پنبه گیاهی منحصر به فرد است که در بسیاری از جریانهای تاریخی نقش داشته و از معدود گیاهانی است که در دنیای قدیم و نیز در دنیای جدید اهلی شده است . امروزه , پنبه نه تنها از نظر صنعت نساجی , بلکه از نظر غذایی نیز حائز اهمیت است . در بازار جهانی در میان پنج دانه روغنی مهم یعنی سویا , آفتابگردان , پنبه بادام زمینی و کلزا , پنبه دانه در مقام دوم قرار دارد. علت این امر , آن است که پنبه دانه منبع بسیار خوبی از روغن و پروتئین است و متجاوز از یک قرن است که روغن آن به صورت خوراکی مصرف می شود و هیچ اثر زیان آوری مشاهده نشده است . بعلاوه , کشورهایی چون ایالات متحده و شوروی سابق که در زمینه تولید پنبه پیشتازند و از صدور آن عواید قابل توجهی کسب می کنند .
به گفته شاهدان عینی گستره کاشت پنبه در ایالات متحده چنان است که گویی خورشید از مزارع پنبه طلوع و در مزارع پنبه غروب می کند . پس از آمریکا و شوروی سابق کشورهای چین , هندوستان , پاکستان , جمهوریهای آفریقا و برزیل در تجارت پنبه مطرح هستند , اما ایران به رغم وجود امکانات بالقوه در زمینه کاشت پنبه نه تنها در جدولهای صادراتی مطرح نیست , بلکه حتی در زمینه تولید آن برای مصرف داخلی نیز سیر قهقرائی را می پیماید . بنابراین دیری نخواهد پائید که کشور ما در زمره وارد کنندگان پنبه قرار خواهد گرفت و صنایع نساجی ما وابسته خواهد شد . آنچه عمدتاً به عنوان دلیل این امر مطرح می شود عبارتست از :
۱- کاهش صرفه اقتصادی پنبه به دلیل افزایش هزینه های تولید که خود ناشی از معایب روشهای تولید و عدم استفاده از امکانات است.
۲- افزایش قیمت کود و بذر ۳- کاهش قدرت نقدینگی کارخانه های ریسندگی و رکورد بازار وش در دوره بهره برداری , که باز خود از عوامل سوء مدیریت و بازاریابی نارسا سرچشمه می گیرد .
لذا شایسته است عملکردهایمان را در مورد گیاه پنبه و کاشت آن مورد تجدید نظر قرار دهیم.
سازگاری اقلیمی پنبه
پنبه زراعی گیاهی است گرما دوست که برای رشد به یک فصل رشد بدون یخبندان حداقل ۲۰۰ روزه و یا ۱۶۰ روز با دمای بیش از ۱۵ درجه سانتیگراد احتیاج دارد. بیش از ۳۰ میلیون هکتار زمین زیر کشت پنبه بین ۴۷ درجه عرض شمالی و ۳۲ درجه عرض جنوبی قرار دارد. موطن اصلی پنبه مناطق گرمسیری و حاره ای بوده است . حداقل درجه حرارت برای جوانه زنی بذر پنبه حدود ۱۵ درجه سانتیگراد می باشد . درجه حرارت کمتر از ۱۸ – ۱۵ درجه در بهار بعد از کاشت باعث پوسیدگی قسمتهایی از بذر , تأخیر در سبز شدن و تعویق رشد گیاهان جوان شده و شرایط را برای بیماریهای گیاهان جوان مساعد می سازد. پنبه در دمای زیر ۱۵ درجه سانتیگراد غیر فعال می شود و با نزدیک شدن به این درجه حرارت فعالیت پنبه کند می شود. بر این اساس وقوع آخرین یخبندانهای غیر منتظره بهار و یخبندانهای زود رس پائیز کاشت پنبه را با شکست روبرو می کند . لذا متوسط درجه حرارت برای گرمترین ماه سال باید حداقل ۲۲ درجه سانتیگراد باشد. در طول دوره رسیدن غوزه ها و الیاف که اصولاً یک دوره خشک است درجه حرارتهای نسبتاً زیاد مناسب هستند. اگر متوسط درجه حرارت ۲۷ درجه باشد , ۴۸ روز لازم است . روزهای گرم و آفتابی لازم است تا الیاف تولیدی در حد مطلوبی رشد کنند و از کیفیت خوبی برخوردار گردند. نور آفتاب برای پنبه حیاتی است و به دلیل ریزش غوزه ها , مناطق با بیش از ۵۰ درصد آسمان ابری , صرف نظر از دما و رطوبت برای تولید پنبه مناسب نیستند . اگر در اثر ابری بودن , شدت نور کاهش یابد تشکیل غوزه ها کاهش یافته و رشد رویشی زیادی به همراه خواهد داشت.
وضعیت کشت و تولید وش در ایران و خراسان رضوی
سطح زیر کشت پنبه ایران در سال زراعی گذشته (۸۵-۱۳۸۴ ) مقدار ۱۰۸۶۱۷ هکتار با میانگین تولید حدود ۲/۲ تن در هکتار گزارش شده که در این میان استان خراسان رضوی با تولید ۸۷۰۶۶ تن وش از سطح ۴۳۵۰۰ هکتار در رتبه اول قرار گرفته و استانهای گلستان با سطح زیر کشت ۱۳۰۹۵ هکتار و فارس با سطح زیر کشت ۱۲۵۵۰ هکتار در رده های دوم و سوم قرار دارند.
نویسنده:سیامک عیقرلو آری، تیتر این نوشتار درست نوشته شده است و به درستی آن را…
فناوریهای نوظهور و هوش مصنوعی با وجود همه اثرات مثبت و غیرقابل انکاری که برای…
ایتما آسیا ۲۰۲۴ فرصتی برای نمایش پیشرفتهای چشمگیر صنعت نساجی چین بود، جایی که شرکتهای…
شرکتهای دانشبنیان در ایران به شرکتهایی اطلاق میشود که بر پایه دانش و فناوریهای نوین…
مجتبی دستمالچیان در حاشیه نخستین رویداد ملی پلیمر، نساجی و پوشاک زنجان افزود: امروز که…
نساجی بروجرد؛ توسعه ۱۶۶ درصدی و نیاز به حمایت بیشتر برای حفظ برند ملی فاطمه…