نیم نگاه؛ آموزش راهی برای ایجاد احساس مفید بودن

بهنام قاسمی
طبق نظریات مختلف روانشناسی کار، آنچه موجب می گردد تا کارگر در محیط کار به بهترین شکل ممکن در جریان تولید قرار گیرد، برآورده شدن نیازهای گوناگون اوست. از جمله نیازهای اساسی نیروی کار جدای از نیازهایی مانند حقوق و مزایا، ایجاد احساس مفید بودن و داشتن تأثیر مثبت در جریان تولید است.

به طوری که کارگر احساس کند کاری که به عهده او گذاشته شده است، در تولید محصول نهایی نقش مؤثری دارد. این بحث که برای اولین بار در کارخانه خودرو سازی Volvo مورد توجه قرار گرفت، موجب گردید این احساس در نیروی کار ایجاد شود که تأثیرات بسیار چشمگیری در انجام درست و به موقع کارها داشت. در این کارخانه وظایف خرد و بی اهمیتی که توسط افراد متعدد انجام می شد (mici mouse job) تجمیع شده و مجموعه کارها بر عهده گروه همان عده از کارگران نهاده شد و مثلاً وظیفه بستن یک پیچ توسط یک کارگر به جمع آوری بخشی از یک موتور توسط چندین نفر تبدیل گردید.

یک مدیر موفق باید به گونه ای به این مطلب توجه نماید که هر یک از کارکنان به بهترین شکل این احساس را در خود پیدا کنند. این بسیار مهم است که در محیط کار مدیر به هر دو نیاز کارکنان خود که شامل نیازهای مادی (Man as an animal) و نیازهای انسانی و معنوی (Man as a human) است، توجه کند. در واقع وی باید بتواند احساس هایی را که یک فرد عادی برای سالم بودن به آنها نیاز دارد، ایجاد نماید. این نیازها که به تئوری چهارم معروف است عبارتند از: مفید بودن، مطرح بودن، مهم بودن و محبوب بودن.

یکی از بهترین و مفیدترین راه ها بحث آموزش است. آموزش های حین کار علاوه بر اینکه باعث بالا بردن سطح دانش و آگاهی کارکنان می گردد و موجب کاهش صدمات و آسیب های جانی و مالی برای کارخانه می گردد، خلاقیت کارکنان را بالا برده و بهبود کیفیت را به دنبال خواهد داشت. مسئله آموزش حین کار به قدری اهمیت دارد که حتی اگر یک مدیر نساجی تمام موارد و مسائل مورد نیاز از جهت فنی را به کارگران آموزش دهد، توصیه می شود این دوره ها را در شاخه های غیر از نساجی ادامه دهد تا کارکنان همیشه در حال یادگیری و آموزش باشند. در چنین شرایطی است که می توان کارکنان را عاملی به واقع مؤثر در فرآیند تولید دانست و توسعه و افزایش تولید و کیفیت را مشاهده نمود.

با سپاس فراوان از جناب آقای مهندس مروج – رئیس انجمن صنایع نساجی ایران

بهنام قاسمی

فارغ التحصیل رشته تکنولوژی نساجی

Recent Posts

سفارش قطعه در واحد فنی

نویسنده: قاسم حیدری، فوق لیسانس تکنولوژی نساجی کمپانی های سازنده ماشین آلات ریسندگی نیز در…

6 ساعت ago

شماره ۹۰ مجله نساجی کهن ویژه نامه آبان ماه منتشر شد

تبلیغات روی جلد: کاوان شیمی فهرست مطالب شماره 90 مجله نساجی کهن نمایشگاه پیشرفته‌ترین فناوری‌های…

4 روز ago

Heimtextil 2025: گسترش نوآورانه در صنعت فرش و کفپوش

در نمایشگاه Heimtextil 2025، بخش فرش و کفپوش به سطح جدیدی از گسترش و نوآوری…

5 روز ago

درباره رخدادی خوب در هنر فرش ایران

نویسنده:سیامک عیقرلو آری، تیتر این نوشتار درست نوشته شده است و به درستی آن را…

6 روز ago

فناوری در عصر هوش مصنوعی

فناوری‌های نوظهور و هوش مصنوعی با وجود همه اثرات مثبت و غیرقابل انکاری که برای…

6 روز ago

ایتما آسیا ۲۰۲۴؛ بررسی حضور پررنگ چینی‌ها و چالش‌های صنعت نساجی ایران (ویدیو)

ایتما آسیا ۲۰۲۴ فرصتی برای نمایش پیشرفت‌های چشمگیر صنعت نساجی چین بود، جایی که شرکت‌های…

1 هفته ago