یزد، پیشرو در تولید منسوجات متنوع در ایران

یزد- احمد جعفری ندوشن: درحال حاضر دو هزار و ۷۰۰ واحد تولیدی کوچک و بزرگ‏‎ ‎نساجی با بیش از ۲۰۰هزار شاغل در استان یزد فعال است‎.

‎به گفته مسئولان، یزد بیشترین تنوع در تولید منسوجات را در ایران دارد و می توان قطب صنعت نساجی ایران نامید‎
‎تولید‎ ‎انواع پارچه های رومبلی، پارچه های پرده ای،پیراهنی، ملحفه ای و متقال از‎ ‎جمله تولیدات نساجی استان یزد محسوب می شود. همچنین محصولات سنتی و بومی‎ ‎شامل روفرشی، دستمال ابریشمی، چادرشب، انواع شال و روسری و ترمه از دیگر‎ ‎تولیدات این صنعت است‏‎.
‎از سالها پیش در مناطقی از شهر یزد، بسیاری‎ ‎از مردم در این حرفه فعالیت می کردند و پارچه های دست بافته یزدی ها در‎ ‎کشور زبانزد بود. کارخانه های بزرگ نساجی ازقدیم در یزد وجود داشت که برخی‎ ‎از آنها هم اینک نیز دایر است‎.

‎در گذشته، صدای دستگاه های سنتی و‎ ‎قدیمی خط تولید صنایع نساجی بیش از زمان حاضر به گوش می رسید اما رشد‎ ‎تکنولوژی و جایگزین شدن دستگاه های پیشرفته به جای قدیمی، بافت پارچه و‎ ‎تولیدات این صنعت را باکیفیت تر و بیشتر کرده است. در گذشته دستگاه های‎ ‎نساجی در قالب کارگاه های کوچک در مناطقی نظیر گردفرامرز، ابرندآباد، مریم‎ ‎آباد، محمودآباد، و اکرم آباد استقرار داشت. صنعت نساجی یزد، طیف وسیعی از‎ ‎محصولات نساجی از جمله انواع الیاف، نخ، پارچه لباس، رومبلی، پرده ای،‎ ‎موکت و فرش را شامل می شود‎.
‎مدیر عامل یکی از واحدهای نساجی یزد تعدد واحدهای نساجی در این استان را عامل رقابتی شدن تولیدات می داند‏‎.

“‎مهدی عشقیان” می افزاید: اگر تولیدات نساجی به کیفیت خوب عرضه شود بازار را در اختیار خواهد گرفت‎.
‎به‎ ‎گفته وی، یزد از گذشته دور در زمینه صنعت نساجی حرف اول را در کشور می زده‎ ‎و این میراث گرانبها باید حفظ شود. یک کارشناس صنعت استان یزد هم می گوید‎: ‎هم اینک تولیدات نساجی در یزد به سه روش ماشین های قدیمی، نیمه صنعتی‎ (‎ژاکارد ) و صنعتی و مدرن تولید می شود‎.
“‎علی محمد دهقان” می‎ ‎افزاید: تولیدات نیمه صنعتی عمدتاً به بافت پارچه های پرده ای و سوسن،‎ ‎روفرشی و رومبلی اختصاص دارد و بازار نسبتاً خوبی دارد‎.

‎وی اظهار‎ ‎می دارد: با توجه به تسهیلات و حمایت های دولت، ماشین های بافت پارچه‎ ‎پیشرفته طی سه سال اخیر رو به رشد بوده است. در حال حاضر تولیدات نساجی‎ ‎رومبلی و انواع روفرشی که با روش “ژاکارد” بافته می شود بیشترین حجم‎ ‎تولیدات نساجی استان یزد را به خود اختصاص داده است. با استفاده از روش‎ ‎ژاکارد، پارچه با روش دستگاه رایانه ای نقوش خود را دریافت و بر روی پارچه‎ ‎حک می کنند اما در روش سنتی اغلب از روش چاپی برای نقش دار کردن پارچه‎ ‎استفاده می شود. عضو هیات مدیره شرکت تعاونی بافندگان استان یزد می گوید‎: ‎هم اینک ۱۵ واحد نساجی بافت فرش ماشینی نیز در این استان فعال است. رئیس‏‎ ‎سازمان صنایع و معادن استان یزد نیز چندی پیش با اشاره به سابقه خوب صنعت‎ ‎نساجی در این استان، رکود بازار را مهمترین مشکل این صنعت بیان کرده است‎. “‎غلامرضا پور فلاح” می گوید: این مشکل جهانی و کشوری است و امیدواریم هر‎ ‎چه زودتر حل شود. استان یزد دارای منطقه ویژه اقتصادی با گرایش نساجی است‎ ‎که با استفاده از قوانین و مقررات ویژه در زمینه تسهیل در امر صادرات‎ ‎محصولات نساجی فعالیت می کند‎.

بهنام قاسمی

فارغ التحصیل رشته تکنولوژی نساجی

Recent Posts

عدم برگزاری نمایشگاه دموتکس هانوفر و تاثیرات آن بر نمایشگاه فرش استانبول

عدم برگزاری نمایشگاه دموتکس هانوفر در بخش فرش های ماشینی می‌تواند تأثیرات قابل توجهی بر…

1 روز ago

پنبه: چالش خرید تضمینی و آینده کشاورزی در ایران

مدیرعامل صندوق پنبه گفت: با توجه به خرید وش پنبه کمتر از قیمت تضمینی از…

2 روز ago

سومین سمپوزیوم بین المللی صادرات فرش ماشینی ایران

سومین سمپوزیوم بین المللی صادرات فرش ماشینی ایران فرصتی برای ارتباطات با تاجران بین المللی…

4 روز ago

سفارش قطعه در واحد فنی

نویسنده: قاسم حیدری، فوق لیسانس تکنولوژی نساجی کمپانی های سازنده ماشین آلات ریسندگی نیز در…

6 روز ago

شماره ۹۰ مجله نساجی کهن ویژه نامه آبان ماه منتشر شد

تبلیغات روی جلد: کاوان شیمی فهرست مطالب شماره 90 مجله نساجی کهن نمایشگاه پیشرفته‌ترین فناوری‌های…

1 هفته ago

Heimtextil 2025: گسترش نوآورانه در صنعت فرش و کفپوش

در نمایشگاه Heimtextil 2025، بخش فرش و کفپوش به سطح جدیدی از گسترش و نوآوری…

2 هفته ago