Categories: اخبار نساجی

هزار میلیارد دلار درآمد نفتی ایران در ۱۰۰ سال گذشته

 

بررسی‌های یک تحقیق کارشناسی نشان می‌دهد که درآمد نفت ایران در ۱۰۰ گذشته معادل بیش از هزار میلیارد دلار بوده است.

تولید نفت ایران بین سال‌های ۱۲۹۰ تا ۱۳۹۰، معادل ۶۸.۷۷ میلیارد بشکه بوده است که بر این اساس بیش از ۱۰۷۹ میلیارد دلار عاید کشور شده است.

طبق آمار مجموع تولید نفت ایران بین سال‌های ۱۲۹۰ تا ۱۳۳۲ معادل ۲.۳ میلیارد بشکه بود که با فروش هر بشکه ۲۳ سنت درآمد ۵۰۰ میلیون دلاری را طی ۴۰ سال برای کشور در پی داشته است.

در طول ۱۷ سال بعد درآمدهای نفتی ایران ۱۰۰ درصد افزایش یافت. بین سال‌های ۱۳۳۳ تا ۱۳۵۰، ۱۱.۵ میلیارد بشکه نفت خام تولید شد که با افزایش قیمت نفت به ۱.۴ دلار برای هر بشکه ۱۴.۵ میلیارد دلار برای ایران ارز آوری داشت.

با افزایش قیمت نفت درآمدهای ایران نیز رشد چشمگیری داشت به طوری که رسیدن نفت به ۸.۸ دلار، درآمد ایران تنها در هفت سال (۱۳۵۱ تا ۱۳۵۷) را به ۱۱۶.۵ میلیارد دلار رسید. البته افزایش درآمد ارزی کشور تنها ناشی از قیمت نفت نبود بلکه افزایش تولید نفت خام هم در این زمینه تاثیر داشت. به طوری که در بین سال‌های ۱۳۵۱ تا ۱۳۵۷، ۱۴.۲ میلیارد بشکه نفت خام تولید شد.

به این ترتیب از سال ۱۲۹۰ تا ۱۳۵۷ یعنی سال‌های پیش از انقلاب (۶۷ سال) کل درآمد ایران حاصل از نفت حدود ۱۳۲ میلیارد دلار بوده است.

البته تولید نفت با پیروزی انقلاب اسلامی و آغاز جنگ تحمیلی کاهش محسوسی داشت اما به دلیل فروش هر بشکه نفت خام به ۲۵ دلار، این امر باعث نشد که درآمدهای نفتی کاهش یابد. از سال ۱۳۵۸ تا ۱۳۶۸ در مجموع ۹.۷ میلیارد بشکه نفت خام برداشت شد که ۱۵۰ میلیارد دلار برای کشور ارز آوری داشت.

در طول ۱۰ سال بعد اگر چه تولید نفت خام از ۹.۷ میلیارد به ۱۳.۹ میلیارد رسید اما با سقوط قیمت نفت خام به ۱۶ دلار کاهش درآمدها نفتی را در پی داشت. در بین سال‌های ۱۳۶۸ تا ۱۳۷۸ تنها ۱۵۰ میلیارد دلار نصیب کشور شد.

درطول پنج سال بعد هر بشکه نفت خام ۲۹ دلار معاوضه شد. در این مدت (۱۳۷۹ تا ۱۳۸۳) هفت میلیارد بشکه نفت خام از ذخایر کشور برداشت شد که حاصل آن واریز ۱۳۰ میلیارد دلار به خزانه کشور بود.

بین سال‌های ۱۳۸۴ تا ۱۳۹۰ نیز به لطف افزایش قیمت نفت بیشترین درآمد نفتی برای کشور محقق شد. در این سال‌ها ۱۰.۲ میلیارد بشکه با متوسط قیمت ۸۷ دلار به فروش رفت که نتیجه آن کسب ۵۱۱ میلیارد دلار بود.

بهنام قاسمی

فارغ التحصیل رشته تکنولوژی نساجی

Recent Posts

سفارش قطعه در واحد فنی

نویسنده: قاسم حیدری، فوق لیسانس تکنولوژی نساجی کمپانی های سازنده ماشین آلات ریسندگی نیز در…

23 ساعت ago

شماره ۹۰ مجله نساجی کهن ویژه نامه آبان ماه منتشر شد

تبلیغات روی جلد: کاوان شیمی فهرست مطالب شماره 90 مجله نساجی کهن نمایشگاه پیشرفته‌ترین فناوری‌های…

5 روز ago

Heimtextil 2025: گسترش نوآورانه در صنعت فرش و کفپوش

در نمایشگاه Heimtextil 2025، بخش فرش و کفپوش به سطح جدیدی از گسترش و نوآوری…

6 روز ago

درباره رخدادی خوب در هنر فرش ایران

نویسنده:سیامک عیقرلو آری، تیتر این نوشتار درست نوشته شده است و به درستی آن را…

7 روز ago

فناوری در عصر هوش مصنوعی

فناوری‌های نوظهور و هوش مصنوعی با وجود همه اثرات مثبت و غیرقابل انکاری که برای…

7 روز ago

ایتما آسیا ۲۰۲۴؛ بررسی حضور پررنگ چینی‌ها و چالش‌های صنعت نساجی ایران (ویدیو)

ایتما آسیا ۲۰۲۴ فرصتی برای نمایش پیشرفت‌های چشمگیر صنعت نساجی چین بود، جایی که شرکت‌های…

1 هفته ago