مصاحبه با آقای علی سبحه – مدیر شرکت فرش سبحه

بررسی فرش های دستباف در نمایشگاه ماشینی ها؛

چهل تکه ایرانی  بازار جهانی  را فرش می کند

یکی از نکات جالب توجه در ششمین نمایشگاه فرش ماشینی تهران حضور یک مجموعه شناخته شده در زمینه فرش دست باف  در سالن ۱۰ و ۱۱ نمایشگاه بین المللی تهران بود. این تفاوت و تمایز در نوع محصول با انواع فرش های ماشینی و دستباف و زیبای آن ها سبب شد به غرفه آن ها که نام سبحه را برخود داشت سری زدیم و با مدیر آن؛ علی سبحه به گفتگو نشستیم. و علت حضور آن ها در این نمایشگاه و محصول «چهل تکه» که برای هر ایرانی یادآور تقدس عدد چهل و دست دوزهای زیبای زنان ایرانی است را جویا شدیم.

◄  با توجه به حضور و فعالیت  شما در عرصه فرش دستباف چرا در نمایشگاه فرش ماشینی حضور یافتید؟
علت حضور ما در این نمایشگاه استقبال فروشگاه های فرش و قالی ماشینی برای همکاری با مجموعه ما بود و ما بهترین مکان برای تفاهم آغاز همکاری را نمایشگاه تخصصی فرش ماشینی دانستیم. البته در نمایشگاه فرش دستباف نیز حضور داشتیم.

◄ ارزیابی شما از  نمایشگاه فرش دستباف چیست؟
در نمایشگاه فرش دستباف نیز عملکرد مثبتی داشتیم و موفقیت هایی کسب کردیم. اما استقبال از ما در این نمایشگاه نسبت به نمایشگاه فرش دستباف بهتر بوده است البته در نمایشگاه فرش دستباف نیز موفق به عقد قرارداد شدیم.

◄ عقد قرارداد اغلب با مشتریان داخلی صورت گرفت یا خارجی؟
در حقیقت ما فروش داخلی نداریم. اما تمایل برای خرید این محصولات در داخل هم وجود داشت. با توجه به تغییر نسل و ورود جوانان و تغییر سلیقه و ذائقه آن ها تمایل به خرید این نوع از فرش که طرحی نو محسوب می شود در داخل و خارج افزایش یافته است.

◄ این نوع فرش چه تفاوتی با انواع دیگر فرش دستباف دارد؟
در حقیقت ایده تهیه و تولید این فرش ها از چهل تکه هایی گرفته شده است که از قدیم مادر بزرگ های ما با استفاده از تکه های کوچک پارچه های بلا استفاده برای مصارف مختلف مانند رومیزی و روتختی و… می دوختند. به این ترتیب ما بخش های سالم قالی های مستعمل را جدا می کنیم و آن ها را به وسیله رنگ های فلش رنگ آمیزی می کنیم و در آخر با کمک چرخ های مخصوص تکه های آماده شده را به هم متصل می کنیم تا به شکل فرش هایی که مشاهده می کنید در می آید.

◄ به نظر شما رنگ آمیزی یکدست تکه های فرش  به ساختار طراحی و بافت فرش ایرانی آسیب نمی زند؟
درست است که طرح و رنگ فرش تغییر می کند اما این به ماهیت فرش ایرانی آسیب نمی زند چراکه این فرش ها بازیافتی هستند. این ها در حقیقت قالی های دور ریز و بازیافتی هستند که تبدیل به کالای مورد استفاده مردم می شوند و به ساختار فرش ایرانی ضربه ای نمی زنند بلکه ارز به کشور می آورند.

◄ خیلی از همکاران  شما در نمایشگاه فرش دستباف این گلایه را عنوان می کردند که حضور فرش هایی از قبیل محصولات شما ماهیت فرش دستباف ایرانی را خدشه دار می کنند و مانع از دیده شدن آن ها می شوند. نظر شما چیست؟
همانطور که گفتم اینطور نیست. نیاز مشتری امروز فرش های سنتی و کلاسیک نیست؛ نسل جوان فرش هایی از این دست را ترجیح می دهد. بعلاوه این فرش ها برای کشور ارز آوری بالایی دارند. شاید در آینده مجددا گرایش به فرش های نقشه کلاسیک افزایش پیدا کند اما امروز نیاز مشتری این نوع فرش است و ما تابع آن هستیم.

