Categories: اخبار نساجی

نتایج طرح آمارگیری از کارگاه‌های صنعتی ۵۰ نفر کارکن

 

مرکز آمار ایران جدیدترین نتایج طرح آمارگیری از کارگاه‌های صنعتی ۵۰ نفر کارکن و بیشتر سال ۱۳۸۹ نشان می دهد که در سال ۸۸ تعداد ۴۶۹۰ کارگاه صنعتی ۵۰ نفر کارکن و بیشتر در کشور به فعالیت صنعتی اشتغال داشته‌اند که نسبت به سال قبل ۱.۷ درصد کاهش نشان می‌دهد.

توزیع این کارگاه در فعالیت‌های عمده نشان می‌دهد که ۱۳.۸۶ درصد در صنایع تولید وسایل نقلیه موتوری و تریلر و نیم تریلر، ۱۳.۸۰ درصد در صنایع مواد غذایی و آشامیدنی، ۱۱.۴۲ درصد در صنایع تولید سایر محصولات کانی غیرفلزی و بقیه کارگاه‌های صنعتی ۵۰ کارکن و بیشتر در سایر فعالیت‌های صنعتی اشتغال داشته‌اند.

بررسی تعداد کارگاه‌های صنعتی ۵۰ کارکن و بیشتر در استان‌های مختلف کشور مبین این مطلب است که در سال ۸۸ از کل این کارگاه‌‌ها ۲۸.۱۲ درصد در استان تهران، ۱۱.۶۰ درصد در استان اصفهان، ۷.۹۵ درصد در استان خراسان رضوی و بقیه کارگاه‌های صنعتی ۵۰ نفر کارکن و بیشتر در سایر استان های کشور به فعالیت صنعتی اشتغال داشته‌اند.

تعداد شاغلان

براساس نتایج این طرح، در سال ۸۸ تعداد شاغلان کارگاه‌های صنعتی ۵۰ نفر کارکن و بیشتر کشور ۹۹۵۳۰۸ نفر بوده است که نسبت به سال قبل ۰.۶ درصد افزایش نشان می‌دهد. از این تعداد ۱۸.۷۲ درصد در صنایع تولید مواد و محصولات شیمیایی، ۱۸.۷۱ درصد در صنایع تولید وسایل نقلیه موتوری و تریلر و نیم تریلر ۱۳.۶۲ درصد در صنایع تولید فلزات اساسی و بقیه در سایر فعالیت‌های صنعتی ۵۰ نفر کارکن و بیشتر کشور در سایر استان ها اشتغال داشته‌اند.

نتایج این آمارگیری نشان می‌دهد که کارگاه‌های صنعتی ۵۰ نفر کارکن و بیشتر کشور ۳۰.۴۶ درصد در استان تهران، ۱۱.۶۲ د رصد در استان اصفهان، ۶.۷۹ درصد در استان خراسان رضوی و بقیه تعداد شاغلان کارگاه‌های صنعتی ۵۰ نفر کارکن و بیشتر کشور در سایر استان ها اشتغال داشته‌اند.

ارزش جبران خدمات شاغلان با مزد و حقوق

نتایج این آمارگیری نشان می دهد که کارگاه‌های صنعتی ۵۰ کارکن و بیشتر در سال ۸۸ حدود ۹۲۸۵۵.۰ میلیارد ریال به منظور جبران خدمات (مزد و حقوق و سایر پرداختی‌ها) به مزد و حقوق بگیران خود پرداخت کرده‌اند که نسبت به سال ۸۷ حدود ۱۶درصد افزایش نشان می‌دهد.

بیشترین رقم جبران خدمات با ۱۶۸۲۷.۳ میلیارد ریال متعلق به صنایع تولید و سیال نقلیه موتوری و تریلر و نیم تریلر بوده است. صنایع تولید فلزات اساسی با ۱۲۱۳۶.۷ میلیارد ریال و صنایع تولید مواد و محصولات شیمیایی با ۱۱۳۵۲.۱ میلیارد ریال از نظر پرداخت به مزد و حقوق بگیران خود به ترتیب در مراتب دوم و سوم قرار گرفته‌اند.

