«فرسوده شدن تجهیزات تولیدی و داشتن موانع زیاد برای نوسازی آنها، محدودیت در بهکارگیری تکنولوژیهای مدرن و پیشرفته، کاهش کیفیت تولیدات، تنزل ظرفیت تولید واحدهای صنعتی، عدم استفاده بهینه از امکانات و منابع در بنگاههای تولیدی، کاهش بهرهوری صنایع، تعطیلی برخی از واحدهای تولیدی، عدم امکان تامین به موقع مواد و قطعات، کاهش ارتباطات بینالمللی با تامینکنندگان مواد اولیه، محدودیت در فضای کسب و کار و…» بخشی از معضلات امروز بخش صنعت و تولید کشور است.
معضلاتی که به اعتقاد برخی از کارشناسان صنعتی، تنها با یک راهبری مسوولانه به منظور ساختن آیندهای باثبات در تولید و صنعت مرتفع خواهد شد. به اعتقاد آنها، رفع مشکلات صنعتی علاوه بر اقدامات فوری، مستلزم برنامهریزی بلندمدت نیز هست که در نهایت میتواند به رشد صنعتی و ریشهکن کردن مشکلات منجر شود. اینکه راهبری صنعت و تولید چگونه باید آغاز شود و دولت آینده چگونه میتواند این مسیر را تسهیل کند، محور گفتوگوی «دنیای اقتصاد» با دبیرکل کنفدراسیون صنعت است. حسین ساسانی با اشاره به ضرورت تدوین برنامه ملی توسعه صنعت و تولید، چند پیشنهاد را برای دولت آینده ارائه میکند که در نهایت میتواند به توسعه اقتصادی و رفاه اجتماعی از کانال تولید و صنعت منجر شود.
شناخت دقیق از شرایط صنعت
وی با اشاره به اینکه از شرایط فعلی و موقعیت امروز صنعت و تولید باید شناختی دقیق و تصویری واقعبینانه تهیه شود، گفت: احیای یک اقتصاد کارآمد مبتنی بر صنعت و تولید پیشرو، با ارائه تصویری شفاف، دقیق و به روز از شرایط و مقتضیات موجود صنعت و تولید کشور و تعیین جایگاه آن در آینده کشور و بخشهای مختلف اقتصادی امکانپذیر میشود. در این گام، شناسایی قابلیتها، مزیتها، منابع و امکانات صنعت و تولید بسیار اهمیت دارد و داشتن تصویر واقعی از مشکلات، چالشها و موانع موجود در این مسیر، واقعبینی را در برنامهریزیها و اجرای اقدامات آتی هموارتر میسازد.
تصویر واقعبینانه از آینده
ساسانی با بیان اینکه دولت آینده باید تصویری واقعبینانه و شفاف از آینده صنعت و تولید (چشمانداز، ماموریت، نتایج مورد انتظار، راهبردهای موثر و جامع) ترسیم کند تا جایگاه مورد نظر برای صنعت مشخص شود، گفت: به موازات تعیین اهداف عملیاتی سالانه و برنامههای اجرایی مرتبط با آنها در جایگاه و تصویر آینده صنعت و تولید کشور، باید واگذاری مسوولیتها مشخص و هر فردی در قبال پذیرش تعهداتی، پاسخگو باشد. وی ادامه داد: برای اعتلای رشد صنعت و تولید کشور و کاهش مصرف کالاهای مشابه خارجی، وجود یک بخش خصوصی سالم و رقابتی جنبه حیاتی دارد. به گفته وی، صنعت و تولید کشور زمانی به طور پایدار پیشرفت میکند که تولید ثروت حرمت داشته باشد، تصمیمات صنعتی شفاف بوده و تصمیمگیران جوابگوی تولیدگران باشند.
تدوین برنامه یکپارچه
دبیرکل کنفدراسیون صنعت با اشاره به ضرورت طراحی و تدوین یک برنامه یکپارچه و متوازن برای صنعت گفت: انتخاب بهترین مسیر، بهترین روش و بهترین منابع برای حمایت از صنعت و تولید کشور جزء جدانشدنی این فرآیند است. وی ادامه داد: آنچه در این مرحله اهمیت ویژهای دارد ایجاد آمادگی لازم در افراد مشغول به کار در تولید است. چه آنهایی که به صورت مستقیم در تولید اثرگذار هستند و چه آنهایی که تولید را پشتیبانی میکنند.