◄ تولید این نوع فرش چه تاثیری بر افزایش صادرات فرش داشته است؟
تولید و صادرات این نوع فرش سودآوری بالایی برای تولیدکننده و در نتیجه کسب درآمد بالای غیر نفتی برای دولت دارد. علاوه بر این امکان اشتغال زایی را در کشور فراهم کرده است. در مجموعه ما حدود ۱۰۰ نیروی فعال وجود دارد که به سبب تولید این نوع محصول اشتغال یافتند و کسب درآمد می کنند.

◄ خواسته و انتظار شما از دولت یازدهم (تدبیر و امید)  چیست؟
مجموعه ما چندین نسل است که در عرصه فرش دستباف فعالیت می کند.  در سال ۱۳۷۸ صادر کننده نمونه کشور شناخته شدیم و از رئیس جمهور وقت؛ آقای محمد خاتمی لوح تقدیر دریافت کردیم. امروز نیز برای ادامه فعالیت و کسب سود برای اقتصاد کشور نیازمند حمایت دولت و معرفی این محصول در عرصه جهانی هستیم. چرا که این محصول کمتر شناخته شده است و حیات آن و ما نیازمند معرفی آن و تقاضای عمومی نسبت به آن است. بنابراین دولت باید امکان لازم برای تبلیغات در عرصه خارجی را فراهم آورد تا بدین ترتیب امکان سودآوری برای ما و خود را تضمین سازد.

◄ با مشکل یا مساله ای در زمینه صادرات مواجه نشدید؟
خیر… هیچ گونه مشکلی در این راستا نداریم، دولت نهایت همکاری را با صادرکنندگان فرش  دارد.

◄ در دولت قبل شرایط چگونه بود؟
دولت قبل نیز همکاری وجود داشت اما امکان همکاری مفید چندان محیا نبود. به طور مثال دولت قبل پیمانی را مقرر کرده بود که صادرات را دشوار ساخته بود و دولت جدید به محض استقرار آن را حذف کرد. پیمانی که بر اساس آن صادرکننده فرش موظف بود با قید ضمانتی کلان به بانک طی چند ماه درآمد ناشی از صادرات را به کشور بازگرداند. اما دولت جدید با استدلال به اینکه ارز به ما تعلق دارد چنین قانونی را حذف کرد و این اتفاق کمک بزرگی به صادرکنندگان فرش بود.

◄ عمده خریداران این محصول چه کشورهایی هستند؟
این محصول در کشورهای اروپایی  و به طور خاص آلمان مورد توجه واقع شده است.

◄ میزان صادرات شما سالانه چقدر است؟
به طور دقیق تخمین زده نشده؛ چرا که محصول جدیدی است و در سال آینده میلادی برای نخستین بار در دموتکس آلمان عرضه می شود و ما به تازگی برنامه های بازاریابی خودمان را آغاز کردیم. ولی به طور کلی رشد و توسعه خوبی داشته است و انگیزه کافی برای استمرار تولید این محصول در ما وجود دارد.

◄ برنامه توسعه فروش شما برای آینده چیست؟ از چه روش هایی بهره می گیرید؟
تبلیغات… هم در عرصه داخل و هم خارج از کشور و این تبلیغات را از اروپا آغاز کردیم. در تبلیغات هم از رسانه های جمعی مانند مجلات تخصصی فارسی زبان و انگلیسی زبان بهره گرفتیم.

