مشکلات صنایع کوچک در سال ۹۳؛ از تامین مواد اولیه تا کمبود نقدینگی

 

یک کارشناس صنعت نساجی با بیان اینکه در شرایط تحریم، تولیدکنندگان جهت تأمین مواد اولیه امکان استفاده از خطوط اعتباری را ندارند،گفت:این امر بدون شک فشار ناشی از تأمین نقدینگی مورد نیاز را چندین برابر می‌نماید.

علیرضا حائری در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، با اشاره به اینکه به صورت کلی صنعت کشور در سال ۹۳  سال درخشانی را پشت سر نگذاشت، اظهارداشت: علی‌رغم اینکه آمارهای تولید صنعتی نشانگر رشد ۶.۵ درصدی صنعت طی نیمه نخست سال۹۳ دارد، اما این رشد عمدتاً در صنایع بزرگ مانند خودروسازی اتفاق افتاده و آن هم به دلیل کاهش شدید تولید در این صنایع طی سال های اخیر بوده است.

وی با بیان اینکه در صنایع کوچک و متوسط شاهد رشد چندانی نبوده ایم، افزود: به عنوان مثال آمار تولید الیاف پلی‌استر، نخ فیلامنت پلی‌استر و همچنین نخ سیستم پنبه‌ای و ترکیبی طی ده ماه نخست سال جاری نسبت به مدت مشابه سال قبل به ترتیب با کاهش ۲۱ و ۱۲ و ۴.۵ درصدی روبه‌رو شده‌است.

این کارشناس صنعت نساجی اضافه کرد: همانگونه که بارها عنوان شده است، تحریم‌های به وجود آمده علی‌الخصوص برای سیستم بانکی کشور، مشکلات عدیده‌ای را برای بخش‌های مختلف اقتصادی، به ویژه بخش تولیدی و صنعتی که درصد بالایی از مواد اولیه و ماشین‌آلات و قطعات یدکی خود را از طریق سایر کشورها تأمین می‌کنند، ایجاد نموده است. این مشکلات همچنان و با وجود مذاکرات و تلاش‌های به عمل آمده در دولت یازدهم، به قوت خود باقی است و فشار آن بر دوش صنعتگران کشور سنگینی می‌کند.

حائری با اعتقاد بر اینکه یکی از مهم‌ترین تاثیرات تحریم‌ها در اثر قفل شدن سیستم بانکی و عدم امکان نقل و انتقال ارز (و یا نقل و انتقال ارز با هزینه بالاتر)، کمبود شدید نقدینگی در واحدهای تولیدی است، تصریح کرد: این در حالی است که در حال حاضر حجم معوقات بانکی کشور به رقم ۱۰۰ هزار میلیارد تومان نزدیک شده و از سوی دیگر نیاز صنایع به نقدینگی در حدود ۱۵۰ هزار میلیارد تومان برآورد می‌‌شود.

وی با اشاره به اینکه متأسفانه سیستم بانکی کشور توان ارائه تسهیلات را تا حد زیادی از دست داده است، اظهارداشت: در چنین شرایطی، اغلب صنایع، که حجم بالایی از قیمت تمام شده محصولات آن‌ها مربوط به مواد اولیه است، با کمبود شدید نقدینگی روبرو شده و چاره‌ای جز کاهش حجم خرید مواد اولیه متناسب با نقدینگی موجود و نهایتاً کاهش تولید نخواهند داشت که این امر نیز بر قیمت تمام شده محصولات تولیدی افزوده و احتمال کاهش فروش را افزایش می‌دهد.

این کارشناس صنعت نساجی ضمن بیان این مطلب که در شرایط تحریم، تولیدکنندگان جهت تأمین مواد اولیه، ماشین‌آلات و یا قطعات یدکی مورد نیاز خطوط تولیدی، امکان استفاده از خطوط اعتباری ریفاینانس و یا خرید از طریق یوزانس را نیز از دست می‌دهند، خاطرنشان کرد: این امر بدون شک فشار ناشی از تأمین نقدینگی مورد نیاز را چندین برابر می‌نماید.

وی با بیان اینکه علاوه بر مشکلات مذکور صنعتگران از تحریم‌های داخلی نیز رنج می‌برند، اظهارداشت: به عنوان مثال می‌توان به مشکلات صنایع پایین‌دستی پتروشیمی اشاره داشت. طی ماه‌های گذشته و با وجود کاهش بیش از ۵۷ درصدی قیمت جهانی نفت تا بشکه‌ای ۵۰ دلار و متعاقب آن کاهش قیمت جهانی محصولات پتروشیمی علی‌الخصوص چیپس پلی‌استر که قیمت آن تا ۳۳ درصد نیز کاهش یافت، متأسفانه تأثیر این عوامل را بر کاهش قیمت عرضه داخلی چیپس پلی‌استر شاهد نبودیم و این محصولات فقط در حدود ۷ تا ۹ درصد کاهش قیمت یافتند.

حائری اضافه کرد: این در حالی است که قائم‌مقام وزیر صنعت نیز با صدور بخشنامه‌ای در تاریخ ۱۲/۴/۹۳ مبنای تعیین قیمت عرضه محصولات پتروشیمی در بورس کالا را ارز آزاد اعلام نمود وبا توجه به افزایش نرخ ارز آزاد در کشور، صنایع تکمیلی داخلی را از کاهش قیمت‌های جهانی نفت و محصولات پتروشیمی – به اندازه‌ی رقبای جهانی- بی نصیب نمود.

