صنایع نساجی و پوشاک یکی از قدیمیترین، بزرگترین و مهمترین صنایع جهان است که توانستهاست با اشتغالزایی ارزآور و ارزشافزوده بالا بهویژه در بخش پوشاک در بیشتر کشورها و اقتصادهای بزرگ دنیا، نقش صنعتی، اقتصادی و اجتماعی ویژهای ایفا کند. این صنعت، بخش عمدهای از تولیدات صنعتی، اشتغال و صادرات کشورهای درحال توسعه را به خود اختصاص دادهاست و نقش ویژهای در توسعه این کشورها دارد.
به گزارش شاتا، گزارشها نشان میدهد که صنایع نساجی و پوشاک با بیش از ۸۰۰ میلیارد دلار صادرات، ۶.۵درصد از صادرات کالاهای صنعتی دنیا و ۴.۵درصد کل محصولات صادراتی جهان را به خود اختصاص دادهاست. همچنین این صنعت در کشور ایران با حدود ۸۵۰ میلیون دلار درآمد حاصل از صادرات بدون احتساب فرش دستباف ۰.۱ درصد از بازار جهان را پوشش داده است.
در همین زمینه افسانه محرابی،مدیرکل نساجی و پوشاک وزارت صنعت،معدن و تجارت در آستانه برگزاری مراسم گرامیداشت روز صنعت و معدن گفت:در حال حاضر ۹۸۱۸ واحد صنعتی با اخذ پروانه بهرهبرداری از وزارت صنعت، معدن و تجارت در این بخش از صنعت در کشور فعال است.
وی افزود: این واحدهای صنعتی ۱۱ درصد از کل بنگاههای فعال صنعتی کشور را تشکیل میدهد و ارزش صادرات محصولات نساجی و پوشاک در سال گذشته با محاسبه صادرات فرش دستباف بیش از ۱.۲ میلیارد دلار بوده است.
محرابی در مورد سرمایهگذاری در این واحدها گفت: علاوه بر واحدهای بسیار زیاد صنفی که نقش بسزایی در اشتغال و تولید محصولات با ارزشافزوده بالا دارند، میزان سرمایهگذاری صورت گرفته در این واحدها براساس ارقام موجود در پروانهها، حدود ۹۰ هزار میلیارد ریال و ۵ درصد از کل سرمایهگذاری صورت گرفته در کشور را شامل میشود.
وی با اشاره به میزان اشتغالزایی این واحدها تصریح کرد: این واحدها بالغ بر ۲۹۰ هزار شغل صنعتی مستقیم برابر حدود ۱۳ درصد از اشتغال صنعتی کشور را به خود اختصاص دادهاند و با توجه به اینکه تنها ۵ درصد سرمایهگذاریهای صنعتی مربوط به صنایع نساجی و پوشاک است و۱۳ درصد از اشتغال صنعت را صنایع نساجی و پوشاک تشکیل میدهند بنابراین پتانسیل بالای اشتغالزایی این صنعت کاملاً مشهود است.
مدیر کل نساجی و پوشاک وزارت صنعت،معدن و تجارت با اشاره به وضعیت صنعت و صادرات نساجی و پوشاک ایران در مقایسه با سایر کشورهای پیشرو و نیز کشورهای همسایه چون ترکیه تاکید کرد: سیاستگذاریها و اقدامات لازم از طرف دولت، امکان توسعه صنایع نساجی و پوشاک کشور را در سطح استانداردهای جهانی فراهم خواهد کرد تا ضمن ایجاد اشتغال مولد پایدار موجب تأمین ارز و توسعه یافتگی کشور نیز بشود.در حال حاضر رتبه ایران در صادرات نساجی جهان ۳۶ و در صادرات پوشاک جهان ۹۰ و در مجموع صنعت نساجی و پوشاک ۵۹ است که این رتبه با تلاش و برنامه ریزی وزارت صنعت،معدن و تجارت در حال ارتقا است.
محرابی از نهایی شدن برنامه ساماندهی تولید و تجارت صنایع نساجی و پوشاک برای رسیدن به اهداف سند استراتژی صنعت معدن و تجارت خبر داد و در تشریح برخی از مهمترین اهداف آن اظهار کرد:حمایت از تولیدات رقابتپذیر داخلی و ارتقای سطح کمی و کیفی و افزایش رقابتپذیری محصولات، ساماندهی نظام عرضه، ساماندهی واردات به منظور کاهش تجارت غیررسمی، بهبود و ارتقای نظام تجاری، ترویج فرهنگ مصرف کالای ایرانی و توسعه صادرات و شناسایی بازارهای جدید از جمله اهداف این برنامه است.
