نساجی و مردم

مراحل تولید فرش ماشینی از صفر تا صد

مراحل تولید فرش ماشینی

همه چیز درباره مراحل تولید فرش ماشینی توسط دستگاه ها

فرش ماشینی اصطلاحی است که انواع مختلفی از  کف‌پوش‌ها را بر حسب نوع نخ مصرفی و نوع تکنولوژی بافت دربر می‌گیرد. گاهی اوقات فرش‌های فانتزی یا موکت‌های تافتینگ را نیز ممکن است تحت عنوان فرش ماشینی طبقه‌بندی کنند. در این گفتار، تکنولوژی فرش ماشینی را که برمبنای بافت تاری‌پودی انجام می‌شود مورد بررسی قرار خواهیم داد. به‌طور کلی در صنعت نساجی، چه در بخش تولید پارچه و یا تولید فرش ماشینی، زنجیره تولید متشکل از چهار مرحله اصلی است که عبارتند از: ریسندگی، رنگرزی، بافندگی و تکمیل. کارخانه‌ای که  محصول نهایی آن فرش ماشینی یا پارچه است، ممکن است تمام این مراحل را خود مدیریت کند، و یا فقط بخش‌ بافندگی آن را انجام دهد.

در ادامه به واحد بافندگی منتقل و فرآیند بافت به وسیله دستگاه فرشبافی انجام می‌شود. در انتها پس از آهار زنی و شیرینگ و بسته بندی در واحد تکمیل فرش جهت فروش به بازارهای مقصد ارسال می‌شود. در ادامه همراه با تصاویر کارخانه فرش مشهد، نحوه تولید فرش ماشینی را با بررسی مراحل تولید فرش ماشینی از ابتدا تا انتها را مشاهده خواهید کرد:

ماشین فرش‌بافی و قفسه بوبین های خاب (کریل)

مرحله اول ریسندگی فرش

در مرحله ریسندگی، نخ مورد استفاده برای بافت فرش آماده می‌شود. نخ‌های مورد استفاده در فرش ماشینی، از سه بخش تشکیل شده است: ۱) نخ‌های خاب که معمولاً از جنس اکریلیک یا پلی استر یا پلی پروپیلن است، ۲) نخ پود که معمولاً از جنس جوت است و ۳) نخ تار که معمولاً از جنس پنبه یا پلی استر است. آنچه که نوع فرش‌ را تعیین می‌کند، جنس نخ تار است. تکنولوژی تولید نخ خاب اکریلیک و مقدماتی که برای آماده‌سازی آن لازم است، با مقدماتی که برای استفاده از نخ خاب پلی استر نیاز است، تفاوت دارد.

نخ‌های اکریلیک با سیستم ریسندگی الیاف کوتاه تهیه شده، سپس با استفاده از رنگزاهای متناسب رنگرزی و هیت‌ست شده و سپس به بخش بافندگی ارسال می‌شود. اما نخ‌های پلی‌استر ازطریق ذوب‌ریسی تهیه شده و به دو صورت خودرنگ (Dupe-dyed) یا رنگرزی‌شده مورد استفاده قرار می‌گیرند. شرکت‌های تولیدکننده فرش ماشینی می‌توانند مرحلۀ ریسندگی را داشته باشند و یا نخ‌ را به‌صورت آماده خریداری کنند.

نحوه ریسندگی در تولید فرش ماشینی

پس از تهیه نخ، در مرحله مقدمات بافندگی، نخ‌های بوبین‌های بزرگ روی بوبین‌های کوچک‌تر پیچیده شده و بر اساس طرح و نقشه فرش، روی قفسه ماشین بافت فرش قرار می‌گیرند.

واحد ریسندگی در تولید فرش های ماشینی
نخ های ریسندگی تولید فرش ماشینی

مرحله دوم بافندگی فرش ماشینی

مرحله دوم و شاید مهمترین مرحله از زنجیره مراحل تولید فرش ماشینی، بافندگی است. در این مرحله با استفاده از تکنولوژی‌های مختلف فرش بافته می‌شود. به‌صورت کلی سیستم بافندگی فرش نیز همانند بافت پارچه است، با این تفاوت که با دو سیستم تاری بافته می‌شود. درواقع در ماشین بافندگی، دو فرش به‌صورت همزمان بافته می‌شوند که به یکی فرش رو و دیگری فرش زیر گفته می‌شود.

این سیستم بافندگی تحت عنوان بافندگی (face to face) نیز شناخته می‌شود. در واقع دو منسوج به صورت موازی بافته می‌شوند، و نخ‌های خاب بین این دو سطح قرار می‌گیرد. سپس توسط یک تیغه که حرکت رفت و برگشتی دارد از وسط بریده می‌شود و دو فرش رو و زیر از هم جدا می‌شوند. البته این سیستمی که توضیح داده شد درواقع فرآیند کلی فرش‌بافی را نشان می‌دهد ولی ماشین‌های مختلفی که شرکت‌های فرش بافی تولی کرده‌اند امکانات مختلفی را در بافت فرش در دسترس تولیدکنندگان قرار می‌دهد.

درباره بافندگی از مراحل تولید فرش ماشینی
بافندگی فرش ماشینی

ماشین آلات فرش‌بافی عمدتاً توسط دو کمپانی معروف وندویل (بلژیک) و یا شونهر (آلمان) تولید می‌شوند و در مدل‌های مختلفی موجود هستند. این شرکت‌ها می‌توانند فرش‌هایی با خاب بریده (کات پایل) یا خاب حلقوی (لوپ پایل) و یا با سه سیستم پودگذاری (راپیر) تولید کنند. هر یک از این امکانات در مدل‌های مختلف این کمپانی‌ها طراحی شده است. برخی از انواع مدل‌های تولیدی شرکت وندویل عبارتند از CRX، CPX، HRX، UCL، HCPX، و CRP.

