراسیون صنعت، علاوه بر نبود اعتماد، واحدهای صنعتی نمیدانند از مدارک و مستندات ارائه شده چه استفاده دیگری صورت خواهد گرفت، به همین دلیل تمایلی برای ارائه مدارک ندارند. ساسانی معتقد است در صورتی که مسوولان دولتی وعدههای داده شده در فاز اول هدفمندی یارانهها را عملی میکردند، واحدهای صنعتی با اعتماد کامل برای اجرای فاز بعدی هدفمندی یارانهها پا پیش میگذاشتند، اما در حال حاضر رغبتی از سوی واحدهای صنعتی برای ارائه مستندات نیست.به گفته دبیرکل کنفدراسیون صنعت، تسهیلات پیشبینی شده در فاز اول هنوز در اختیار واحدهای صنعتی قرار نگرفته، با این حال مسوولان مدعی هستند که برخی از واحدهای صنعتی تسهیلات مدنظر را دریافت کردهاند، اما از ارائه لیست شرکتهایی که تسهیلات دریافت کردهاند خودداری و لیست واحدهای صنعتی را محرمانه اعلام میکنند.ساسانی معتقد است که در حال حاضر نگاه سیستماتیک از بین رفته و فقدان اطلاعات هم موجب شده تا بخش صنعت با مشکلات بیشتری دسته و پنجه نرم کند.
نویسنده: قاسم حیدری، فوق لیسانس تکنولوژی نساجی کمپانی های سازنده ماشین آلات ریسندگی نیز در…
تبلیغات روی جلد: کاوان شیمی فهرست مطالب شماره 90 مجله نساجی کهن نمایشگاه پیشرفتهترین فناوریهای…
در نمایشگاه Heimtextil 2025، بخش فرش و کفپوش به سطح جدیدی از گسترش و نوآوری…
نویسنده:سیامک عیقرلو آری، تیتر این نوشتار درست نوشته شده است و به درستی آن را…
فناوریهای نوظهور و هوش مصنوعی با وجود همه اثرات مثبت و غیرقابل انکاری که برای…
ایتما آسیا ۲۰۲۴ فرصتی برای نمایش پیشرفتهای چشمگیر صنعت نساجی چین بود، جایی که شرکتهای…