◄ علاقه به فرش ایرانی در آمریکا یک موضوع مسجل است. برنامه شما برای راهیابی به بازار فرش آمریکا چیست؟
بازار فرش آمریکا می تواند به مثابه کل بازار اروپا برای صادرکنندگان فرش مورد اهمیت باشد و ظرفیت های بالایی برای بازاریابی و فروش در آن وجود دارد. علاقه و تمایل آمریکایی ها به فرش ایرن انکار ناپذیر  است به گونه ای برخی از سیاستمداران آمریکایی چون کلینتون به دلیل علاقه شخصی به فرش اقدام  رفع تحریم محصولات ایرانی چون فرش، زعفران و پسته کردند اما با تیره تر شدن روابط سیاسی،  تحریم ها  علیه ما مجددا برقرار شد که امیدواریم با بهبود روابط سیاسی امکان دستیابی به بازار آمریکا هم برای صادرکنندگانی چون ما فراهم شود. در حال حاضر نیز یک شعبه با برند «سبحه» در  شهر لس آنجلس آمریکا داریم که عرضه محصولات خود را از طریق آن انجام می دهیم که هم ایرانی ها و هم آمریکایی از آن استقبال کرده اند.

◄ تصور می کنید برای معرفی برند و محصول چهل تکه چه باید گفت؟
محصول ما تقریبا در دنیا بی رقیب است و  محصولی نو و متفاوت با آن چیزی است که در دنیا عرضه شده و علاوه بر این کیفیت برتر بهترین تبلیغ و توصیف برای جلب مخاطب است. همیشه از ظرفیت های بالای هنر صنعت فرش دستباف در محافل مختلف سخن به میان می آید اما عملا از نوآوری، خلاقیت و اجرای ایده های جدید در آن خبری نیست. این کار و محصول یک نمونه بسیار خوب برای هنر صنعت فرش دستباف ایران است که نشان می دهد با کمی فکر و تامل می توان افق های تازه ای را به روی این هنر صنعت گشود که شاید تا دیروز کسی به آن فکر نمی کرد.

◄ به کیفیت اشاره کردید، چگونه کیفیت فرش هایی را که حاصل فرش های بازیافت و مستعمل است را تضمین می کنید؟
برای این کار از بخش های سالم فرش استفاده می شود، از بهترین رنگ موجود در بازار ایران بهره می گیریم و چرخ هایی که برای دوخت فرش ها استفاده می کنیم از بهترین و پیشرفته ترین نوع موجود است. به طور کلی سعی ما بر این است که محصولی خوب و متفاوت به بازار جهانی عرضه کنیم تا نام فرش ایرانی در جان خدشه دار نشود.

تهیه و تنظیم: شیما شعاعی

منبع: شماره ۲۶مجله کهن

تلفن اشتراک : ۷۷۲۴۵۷۸۰-۰۲۱

بهنام قاسمی

فارغ التحصیل رشته تکنولوژی نساجی

Recent Posts

شماره ۹۰ مجله نساجی کهن ویژه نامه آبان ماه منتشر شد

تبلیغات روی جلد: کاوان شیمی فهرست مطالب شماره 90 مجله نساجی کهن نمایشگاه پیشرفته‌ترین فناوری‌های…

3 روز ago

Heimtextil 2025: گسترش نوآورانه در صنعت فرش و کفپوش

در نمایشگاه Heimtextil 2025، بخش فرش و کفپوش به سطح جدیدی از گسترش و نوآوری…

4 روز ago

درباره رخدادی خوب در هنر فرش ایران

نویسنده:سیامک عیقرلو آری، تیتر این نوشتار درست نوشته شده است و به درستی آن را…

5 روز ago

فناوری در عصر هوش مصنوعی

فناوری‌های نوظهور و هوش مصنوعی با وجود همه اثرات مثبت و غیرقابل انکاری که برای…

5 روز ago

ایتما آسیا ۲۰۲۴؛ بررسی حضور پررنگ چینی‌ها و چالش‌های صنعت نساجی ایران (ویدیو)

ایتما آسیا ۲۰۲۴ فرصتی برای نمایش پیشرفت‌های چشمگیر صنعت نساجی چین بود، جایی که شرکت‌های…

1 هفته ago

مزایا ومعایب شرکت های دانش بنیان

شرکت‌های دانش‌بنیان در ایران به شرکت‌هایی اطلاق می‌شود که بر پایه دانش و فناوری‌های نوین…

2 هفته ago