برش فرش ها در واحد بافندگی فرش ماشینی
بخشی از مرحله بافندگی در تولید فرش ماشینی
شمای جانبی یک ماشین بافندگی فرش

مرحله سوم تکمیل فرش ماشینی

فرش ماشینی پس از خروج از ماشین بافندگی، ایرادات کوچکی دارد که نیاز به رفوگری خواهد داشت، همچنین برای افزایش براقیت و نمای فرش و نیز ارتقای دوام آن، باید مراحل آهارزنی و تکمیل را نیز پشت سر بگذارد. فرش‌ها در ابتدا به یکدیگر دوخته می‌شوند و در مرحله بعدی، گردوغبار و پرزهای حاصل از مرحله بافت زدوده می‌شوند.

در مرحله بعدی از مراحل تولید فرش ماشینی که بسیار مهم است سطح خاب فرش با تیغه‌هایی مخصوص پرداخته می‌شود و سطح خاب آن یکنواخت شده و براقیت پیدا می‌کند. این مرحله که شیرینگ نام دارد در کیفیت نهایی فرش بسیار تاثیرگذار خواهد بود. در مرحله بعدی، نوبت به آهارزنی می‌رسد. در این مرحله، پشت سطح فرش توسط رزین‌ها و چسب‌های مخصوص آغشته می‌شود تا گره‌های خاب بافته‌شده در جای خود مستحکم شود. در آخرین مرحلۀ تکمیل فرش ماشینی نیز عمل برش‌های طولی و عرضی فرش و همچنین لبه‌دوزی و ریشه‌زنی انجام می‌شود.

مراحل تکمیل فرش ماشینی

 

پارامترهای فنی موثر بر کیفیت فرش ماشینی

غیر از عوامل کلی نظیر مدل ماشین بافندگی، تکنولوژی بافت، نوع نخ‌های مصرفی برای تار  و پود، تراکم تاری و پودی و تنظیمات عمومی ماشین‌ها، سه عامل فنی مهم دیگر نیز وجود دارد که می‌تواند کیفیت نهایی فرش ماشینی را تحت تاثیر قرار دهد:

  • تناسب و یکنواختی مشخصات فیزیکی نخ خاب: کیفیت و یکنواختی ویژگی‌های فیزیکی نخ خاب مصرفی بسیار مهم است. نایکنواختی در خواص فیزیکی نخ خاب (از قبیل درصد ازدیاد طول، درصد جمع‌شدگی و یا تجعد آن) می‌تواند باعث ایجاد رگه‌های طولی در سطح فرش شود.
  • کیفیت تیغه برش: تیغه برش فرش نیز از عواملی است که می‌تواند کیفیت نهایی را تحت تاثیر قرار دهد. این تیغه‌ها باید کیفیت بسیار خوبی داشته باشند و به موقع تعویض شوند، والا باعث بروز مشکل خاب سوختگی خواهد شد.
  • مرحله شیرینگ: یکنواخت کردن سطح خاب فرش که اصطلاحاً شیرینگ نامیده می‌شود، در کیفیت نهایی فرش تاثیر بسزایی دارد.
شماتیک فرآیند شیرینگ فرش ماشینی
مراحل تکمیلی در تولید فرش ماشینی
مرحله سوم از تکمیل فرش های ماشینی
بسته بندی فرش های ماشینی
منبع عکسها : خبرگزاری مهر و جام جم
تحریریه مجله نساجی کهن
ارسال مقالات و ترجمه جهت انتشار در سایت : info@kohanjournal.comجهت دریافت آخرین خبرها و به روز ترین نمایشگاه های نساجی و فرش ماشینی ایران و جهان در فرم زیر ثبت نام کنید

فرم ثبت نام سریع

جهت دریافت آخرین اخبار و رویدادهای نساجی و فرش ماشینی ایران و جهان در فرم زیر ثبت نام کنید
بهنام قاسمی

فارغ التحصیل رشته تکنولوژی نساجی

Recent Posts

شماره ۹۰ مجله نساجی کهن ویژه نامه آبان ماه منتشر شد

تبلیغات روی جلد: کاوان شیمی فهرست مطالب شماره 90 مجله نساجی کهن نمایشگاه پیشرفته‌ترین فناوری‌های…

2 روز ago

Heimtextil 2025: گسترش نوآورانه در صنعت فرش و کفپوش

در نمایشگاه Heimtextil 2025، بخش فرش و کفپوش به سطح جدیدی از گسترش و نوآوری…

3 روز ago

درباره رخدادی خوب در هنر فرش ایران

نویسنده:سیامک عیقرلو آری، تیتر این نوشتار درست نوشته شده است و به درستی آن را…

4 روز ago

فناوری در عصر هوش مصنوعی

فناوری‌های نوظهور و هوش مصنوعی با وجود همه اثرات مثبت و غیرقابل انکاری که برای…

4 روز ago

ایتما آسیا ۲۰۲۴؛ بررسی حضور پررنگ چینی‌ها و چالش‌های صنعت نساجی ایران (ویدیو)

ایتما آسیا ۲۰۲۴ فرصتی برای نمایش پیشرفت‌های چشمگیر صنعت نساجی چین بود، جایی که شرکت‌های…

1 هفته ago

مزایا ومعایب شرکت های دانش بنیان

شرکت‌های دانش‌بنیان در ایران به شرکت‌هایی اطلاق می‌شود که بر پایه دانش و فناوری‌های نوین…

1 هفته ago