پاسخ تجاری دولت به نیاز کارخانه های نساجی
واردات پنبه آزاد شد
گروه بازرگانی- هفته گذشته، هیات وزیران بنا به پیشنهاد وزارت بازرگانی واردات پنبه را از همه کشورهای تولیدکننده این محصول با ارائه گواهی بهداشت کشور مبدا و رعایت شرایط قرنطینه، مجاز اعلام کرد. این پیشنهاد با هدف تامین مواد اولیه کارخانجات نساجی به تصویب دولت رسیده است.
مجوز واردات پنبه در حالی از سوی هیات دولت صادر شده که مسوولان وزارت جهاد کشاورزی میزان تولید و موجودی این محصول را در کشور ۱۶۰ هزار تن اعلام کرده اند، اما دبیر انجمن نساجی کشور با بیان اینکه این آمار دقیق نیست، می گوید: آنان باید پاسخ دهند که با مشکلات پیش روی کارخانه های ریسندگی، این میزان پنبه تولید شده در کجا مصرف شده است.
ممنوعیت ثبت سفارش پنبه در اوایل مهرماه امسال که مصادف با فصل برداشت بود، با اعتراض گسترده واحدهای نساجی روبه رو شد، اما مسوولان جهاد کشاورزی مدعی هستند که نیاز صنایع داخلی نساجی به پنبه در سال جاری حدود ۱۳۰ هزار تن است که با توجه به تولید و واردات ۱۶۰ هزار تنی، ۳۰ هزار تن پنبه مازاد بر مصرف خواهد بود.
به گفته علیرضا حائری، دبیر انجمن نساجی کشور امسال تولید پنبه داخل بیش از ۴۰ هزار تن نبوده است که در حدود ۳۵ هزار تن آن به فروش رسیده و در حال حاضر و برای بقیه مدت تا فصل جدید برداشت؛ یعنی برای هفت ماه باقیمانده سال زراعی فقط ۵ هزار تن پنبه در کشور موجود است که این مقدار تا پایان اسفندماه نیز کافی نخواهد بود.
یادآور می شود که تولید پنبه در سال ۸۶ حدود ۷۶ هزار تن برآورد شده است.
حائری تاکید کرد که در حال حاضر کارخانه های ریسندگی با معضل تامین پنبه برای ادامه فعالیتهای خود روبه رو هستند.
وی پیش بینی کرد که نیمه نخست سال آینده، سالی بسیار سخت و بحرانی برای واحدهای ریسندگی و بافندگی خواهد بود و موضوع تامین پنبه فعالیتهای صنایع نساجی را متاثر خواهد کرد.
دبیر انجمن صنایع نساجی ایران خاطرنشان کرد: بسیاری از واحدهای ریسندگی به علت کمبود و گرانی پنبه، مصرف پنبه خود را کاهش داده و از سایر الیاف جایگزین مانند پلیاستر استفاده کرده اند یا اصولاتولید خود را کاهش داده و به سمت تولید نخهای ظریفتر که پنبه کمتری نیاز دارد رو آورده اند.
به گفته وی، در حال حاضر قیمت جهانی پنبه به حدود ۸/۴ دلار برای هر کیلو و قیمت پنبه داخلی نیز به حدود ۵۰ هزار ریال رسیده که البته به سختی پیدا میشود.
بر اساس آمارهای جهانی، پیش بینی شده است که سطح زیر کشت پنبه در جهان تا پایان سال ۲۰۱۱ میلادی، با ۷ درصد افزایش، به ۳۶ میلیون هکتار برسد که این میزان، رکورد قابل توجهی را در مورد سطح زیر کشت پنبه طی ۱۷ سال گذشته تاکنون ثبت خواهد کرد.
به گفته کارشناسان، عمده دلیل رشد سطح زیر کشت پنبه در سال جاری میلادی، افزایش مستمر قیمت این محصول در بازارهای جهانی و به تبع، افزایش خواست کشاورزان برای کاشت این محصول، ارزیابی شده است.
از سوی دیگر، در مورد تولید محصول پنبه جهان نیز پیش بینی شده است که حجم تولید تا پایان سال ۲۰۱۱ میلادی، با ۹ درصد افزایش، از ۲۷ میلیون تن فراتر رود که در نوع خود بی سابقه خواهد بود.
یاد آور می شود که قیمت جهانی پنبه طی ماه های پایانی سال ۲۰۱۰ رو به افزایش گذاشت و در اولین ماه سال ۲۰۱۱ میلادی (دی ماه ۱۳۸۹) نیز افزایش قیمت ها همچنان ادامه یافت و رکورد ۴۶۲۰ تومان بر کیلوگرم را پشت سر گذاشت. از سوی دیگر در حد فاصل ۱۰ دی تا ۸ بهمن ۱۳۸۹ متوسط قیمت هر کیلوگرم پنبه با ۱۵ درصد افزایش (۵۹ تومان بر کیلوگرم) به ۴۵۶۲ تومان رسید.
موجودی بسیار کم پنبه در جهان، عرضه محدود، تقاضای فراوان و کاهش ارزش بهای دلار آمریکا از جمله دلایل افزایش قیمت ها گزارش شده است. پیش بینی می شود که تولید جهانی پنبه در سال جاری میلادی تقریبا برابر با مصرف جهانی آن خواهد بود. در حال حاضر تخمین زده می شود که فقط حدود ۱۰ درصد از ۳/۸ میلیون تن پنبه قابل تجارت در جهان برای خرید باقی مانده است، بنابراین به نظر می رسد که عرضه محدود پنبه و قیمت های بالای آن، تولید و تجارت شرکت های نساجی را تحت تاثیر قرار خواهد داد.
روزنامه دنیای اقتصاد، شماره ۲۳۱۲ به تاریخ ۱۴/۱۲/۸۹، صفحه ۵ (بازرگانی)
روز اول نمایشگاه فرش و کفپوش استانبول (CFE) نقطه عطفی مهم در صنعت جهانی فرش…
سال ۲۰۲۵ نویدبخش سالی پر از فرصتها و چالشهای جدید برای صنعت فرش و کفپوش…
صنعت نساجی و ماشینآلات در کشورهای فرانسه، آلمان، ایتالیا و اسپانیا با چالشهای منحصربهفردی مواجه…
رئیس انجمن صنعتگران ماشینآلات نساجی ترکیه (تِمْساد)، آدل نالبانت، اعلام کرد: "بخش ما که در…
سه عضو انجمن صنایع نساجی ایران در میزگرد بررسی مشکلات صنعت نساجی از رانت واردات…
رمضان کایا، رئیس مشترک انجمن تولیدکنندگان پوشاک ترکیه (TGSD) اظهار داشت که پوشاک از جمله…