شناسایی توانمندی صنعت
ساسانی با اشاره به لزوم شناسایی توانمندیهای محوری مختص به صنعت و تولید کشور و بهکارگیری آن به منظور تحقق اهداف و استراتژیهای مشترک ملی گفت: پیشنهاد میشود که در دولت آینده افراد با الگو قرار دادن ارزشهای مشترک ملی، به توسعه صنعت و تولید کشور اهمیت ویژهای دهند و از اقتصادی در کشور حمایت به عمل آورند که نوآورانه، پایدار و منصفانه باشد. برای نیل به این هدف، به راهبری اقتصادی مسوولانه نیاز هست. به گفته وی، همه باید مصمم به پذیرفتن کامل مسوولیتها، و متعهد به اجرای تصمیمها باشند و در این راستا، فرآیند کامل و جامعی برای پاسخگویی اتخاذ شود تا میزان پیشرفت را کنترل کرده و اثربخشی اقدامات ما را تقویت کند. وی افزود: ایجاد سیستمهای اندازهگیری، پایش، پیگیری و گزارشدهی در پاسخگویی به اقدامات در خصوص صنعت و تولید کشور بسیار اهمیت دارد؛ چرا که بر اساس این سیستمها سازمانها و افراد پاسخگوی عملکرد خویش خواهند بود و در هر دوره عملکردها قابل ارزیابی خواهند شد.
نظام مدیریت اثر بخش
وی با اشاره به ضرورت ایجاد یک نظام مدیریت اثربخش گفت: پیشنهاد میشود که در دولت آینده یک نظام مدیریت اثربخش و متعهدانه که هدایت مجموعه توسعه صنعت و تولید را برای دستیابی به نتایج مورد انتظار بهعهده داشته باشد، ایجاد و سازماندهی شود.
مشارکت ذینفعان
ساسانی بهکارگیری و فراهم ساختن مشارکت همه ذینفعان در فرآیند توسعه صنعت و تولید را پیشنهاد دیگر برای دولت آینده دانست و گفت: از سوی دیگر، نهادینه کردن باور و تعهد عملی همگان به ویژه نخبگان کشور را نباید فراموش کرد. به گفته وی، ضروری است در جامعه، فضای بازسازی مجدد اندیشهها، باورها و تعهد عملی در عرصه صنعت و تولید فراهم شود.
ضرورت تدوین برنامه ملی
دبیرکل کنفدراسیون صنعت در ادامه با اشاره به ضرورت تدوین برنامه ملی توسعه صنعت و تولید اظهار کرد: این روزها صنعت با طیفی از چالشها روبهرو شده است. کارهایی که باید در حوزه صنعت و تولید انجام گیرند و مسوولیتهایی که باید به عهده گرفته شوند، فراوانند و ما باید پیشرفت واقعی در تولید و صنعت را آغاز کنیم. وی افزود: البته در میان تمامی این چالشها، مهمترین مسوولیت ما چه در بخش دولتی و چه در بخش خصوصی این است که کالای مورد نیاز مردم را با کیفیت بالا تامین کنیم. وی ادامه داد: این مسوولیت در زمانهای که طرز تفکرهای افراط گرایانه در خصوص واردات و مصرف کالاهای بیکیفیت، صنعت و تولید ما را تهدید میکند و شرایط و امکانات به یک عدهای خاص این توانایی را میدهد که به تولید آسیبهای زیادی وارد کنند، به مراتب سنگینتر میشود. به گفته وی، باید بر این باور باشیم که در درازمدت فقط در صورتی میتوانیم تولید و صنعت کشور را توسعه دهیم که از نیروی تعهد، باور و اندیشه ملی کمک بگیریم. وی ادامه داد: باید از صنعت و تولید کشور حمایت شود، نه فقط چون کار درستی است، بلکه به این دلیل که موجب اقتدار کشور و افزایش کیفیت زندگی مردم میشود. تولید و صنعت توسعهیافته و بالنده، بهترین سرمایه ملی است.
نویسنده: قاسم حیدری، فوق لیسانس تکنولوژی نساجی کمپانی های سازنده ماشین آلات ریسندگی نیز در…
تبلیغات روی جلد: کاوان شیمی فهرست مطالب شماره 90 مجله نساجی کهن نمایشگاه پیشرفتهترین فناوریهای…
در نمایشگاه Heimtextil 2025، بخش فرش و کفپوش به سطح جدیدی از گسترش و نوآوری…
نویسنده:سیامک عیقرلو آری، تیتر این نوشتار درست نوشته شده است و به درستی آن را…
فناوریهای نوظهور و هوش مصنوعی با وجود همه اثرات مثبت و غیرقابل انکاری که برای…
ایتما آسیا ۲۰۲۴ فرصتی برای نمایش پیشرفتهای چشمگیر صنعت نساجی چین بود، جایی که شرکتهای…