بیشتر کالاهای وارد شده در ۲ ماهه نخست سال از گروه کالاهای مصرفی به ویژه اقلام خوراکی هستند. این نشان می دهد که تولید داخل نه تنها توان پوشش نیاز داخلی را ندارد بلکه کسی به دنیال احیای این بخش نیز نیست.
به گزارش مشرق،یکی از وظایف گمرک اعلام آمار صادرات و واردات است و هر ماه موظف است میزان دقیق تجارت خارجی و وضعیت تراز تجاری ایران را به صورت کامل ارایه کند. اولین گزارش سال ۹۱ گمرک هفته گذشته منتشر شد که میزان صادرات و واردات ۲ ماهه نخست سال ۹۱ را نشان می دهد. از آنجایی که مسوولین اقتصادی کشور هر ساله بر افزایش صادرات و کاهش واردات تاکید می کنند در اینجا به بررسی ۲ گزارش از گمرک یکی اردیبهشت ۹۰ و دیگری اردیبهشت ۹۱ می پردازیم تا وضعیت تجارت خارجی ایران بر اساس آمار دولتی بهتر مشخص شود.
مقایسه آمارصادرات و واردات سالهای ۹۰ و ۹۱
تراز بازرگانی خارجی جمهوری اسلامی ایران ( بدون احتساب صادرات نفت خام و سایر موارد مندرج در توضیح کالاهای غیرنفتی) طی دو ماهه نخست سال ۱۳۹۰ با کسری ۳,۰۰۳ میلیون یورو (معادل ۴,۲۷۲ میلیون دلار) مواجه بود. طی این مدت، تراز بازرگانی خارجی کشور با ۹۱ کشور دنیا، منفی و با ۷۰ کشور دیگر مثبت بوده است.
بر اساس نتایج حاصل از آمار مقدماتی گمرک جمهوری اسلامی ایران تراز بازرگانی خارجی جمهوری اسلامی ایران ( بدون احتساب صادرات نفت خام و سایر موارد مندرج در توضیح کالاهای غیرنفتی) در دو ماهه نخست سال ۱۳۹۱ با کسری٢,٨٣١ میلیون یورو (معادل ٣,٧۵١ میلیون دلار) مواجه بوده است. در مدت مذکور بنابر این ارقام، ارزش واردات ۶۴.٧١ درصد از ارزش کل مبادلات خارجی کشور را به خود اختصاص داده است. در این مدت، تراز بازرگانی خارجی کشور (بدون احتساب نفت، گاز و خدما ت) با ٨١ کشور دنیا، منفی و با ٧۶ کشور دیگر مثبت بوده است.
مقایسه آمار صادرات سالهای ۹۰ و ۹۱
میزان صادرات قطعی کالاهای غیر نفتی، بدون احتساب میعانات گازی، در دو ماهه نخست سال جاری، به مقدار ۹,۸۲۲ هزار تن و به ارزش ۳,۳۰۳ میلیون یورو (معادل ۴,۷۱۷ میلیون دلار) بوده است. ۱۰ قلم کالایی که بیشترین صادرات را به خود اختصاص داده اند عبارتند از: پلی اتیلن گرید فیلم، پروپان مایع، سایر گازهای نفتی و هیدرو کربورهای گازی، متانول، سنگ آهن بهم فشرده نشده، بوتان مایع، قیر نفت، آمونیاک، سیمان پورتلند و سیب تازه. میعانات گازی و محصولات پتروشیمی ۶۴ درصد کل صادرات ایران را تشکیل می دهند.
میزان صادرات قطعی کالاهای غیر نفتی، بدون احتساب میعانات گازی در دو ماهه نخست سال ۱۳۹۱، به مقدار ۱۰,۵۸۲ هزار تن و به ارزش ۳,۴۲۱ میلیون یورو (معادل ۴,۵۰۰ میلیون دلار ) بوده است. ۱۰ قلم کالای عمده صادراتی همانند سال گذشته همگی از مشتقات نفت هستند و تنها روغن ها سبک و کود اوره جای سنگ آهن و سیب تازه را گرفته اند. میعانات گازی و محصولات پتروشیمی ۵۰ درصد کل صادرات کشور است.
“جای کالاهایی مانند پسته، فرش و تولیدات غیر نفتی در بین ۱۰ قلم کالای عمده صادراتی خالی است.”
مقایسه واردات سالهای ۹۰ و ۹۱
واردات کشور، طی دو ماهه نخست سال ۱۳۹۰ ، به میزان ۵,۳۷۵ هزار تن، به ارزش ۶,۳۰۶ میلیون یورو (معادل ۸,۹۸۹ میلیون دلار) بوده است. ۱۰ قلم کالای عمده وارداتی عبارتند از : شمش از آهن و فولاد غیر ممزوج، محصولات تخت و گرم نورد شده، اجزا و قطعات توربین های گازی، دانه ذرت دامی، برنج، کنجاله از دانه سویا، قطعات گوشت بی استخوان گاوی منجمد، داروب هصورت خرده فروشی.
واردات کشور، در دو ماهه نخست سال ۱۳۹۱ ، به میزان ۶,١۶٧ هزار تن، به ارزش ۶,٢۵٢ میلیون یورو (معادل ٨,٢۵٢ میلیون دلار) بوده است. ۱۰ قلم کالای عمده وارداتی در این مدت عبارتند از: گندم سخت غیر دامی، شمش از آهن و فولاد غیر ممزوج، دانه ذرت دامی، ورق گرم فولادی، برنج، کنجاله و سایر آخالهای جامد، جو، دارو خرده فروشی فاقد تولید داخلی، قند و شکر.
هیچ یک از کالاهای اساسی برای تولید به خصوص ماشین آلات در لیست ۱۰ قلم عمده واردات قرار ندارند. بیشتر کالاهای وارد شده در ۲ ماهه نخست سال از گروه کالاهای مصرفی به ویژه خوراک هستند. این نشان می دهد که تولید داخل نه تنها توان پوشش نیاز داخلی را ندارد بلکه کسی به دنیال احیای این بخش نیز نیست و با واردات محصولات سعی در جبران کمبودها می شود.
اینکه در سال تولید ملی چرا کالاهای مصرفی سهم عمده واردات را به خود اختصاص داده است را باید مسوولین امر پاسخگو باشند اما یک نکته مهم در این آمار وجود دارد و آن اینکه برخلاف اعمال تحریم های مختلف، ارتباط تجاری ایران با بیشتر کشورها برقرار است.
روز اول نمایشگاه فرش و کفپوش استانبول (CFE) نقطه عطفی مهم در صنعت جهانی فرش…
سال ۲۰۲۵ نویدبخش سالی پر از فرصتها و چالشهای جدید برای صنعت فرش و کفپوش…
صنعت نساجی و ماشینآلات در کشورهای فرانسه، آلمان، ایتالیا و اسپانیا با چالشهای منحصربهفردی مواجه…
رئیس انجمن صنعتگران ماشینآلات نساجی ترکیه (تِمْساد)، آدل نالبانت، اعلام کرد: "بخش ما که در…
سه عضو انجمن صنایع نساجی ایران در میزگرد بررسی مشکلات صنعت نساجی از رانت واردات…
رمضان کایا، رئیس مشترک انجمن تولیدکنندگان پوشاک ترکیه (TGSD) اظهار داشت که پوشاک از جمله…