این مقام ارشد حوزه نساجی و پوشاک برنامههای رسیدن به هدف حمایت از تولیدات رقابتپذیر داخلی و ارتقای سطح کمی و کیفی و افزایش رقابتپذیری محصولات را ایجاد بستر لازم برای برقراری شرایط برابر با رقبای منطقهای و جهانی، ایجاد شرایط مناسب برای سرمایهگذاری داخلی و خارجی و مشارکت با برندهای مطرح دنیا، ایجاد شهرکهای ویژه پوشاک و ایجاد زمینه توسعه تولیدات صادرات محور و با ارزشافزوده بالا دانست و درمورد ساماندهی نظام عرضه گفت: با تشدید بازرسی و نظارت و شفافیت در تشخیص کالاهای وارده از مبادی رسمی و غیررسمی میتوان این هدف را تحقق بخشید.
همچنین وی تحقق ساماندهی واردات به منظور کاهش تجارت غیررسمی را تنها با استقرار نظام قانونمند فعالیت واردکنندگان محصولات نساجی و پوشاک و ایجاد انسجام و یکپارچگی در مبادی مختلف وارداتی مؤثر دانست و گفت که با اصلاح نظام تعرفهای میتوان نظام تجاری را بهبود و ارتقا داد.
مدیر کل نساجی و پوشاک وزارت صنعت، معدن و تجارت در مورد برنامههای لازم برای تحقق ترویج فرهنگ مصرف کالای ایرانی گفت:طبق برنامه ساماندهی تولید و تجارت صنایع نساجی و پوشاک، برای تحقق این هدف باید به فرهنگسازی برای ترویج مصرف کالاهای نساجی تولید داخلی و تقبیح کالاهای قاچاق بپردازیم.
محرابی ارتقای سطح رقابتمندی کالاهای صادراتی و فراهم نمودن زمینههای دستیابی به تنوع بازارهای صادراتی را برای توسعه صادرات و شناسایی بازارهای جدید لازم دانست.
وی درباره برنامههای امسال بزرگداشت روز صنعت و معدن خبر داد و خاطرنشان کرد که امسال در این روز سه واحد نمونه صنعتی در بخش نساجی و یک پیشکسوت نمونه معرفی خواهند شد.
مدیر کل صنایع نساجی و پوشاک وزارت صنعت ،معدن و تجارت همچنین با تشریح عملکرد سال گذشته و برنامه های امسال حوزه تحت مسوولیت خود ادامه داد:در بخش های مختلف هدف گذاری های مختلفی برای تولید محصولات متنوع نساجی و پوشاک شده که با تلاش مستمر فعالان این بخش محقق می شود.
به گفته محرابی بر اساس برنامه ریزی های انجام شده تولید الیاف پلی استر امسال از ۱۹۰ هزار تن در سال ۹۵ به ۲۰۰ هزار تن خواهد رسید و ۲۲۰ هزارتن نخ فیلامنت پلی استر نیز برای تولید در سال ۹۶ هدف گذاری شده است.
مدیر کل نساجی و پوشاک وزارت صنعت،معدن و تجارت اظهار کرد:درصورت رفع مشکل پلی اکریل امسال تولید الیاف اکریلیک از ۷ هزار تن در سال گذشته به ۵۰ هزار تن در سال ۹۶ خواهد رسید که اقدامی بزرگ درحوزه تولید صنعت نساجی تلقی می شود.
وی ادامه داد:تولید ۹۵ میلیون متر مربع فرش ماشینی و ۲۱۰ میلیون زوج کفش نیز در سال ۹۶ برنامه ریزی شده که با تلاش صنعتگران و حمایت های دولت قابل تحقق است.
وی ابراز امیدواری کرد با توسعه صنعت نساجی و پوشاک و حمایت مردم از محصولات ایرانی زمینه توسعه تولید و اشتغال در این صنعت مهم و ریشه دار کشور بیش از پیش فراهم شود.
نمایشگاه DOMOTEX asia/CHINAFLOOR در سال آینده از تاریخ ۲۶ تا ۲۸ می ۲۰۲۵، بار دیگر…
متأسفانه آگاهی پایین در مورد استانداردهای نساجی در بسیاری از شرکتهای ایرانی، بهویژه در بخشهای…
شرکت ساتین، پیشرو در ارائه فناوریهای نوین در صنعت چاپ و بستهبندی، از حدود ۸…
چرا با وجود عدم صدور ویزا از سوی کشورهای اروپایی، نمایشگاهها باید در این قاره…
مقدمه: انتخاب پارچه مناسب برای هر فصل یکی از کلیدهای موفقیت در صنعت نساجی و…
در حاشیه نشست مطبوعاتی نمایشگاه ایتما اسیا آقای الکس زوکی در مورد بحث مهم تولید…