وی با اشاره به اینکه از دیگر موارد مشکل آفرین برای واحدهای صنعتی اجرای ناقص قانون هدفمندسازی یارانه‌ها بود، گفت: این امر علاوه بر افزایش هزینه‌های تولید در اثر افزایش حامل‌های انرژی، سهم بخش تولید از منابع اجرای این قانون نیز به آن‌ها پرداخت نشد.

به اعتقاد این کارشناس صنعت نساجی، قبل از آغاز اجرای قانون هدفمندسازی یارانه‌ها، مجلس شورای اسلامی به منظور کاهش تبعات اجرای این قانون بر روی تولید بنگاه‌های اقتصادی تمهیداتی اندیشید و مقرر کرد که اجرای قانون هدفمندسازی یارانه‌ها طی ۵ سال و با شیب ۲۰ درصد صورت پذیرد و همچنین ۳۰ درصد از منابع حاصل از هدفمندی به بخش تولید تعلق یابد تا این بخش فرصت و منابع مالی لازم برای بهبود فرآیندها و افزایش بهره‌وری در اختیار داشته و به مرور بتوانند مصرف انرژی در خطوط تولیدی را به استانداردهای جهانی نزدیک نمایند.

وی با اشاره به اینکه اما در عمل شاهد اجرای متفاوتی از قانون مذکور از سوی دولت بودیم و تاکنون نیز حمایت چندانی از واحدهای تولیدی به منظور تطبیق خود با قیمت‌های جدید انرژی از سوی دولت صورت نپذیرفته است، افزود: این در حالی است که در دی  ماه سال جاری شاهد ابلاغ آئین‌نامه اجرایی ماده ۲۶ قانون اصلاح الگوی مصرف انرژی از سوی معاون اول رئیس جمهور بوده‌ایم که بر اساس آن مقرر گردیده صنایع برای مصرف بیش از استاندارد تعیین شده‌ی مصرف انرژی، جریمه شوند. در حالیکه این صنایع از نظر مالی امکان و فرصت بهینه سازی خطوط تولید خود را به دست نیاورده اند.

حائری تصریح کرد: به موارد مذکور باید موضوعاتی از جمله تورم موجود در جامعه، کاهش قدرت خرید مردم و رکود شدید حاکم بر بازار، عدم رونق تولیدات داخلی، عدم تدوین و اجری قوانین حمایتی و مشوق‌ها تولید و صادراتی، تشدید درگیری‌ها در عراق و کاهش صادرات به این کشور، ریزش شاخص‌های بورس، فرار مالیاتی بیش از۵۰ درصد از اقتصاد کشور و تحمیل فشار آن بر روی سایر مودیان شناسنامه دار و بسیاری مشکلات دیگر را افزود که همچنان گریبانگیر بخش تولیدی و صنعت کشور می‌باشند.

وی با تأکید براینکه اما در این بین نباید از برخی اقدامات دولت برای بهبود شرایط اقتصادی و سیاسی کشور غافل شد، گفت: تلاش مسئولین برای بهبود محیط کسب و کار و جلب اعتماد از دست رفته‌ی جامعه به دولت و ترغیب سرمایه‌گذاران به توسعه‌ی فعالیت‌های تولیدی و تجاری در کشور و همچنین بهبود روابط سیاسی و بین‌المللی کشور در پی توافقات هسته‌ای ژنو و اشتیاق هیأت‌های تجاری و صنعتی بسیاری از کشورها از جمله کشورهای اروپایی به توسعه‌ی همکاری با ایران اقدامات بسیار مثبتی بود.

این کارشناس صنعت نساجی اضافه کرد: البته تلاش‌ها در جهت کاهش نرخ تورم و افزایش قدرت خرید جامعه، تصویب لایحه رفع موانع تولید رقابت پذیر (لایحه حمایت از تولید) پس از دو سال بحث و بررسی، تلاش در راستای تثبیت نرخ ارز، تعیین تکلیف نحوه تسویه بدهی بدهکاران ارزی وامضای قراردادهای همکاری تجاری با کشورهای منطقه از جمله ترکیه می‌تواند مثبت بوده و در جهت توسعه مناسبات تجاری و رقابت با سایر تولیدکنندگان جهانی مفید واقع شود.

 

بهنام قاسمی

فارغ التحصیل رشته تکنولوژی نساجی

Recent Posts

سفارش قطعه در واحد فنی

نویسنده: قاسم حیدری، فوق لیسانس تکنولوژی نساجی کمپانی های سازنده ماشین آلات ریسندگی نیز در…

2 ساعت ago

شماره ۹۰ مجله نساجی کهن ویژه نامه آبان ماه منتشر شد

تبلیغات روی جلد: کاوان شیمی فهرست مطالب شماره 90 مجله نساجی کهن نمایشگاه پیشرفته‌ترین فناوری‌های…

4 روز ago

Heimtextil 2025: گسترش نوآورانه در صنعت فرش و کفپوش

در نمایشگاه Heimtextil 2025، بخش فرش و کفپوش به سطح جدیدی از گسترش و نوآوری…

5 روز ago

درباره رخدادی خوب در هنر فرش ایران

نویسنده:سیامک عیقرلو آری، تیتر این نوشتار درست نوشته شده است و به درستی آن را…

6 روز ago

فناوری در عصر هوش مصنوعی

فناوری‌های نوظهور و هوش مصنوعی با وجود همه اثرات مثبت و غیرقابل انکاری که برای…

6 روز ago

ایتما آسیا ۲۰۲۴؛ بررسی حضور پررنگ چینی‌ها و چالش‌های صنعت نساجی ایران (ویدیو)

ایتما آسیا ۲۰۲۴ فرصتی برای نمایش پیشرفت‌های چشمگیر صنعت نساجی چین بود، جایی که شرکت‌های…

1 هفته ago