بررسی ارزش جبران خدمات پرداختی به شاغلان با مزد و حقوق کارگاه‌های صنعتی ۵۰ کارکن و بیشتر ۳۰ استان کشور نشان می‌دهد که بیشترین جبران خدماتی با رقم ۳۲۳۰۲.۷ میلیارد ریال به استان تهران تعلق داشته است و استان‌های اصفهان و خوزستان به ترتیب با پرداخت ۱۱۲۴۹.۹ و ۷۶۵۶.۸ میلیارد ریال از نظر جبران خدمات پرداختی در مراتب دوم و سوم قرار داشته‌اند. در صورتی که کمترین ارزش جبران خدمات پرداختی با رقم ۹۶.۴ میلیارد ریال به استان کهگیلویه و بویراحمد اختصاص داشته است.

ارزش افزوده

کارگاه‌های صنعتی ۵۰ کارکن و بیشتر کشور در سال ۸۸ ارزش افزوده‌‌ای برابر با ۳۸۵۶۶۸۰ میلیارد ریال ایجاد کرده‌اند که نسبت به سال قبل ۳.۲ درصد افزایش نشان می‌دهد بیشترین ارزش افزوده ایجاد شده با رقم ۷۲۲۰۲.۱ میلیارد ریال (۱۸.۷۲ درصد) را صنایع تولید و مواد و محصولات شیمیایی به خود اختصاص داده است. ضمن اینکه صنایع تولید وسایل نقلیه موتوری و تریلر و نیم تریلر با ۷۲۱۵۴.۹ میلیارد ریال (۱۸.۷۱ درصد) و صنایع تولید فلزات اساسی ‌ با ۵۲۵۴۰.۵ میلیارد ریال (۱۳.۶۲ درصد) از نظر ارزش افزوده ایجاد شده در بین صنایع مختلف در مراتب بعدی قرار گرفته‌اند.

در سال مورد بررسی کارگاه‌های صنعتی ۵۰ نفر کارکن و بیشتر استان‌ تهران با ۱۱۷۸۸۲۰ میلیارد ریال (۳۰.۵۷ درصد) بیشترین ارزش افزوده را نسبت به سایر استان‌ها ایجاد کرده‌‌‌اند. کارگاه‌های صنعتی ۵۰ نفر کارکن و بیشتر استان اصفهان با ۴۸۹۸۸.۶ میلیارد ریال (۱۲.۷۰ درصد) و استان خوزستان با ۴۴۸۰۳.۷ میلیارد ریال (۱۱.۶۲ درصد) در مراتب دوم و سوم قرار داشته‌اند.

ارزش تولید

براساس نتایج آمارگیری از کارگاه‌های صنعتی ۵۰ نفر کارکن و بیشتر، ارزش تولید این کارگاه‌ها در سال ۸۸ رقمی برابر با ۱۴۶۴۹۲۰.۶میلیارد ریال بوده است که نسبت به سال قبل ۳۹.۲ درصد افزایش را نشان می‌دهد. نگاهی به ارزش تولید فعالیت‌های مختلف صنعتی نشان می دهد که صنایع تولید زغال کک پالایشگاه‌ها و … با رقم ۴۸۳۰۰۳.۷ میلیارد ریال (۳۲.۸۵ درصد) بیشترین ارزش تولید را داشته و صنایع تولید وسایل نقلیه موتوری و تریلر و نیمه تریلر با رقم ۲۶۰۴۰۴.۶ میلیارد ریال (۱۷.۷۲ درصد) و صنایع تولید مواد و محصولات شیمیایی‌ با رقم ۱۹۰۰۸۳.۵ میلیارد ریال (۱۲.۹۳ درصد)، اصفهان با ۲۱۳۵۵۰.۴ میلیارد ریال (۱۴.۵۸ درصد) و خوزستان با ۲۰۶۰۹.۹ میلیارد ریال (۱۴.۰۷ درصد) به ترتیب مقام‌های اول تا سوم را احراز کردند.

