عمدهترین عوامل تضعیفکننده قیمت نفتخام در بازارهای جهانی در هفته گذشته عبارت بودند از:
• نگرانی درباره اقتصاد آمریکا
• انتشار آمار ضعیف از بخش مشاغل آمریکا در ماه آوریل ۲۰۱۲ و در نتیجه افزایش نگرانیها درباره رشد کند اقتصاد این کشور
• افزایش سطح ذخیرهسازیهای نفتخام آمریکا معادل ۹/۲ میلیون بشکه در هفته منتهی به ۲۷ آوریل ۲۰۱۲
• تاکید شرکت شل مبنی بر وجود نفت کافی در بازار و تاثیر منفی رشد بهای نفت بر تقاضای جهانی سوخت
• افزایش نگرانیها درباره اقتصاد اروپا
• سقوط دوباره اقتصاد اسپانیا به دوران رکود در سه ماه نخست سال ۲۰۱۲ و پیشبینی اقتصاددانان مبنی بر عدم بازگشت آن به دوران رشد اقتصادی تا پایان سال جاری میلادی با توجه به کاهش شدید هزینههای دولت و وضعیت وخیم بانکهای این کشور
• اعلام دبیر کل سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) مبنی بر تلاش اعضای این سازمان برای کاهش قیمتهای نفت و افزایش تولید بیش از سهمیههای رسمی
• افزایش تولید نفت اوپک به بالاترین سطح خود در ۴ سال گذشته و رسیدن تولید نفتخام ۱۲ عضو این سازمان به میانگین روزانه ۷۵۰/۳۱ میلیون بشکه در ماه آوریل ۲۰۱۲، بر اساس تازهترین نظرسنجی رویترز
• مطلوب ارزیابی کردن قیمت ۱۰۰ دلاری برای هر بشکه نفتخام از سوی دبیر کل اوپک
• رشد ۲/۸ درصدی صادرات نفت عراق در ماه آوریل ۲۰۱۲ در مقایسه با ماه مارس و رسیدن آن به سطح ۵۰۸/۲ میلیون بشکه در روز با بهرهبرداری از پایانههای نفتی جدید شناور عراق و رشد فروش محمولههای نفتی، بر اساس اعلام رییس سازمان دولتی بازاریابی نفت عراق
• پیشبینی افزایش تولید نفت لیبی به بیش از ۶/۱ میلیون بشکه در روز تا اواسط سال ۲۰۱۲، بر اساس اعلام رییس شرکت ملی نفت این کشور
• کاهش ارزش شاخصهای بورس در بازارهای جهانی
• افزایش ارزش دلار در مقابل یورو.
البته برخی اخبار و اطلاعات نیز عامل تقویت قیمت نفتخام در بازارهای جهانی شده و از کاهش بیشتر قیمتها جلوگیری کردند.
عمدهترین عوامل تقویتکننده قیمت نفتخام در بازارهای جهانی عبارت بودند از:
• رشد قابل توجه آمار تولید در آمریکا و افزایش شاخص فعالیت کارخانههای این کشور در ماه آوریل ۲۰۱۲
• افزایش ۴/۰ درصدی درآمد خانوارهای آمریکایی در ماه مارس ۲۰۱۲
• تعطیلی یک خط لوله نفت شرکت آمریکایی اکسون موبیل در ایالت لوییزیانا
• بازگشایی یک پالایشگاه شرکت بی.پی
• رشد شاخص مدیران فروش بخش صنعت چین در ماه آوریل ۲۰۱۲
• کاهش ۳/۰ درصدی تولید نفت روسیه در ماه آوریل ۲۰۱۲
• ادامه درگیریها بر سر ذخایر نفتی سودان
• اعلام خبر مربوط به افزایش ۵ درصدی واردات نفتخام هند در سال ۲۰۱۱ در مقایسه با سال ۲۰۱۰ به دلیل افزایش ظرفیت پالایشی این کشور و افزایش وابستگی آن به واردات نفتخام برای تامین نیازهای قشر متوسط و همچنین تولید برق.
بر اساس آمار دبیرخانه سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک)، قیمت سبد نفتی اوپک طی دوره ۳۰ آوریل الی ۳ مه ۲۰۱۲، با کاهش قیمت از ۲/۱۱۷ دلار تا ۳۱/۱۱۵ دلار در هر بشکه کاهش یافت.
میانگین هفتگی بهای سبد نفتی اوپک در هفته منتهی به ۳ مه ۲۰۱۲، با ۲۲ سنت افزایش نسبت به هفته پیش از آن به هر بشکه ۱۱۶ دلار و ۵۷ سنت رسیده است.
میانگین هفتگی بهای سبد نفتی اوپک در هفته منتهی به ۲۷ آوریل ۲۰۱۲ معادل ۱۱۶ دلار و ۳۵ سنت بود.
میانگین ماهانه بهای سبد نفتی اوپک طی ماه آوریل، با ۴ دلار و ۷۶ سنت کاهش نسبت به میانگین ماه مارس، به هر بشکه ۱۱۸ دلار و ۱۸ سنت رسیده است.
میانگین بهای سبد نفتی اوپک در ماه مارس ۲۰۱۲ معادل ۱۲۲ دلار و ۹۴ سنت در هر بشکه بود.
سبد نفتخام اوپک دربردارنده ۱۲ نوع نفتخام اعضای این سازمان شامل مخلوط الجزایر، گریسول آنگولا، اورینته اکوادور، سنگین ایران، سبک بصره، صادراتی کویت، اس سیدر لیبی، سبک «بونی» نیجریه، مارین قطر، سبک عربی عربستان سعودی، موربان امارات و بی.سی.اف ۱۷ ونزوئلا است.