ارزش سرمایه گذاری

کارگاه‌های صنعتی ۵۰ کارکن و بیشتر کشور در سال ۸۸ حدود ۶۶۸۸۰.۷ میلیارد ریال سرمایه گذاری کرده‌اند که نسبت به سال ۸۷ حدود ۱۴.۸ در صد کاهش نشان می‌دهد. صنایع تولید مواد و محصولات شیمیایی‌ با رقم ۱۹۸۷۴.۳ میلیارد ریال (۲۹.۷۲ درصد) بیشترین میزان سرمایه گذاری را داشته‌اند. صنایع تولید فلزات اساسی ‌با ۱۴۷۹۶.۹ میلیارد ریال (۲۲.۱۲ درصد) و صنایع تولید سایر محصولات کانی غیرفلزی با ۱۱۷۹۰.۴ میلیارد ریال (۱۷.۶۳. درصد) مقام‌های دوم و سوم را کسب کرده‌اند.

در سال ۸۸ کارگاه های صنعتی۵۰ نفر کارکن و بیشتر استان بوشهر با ۱۳۱۷۷.۷ میلیارد ریال (۱۹.۷۰ درصد)، استان خوزستان با ۱۱۹۸۱.۱ میلیارد ریال (۱۷.۹۱ درصد) و استان اصفهان با ۱۰۱۸۸.۳ میلیارد ریال (۱۵.۲۳ درصد) از نظر سرمایه گذاری، مراتب اول تا سوم را در کشور دارا بوده‌اند.

بهره وری کار و جبران خدمات سرانه سالانه

بهره وری کار و کارگاه‌های صنعتی ۵۰ نفر کارکن و بیشتر کشور در سال ۱۳۸۸ رقمی بالغ بر ۳۸۷۴۸۶ هزار ریال بوده است که نسبت به سال قبل از آن ۲.۶ درصد افزایش نشان می دهد. بیشترین بهره‌وری کار با رقم ۱۶۰۸۶۷۰ هزار ریال متعلق به صنایع تولید زغال کک- پالایشگاه‌های نفت و سوخت‌های هسته‌ای و کمترین آن با رقم ۱۱۸۹۸۸ هزار ریال مربوط به دباغی و عمل آوردن چرم و ساخت کیفت و … بوده است.

جبران خدمات سرانه سالانه کارگاه‌های صنعتی ۵۰ نفر کارکن و بیشتر کشور در سال مورد نظر مبلغ ۹۳۳۷۸ هزار ریال بوده است که نسبت به سال ۱۳۸۷ حدود ۱۵.۴ درصد افزایش نشان می‌‌دهد. بیشترین جبران خدمات سرانه سالانه پرداختی با رقم ۱۶۱۹۰۱ هزار ریال نیز متعلق به تولید محصولات از توتون و تنباکو بوده است.

صنایع تولید زغال کک پالایشگاه های نفت و سوخت‌های هسته‌ای ‌و صنایع تولید فلزات اساسی به ترتیب با ارقام ۱۴۷۲۱۷ و ۱۲۵۷۸۸هزار ریال از نظر جبران خدمات سرانه سالانه در ردیف‌های بعدی قرار داشته‌اند. کمترین جبران خدمات سرانه سالانه پرداختی نیز با رقم ۴۳۳۳۲ هزار ریال به بازیافت ضایعات فلزی و غیرفلزی اختصاص داشته است.

بررسی نتایج طرح حاکی از آن است که بیشترین میزان بهره وری کار در این کارگاه‌های صنعتی ۵۰ کارکن و بیشتر و بیشتر با رقم ۱۶۶۴۱۲۲ هزار ریال مربوط به استان بوشهر و کمترین میزان بهره وری کار این کارگاه‌ها با رقم ۱۵۴۰۵۵ هزار ریال به استان قم اختصاص داشته است.