قیمت نفتخام برنت دریای شمال نیز در بازار لندن(ICE) برای تحویل در ماه ژوئن ۲۰۱۲، با یک روند کاهشی از ۴۷/۱۱۹ دلار در تاریخ ۳۰ آوریل ۲۰۱۲ تا ۱۸/۱۱۳ دلار در هر بشکه در تاریخ ۴ مه ۲۰۱۲ کاهش یافت. همچنین در روز ۴ مه ۲۰۱۲، نفتخام برنت از حق مرغوبیت ۶۹/۱۴ دلار در هر بشکه نسبت به نفتخام WTI برخوردار بود.
میانگین بهای هر بشکه نفتخام صادراتی ایران با ۴۶ سنت افزایش نسبت به هفته قبل (۲۵ آوریل ۲۰۱۲)، در روز ۲ مه ۲۰۱۲ به بشکه ای ۱۱۶ دلار و ۴۰ سنت رسیده است.
بر اساس آمارهای امور بینالملل شرکت ملی نفت ایران، میانگین وزنی بهای هر بشکه نفتخام سبک ایران به مقصدهای مختلف در روز چهارشنبه (۲ مه ۲۰۱۲ ) ۱۱۷ دلار و ۲۳ سنت بود و همین رقم برای نفتخام سنگین در سطح ۱۱۵ دلار و ۹۸ سنت قرار داشت.
همچنین قیمت هر بشکه نفتخام سبک ایران به بازار آفریقای جنوبی ۱۱۴ دلار و ۴۸ سنت و هر بشکه نفتخام سنگین ایران به این بازار ۱۱۲ دلار و ۷۳ سنت گزارش شده است.
هر بشکه نفتخام سبک ایران در بازار آسیا ۱۱۹ دلار و ۳۴ سنت، شمال غربی اروپا ۱۱۴ دلار و ۳۷ سنت و در بازار مدیترانه ۱۱۳ دلار و ۴۳ سنت معامله شده است.
هر بشکه نفتخام سنگین ایران نیز در بازار آسیا ۱۱۷ دلار و ۴۷ سنت، شمال غربی اروپا ۱۱۲ دلار و ۶۱ سنت و در بازار مدیترانه ۱۱۱ دلار و ۹۸ سنت به فروش رسیده است.
طی دوره ۲۵ آوریل الی ۲ مه ۲۰۱۲، قیمت نفتخام سبک و سنگین ایران در بازار آسیا به ترتیب به میزان ۲۹/۱ دلار و ۵۴/۱ دلار در هر بشکه افزایش یافته است، در حالی که در سایر بازارها با کاهش مواجه بوده است. بر این اساس، بیشترین کاهش در قیمت نفتخام سبک و سنگین ایران مربوط به بازار شمال غربی اروپا به ترتیب به میزان ۱۴/۲ دلار و ۳/۲ دلار کاهش در هر بشکه بوده است.
میانگین وزنی بهای هر بشکه نفتخام سبک و سنگین ایران نیز نسبت به هفته قبل، به ترتیب به میزان ۱۲ سنت و ۷۷ سنت در هر بشکه طی دوره مذکور افزایش یافته است. بر اساس آمار اداره اطلاعات انرژی آمریکا میزان ذخایر نفتخام این کشور معادل ۹/۳۷۵ میلیون بشکه بوده است که در مقایسه با هفته قبل (۲۰ آوریل ۲۰۱۲) به میزان ۹/۲ میلیون بشکه افزایش یافته و معادل ۴/۹ میلیون بشکه از میزان مشابه سال قبل در تاریخ ۲۹ آوریل ۲۰۱۱ بیشتر است.
میزان این ذخایر بر حسب روز نیز نسبت به هفته قبل به میزان ۲/۰ روز افزایش یافته و در سطح ۹/۲۵ روز قرار گرفته است که معادل ۲/۰ روز کمتر از میزان مشابه سال قبل است.
سطح خوراک پالایشی آمریکا به میزان ۲۳۰ هزار بشکه در روز افزایش یافته و در سطح ۷۰۷/۱۴ میلیون بشکه در روز قرار گرفته است که به میزان ۶۴۸ هزار بشکه در روز بیشتر از میزان مشابه سال قبل است. تولید نفتخام آمریکا به میزان ۸ هزار بشکه در روز افزایش یافته و در سطح ۱۲۱/۶ میلیون بشکه در روز قرار گرفته است و معادل ۴۹۸ هزار بشکه در روز بیشتر از میزان مشابه سال قبل است. در همین زمان میزان واردات نفتخام آمریکا از ۷۶۶/۸ میلیون بشکه در روز به ۸۲۲/۸ میلیون بشکه در روز (معادل ۵۶ هزار بشکه در روز) افزایش یافته است که معادل ۵۵ هزار بشکه در روز کمتر از میزان مشابه سال قبل است.
نویسنده: قاسم حیدری، فوق لیسانس تکنولوژی نساجی کمپانی های سازنده ماشین آلات ریسندگی نیز در…
تبلیغات روی جلد: کاوان شیمی فهرست مطالب شماره 90 مجله نساجی کهن نمایشگاه پیشرفتهترین فناوریهای…
در نمایشگاه Heimtextil 2025، بخش فرش و کفپوش به سطح جدیدی از گسترش و نوآوری…
نویسنده:سیامک عیقرلو آری، تیتر این نوشتار درست نوشته شده است و به درستی آن را…
فناوریهای نوظهور و هوش مصنوعی با وجود همه اثرات مثبت و غیرقابل انکاری که برای…
ایتما آسیا ۲۰۲۴ فرصتی برای نمایش پیشرفتهای چشمگیر صنعت نساجی چین بود، جایی که شرکتهای…