جبران خدمات سرانه سالانه‌ای که کارگاه‌های صنعتی ۵۰ نفر کارکن و بیشتر استان خوزستان با رقم ۱۴۸۹۷۱ هزار ریال به مزد و حقوق بگیران خود پرداخت کرده‌اند از کارگاه‌های استان‌های دیگر بیشتر بوده است در صورتی که کمترین ارزش جبران خدمات سرانه سالانه با رقم ۵۳۶۹۱ هزار ریال مربوط به استان سمنان بوده است.

بهره دهی انرژی

نتایج این بررسی بیانگر این واقعیت است که کارگاه‌های صنعتی ۵۰ نفر کارکن و بیشتر کشور در سال ۸۸ در ازای هر واحد هزینه انرژی مصرف شده ۲۲.۶ واحد ارزش افزوده ایجادکرده‌اند که نسبت به سال قبل ۱۲.۸ درصد کاهش نشان می‌دهد. بررسی بهره دهی انرژی در صنایع مختلف حاکی از آن است که تولید محصولات از توتون و تنباکو با رقم ۱۳۵۰واحد بالاترین ارزش افزوده را در ازای هر واحد هزینه انرژی ایجاد کرده‌اند. کمترین ارزش افزوده ایجاد شده در ازای هر واحد هزینه انرژی مصرف شده متعلق به صنایع تولید سایر محصولات کانی غیرفلزی با رقم ۱۳ واحد بوده است.

بررسی بهره دهی انرژی در استان های کشور نشان می‌دهد که کارگاه‌های صنعتی ۵۰ نفر کارکن و بیشتر استان زنجان با رقم ۳۱۰ واحد بیشترین ارزش افزوده را در ازای هر واحد هزینه انرژی ایجاد کرده‌اند. ضمن اینکه کارگاه‌های استان ایلام با رقم ۹.۳ واحد کمترین ارزش افزوده را در ازای هر واحد هزینه انرژی داشته‌اند

.

بهنام قاسمی

فارغ التحصیل رشته تکنولوژی نساجی

Recent Posts

نمایشگاه فرش و کفپوش استانبول: موفقیتی در سایه اتحاد

روز اول نمایشگاه فرش و کفپوش استانبول (CFE) نقطه عطفی مهم در صنعت جهانی فرش…

3 روز ago

پنج نمایشگاه برتر فرش و کفپوش در سال ۲۰۲۵

سال ۲۰۲۵ نویدبخش سالی پر از فرصت‌ها و چالش‌های جدید برای صنعت فرش و کفپوش…

3 روز ago

چالش‌های صنعت نساجی اروپا در میانه تحولات جهانی و منطقه‌ای

صنعت نساجی و ماشین‌آلات در کشورهای فرانسه، آلمان، ایتالیا و اسپانیا با چالش‌های منحصربه‌فردی مواجه…

5 روز ago

افزایش ۲۰ درصدی صادرات ماشین‌آلات نساجی ترکیه در ۱۰ ماهه اول ۲۰۲۴

رئیس انجمن صنعت‌گران ماشین‌آلات نساجی ترکیه (تِمْساد)، آدل نالبانت، اعلام کرد: "بخش ما که در…

6 روز ago

رانت واردات ۷۵۰ میلیون دلار پارچه بی‌کیفیت با ارز نیما

سه عضو انجمن صنایع نساجی ایران در میزگرد بررسی مشکلات صنعت نساجی از رانت واردات…

7 روز ago

افزایش جایگاه برندهای پوشاک ترکیه در بازار جهانی پس از ۲۰۳۰

رمضان کایا، رئیس مشترک انجمن تولیدکنندگان پوشاک ترکیه (TGSD) اظهار داشت که پوشاک از جمله…

2 هفته ago